Σε ανοιχτό πόλεμο εξελίσσεται η κόντρα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον e – ΕΦΚΑ.

Στο επίκεντρο της διαμάχης η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει στην διαδικασία επιτάχυνσης της απονομής χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων και ιδιώτες εκκαθαριστές (πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους). Κατά της απόφασης αυτής ως αντισυνταγματική, προσέφυγαν στο ακυρωτικό δικαστήριο η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων), ενώ ακολούθησε – προχθές Τετάρτη – και η ΑΔΕΔΥ.

Λάβρος κατά των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι στόχος είναι «η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και η εξυπηρέτηση 130.000 συμπολιτών μας που περιμένουν τη σύνταξή τους». Χαρακτήρισε «ντροπή» αυτή την κατάσταση και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι «προσφεύγουν εναντίον ενός μέτρου που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους».

Πέραν των ιδιωτών εκκαθαριστών η κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου της επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων προχώρησε στην μονιμοποίηση180 υπαλλήλων, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ – με συμβάσεις έργου – 100 νέων οικονομολόγων. Ταυτοχρόνως αξιοποιούνται οι ψηφιακές δυνατότητες προκειμένου να προχωρήσει το έργο της απονομής.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν και οι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκκαθαριστές.

Ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει τις δυο Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ ότι προσέφυγαν εναντίον ενός θετικού μέτρου για τους ασφαλισμένους. «Δεν πρόκειται για κομματικό, ούτε για ιδεολογικό ζήτημα, αλλά για πρόβλημα εξυπηρέτησης των πολιτών», σημειώνει.

Κατηγορεί τις οργανώσεις για «παλαιές, παρωχημένες και καταδικασμένες συνδικαλιστικές λογικές των προηγούμενων δεκαετιών», υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε στο 2021» και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της». Σημειώνει ακόμη ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα ώστε να εκδοθούν γρήγορα οι συνάξεις».

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει το 2020 εκδόθηκαν 30% παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το 2019, ενώ ο επόμενος στόχος είναι το Φθινόπωρο να εκδίδονται 30.000 μηνιαίως από τις 20.000 που έχει φθάσει να εκδίδονται τώρα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από την πλευρά τους οι δύο Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η εκτέλεση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, προκειμένου «να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων».

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται πως με την συγκεκριμένη προσφυγή προασπίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που μετατρέπονται σε «πελάτες» λογιστικών και δικηγορικών γραφείων, υπό διαδικασίες αδιαφάνειας και χωρίς καμία αξιοπιστία ως προς το κύρος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδίδονται από αυτούς.

Ταυτοχρόνως διαφυλάσσεται το κύρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, και κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι με την απόφασή της «επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο ‘εξωθεσμικό’ σύστημα έκδοσης των συντάξεων, όπου δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες