Στο δρόμο της Ευρώπης αναμένεται να κινηθεί και η χώρα μας διαμορφώνοντας πληθωρισμό κοντά στο 2% μέχρι και το Σεπτέμβριο, αν δεν αναστραφούν σύντομα οι πληθωριστικές τάσεις που τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από την διαρκή άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του μπρεντ έχει καταγράψει αύξηση μεγαλύτερη του 50% από την αρχή του χρόνου και σήμερα βρίσκεται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του θα εκτιναχθεί ακόμα και στα 100 δολάρια, σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Εφόσον οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων εκτιναχθούν περαιτέρω στα ύψη, αυτό όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας χρήσης. Όμως και το ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφει αυξήσεις μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η ΡΑΕ και οι οποίες θα ξεκινούν από 5,5% έως και 15%.

Κατά 30% έχουν αυξηθεί και οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου ενώ οι τιμές του κόστους μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Ανατιμήσεις στη λιανική αγορά

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτές οι τιμές θα περάσουν αναπόφευκτα στην λιανική κατανάλωση και θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τον τελικό καταναλωτή.

Αύξηση 22,8% εμφάνισε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάιο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαΐου 2020, έναντι μείωσης 15,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Όμως και ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, που παρακολουθεί τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα ή εξάγονται στο εξωτερικό, είχε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μεγάλη αύξηση. Τον Μάιο είχε αύξηση 22,8% , έναντι αύξησης 28,2% τον Απρίλιο και 24,6% τον Μάρτιο.

Με αυτά τα δεδομένα καταναλωτικοί σύλλογοι προβλέπουν ότι με την εξάντληση των αποθεμάτων, οι τιμές των συσκευασμένων τροφίμων αναμένεται να έχουν αυξήσεις που θα φτάνουν το 5% στο ράφι. Μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφάται από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων με μειώσεις και προσφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Ειδικά αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό. Στο μεταξύ οι αυξήσεις έχουν αρχίσει να περνούν στο ράφι στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να διαπραγματευτούν τις τιμές χονδρικής, με τις οποίες αγοράζουν αυτά που βάζουν στα ράφια τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία