Σε καθοδικό ράλι βρίσκεται το ελληνικό δεκαετές ομόλογο η οποία απόδοση όχι μόνον έχει ξεπεράσει από πέρσι το ψυχολογικό φράγμα του 1% αλλά και συνεχίζει να «χτυπάει» αλλεπάλληλα χαμηλά ρεκόρ τον Ιούλιο. Εν μέσω θέρους και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ευνοεί ευρύτερα την αγορά ομολόγων το ελληνικό δεκαετές κυμαίνεται γύρω στο 0,60% από το 0,9% στις αρχές Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν διατήρηση του εν λόγω κλίματος για όλο το καλοκαίρι και τα νεότερα να έρχονται από Σεπτέμβριο. Μετά από μία επιτυχημένη σεζόν εκδόσεων ομολόγων, η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τις αγορές από το φθινόπωρο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 1-2 δισ. Ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει πάρει ένα καθοδικό σπιράλ αφού άφησε εδώ και μήνες πίσω του το επιτόκιο του 1% και πλέον κινείται κάτω του 0,6%, όπου στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν πως μετά το τέλος του καλοκαιριού οι αποδόσεις ενδεχομένως σημειώσουν μία άνοδο, ενώ αναλόγως του πως θα εξελιχθεί η συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την διαχείριση της μετα- covid εποχής ίσως υπάρξουν διακυμάνσεις έως το τέλος χρόνου.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Capital Economics εκτιμάται πως τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται. Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη περίοδο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών ομολόγων έως και το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο, και όταν πάρει τη σκυτάλη το tapering θα ερθει σταδιακά -και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Προβλέπεται πως μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP), η ΕΚΤ θα ανεβάσει τους ρυθμούς αγορών με το κλασσικό QE μέχρι και το τέλος του 2023, προσθέτοντας σε αυτό το πρόγραμμα μερικές από τις ευελιξίες του PEPP. Εξάλλου, τόσο οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, όσο και οι προβλέψεις των οικονομολόγων σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός QE (μετά το τέλος του PEPP) ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Η όρεξη των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους φάνηκε εξάλλου και στην τελευταία έκδοση τον Ιούνιο, καθώς οι προσφορές στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. Ευρώ και με ευνοϊκό επιτόκιο κοντά στο 0,9%, ενώ και στην έκδοση του Ιανουαρίου σημειώθηκε επίσης ρεκόρ ζήτησης άνω των 29 δισ. ευρώ, με απόδοση 0,807%. Ομοίως στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. Ευρώ- με την έκδοση 5ετούς ομολόγου- η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%).

Το δημόσιο φέτος έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. ευρώ τον Μάιο μέσω του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17%. Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία στις 17 Μαρτίου καταγράφηκε, επίσης, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα έχει αντλήσει- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους -από τις αγορές κεφαλαίου 27,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία