Μετά από την πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed  και τη συνέντευξη τύπου  του προέδρου της Federal Reserve που δεν διαφώτισε τα θέματα που δημιουργούν τις επενδυτικές αγωνίες, οι επενδυτές στην Ευρώπη θα κινηθούν με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα. Επίσης οι αγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες ενέργειας όπως η Royal Dutch Shell θα παίξουν ρόλο καθώς η δέσμευση από τον CEO της έφερε σήμερα στο άνοιγμα κέρδη πάνω από +2,5%.

Η νευρικότητα στα πρώτα λεπτά δεν ήταν ικανή να προκαλέσει διάθεση για φυγή από το ρίσκο και μετά το πρώτο τέταρτο, η κίνηση των τιμών πανευρωπαϊκά ήταν ανοδική. Ωστόσο οι επενδυτές που αναζητούν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τις τεράστιες αγορές ομολόγων της έμειναν χωρίς ικανοποίηση χθες, με όλα τα μάτια στη συνέχεια να στρέφονται στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών τον Αύγουστο 26-28 στο Jackson Hole.

Η κεντρική τράπεζα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα – 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκα χρεόγραφα. Είναι το πρόγραμμα που ισχύει για να στηρίξει την οικονομία καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας κοροναϊού και οι αγορές έχουν αποκτήσει κόλλημα σχετικά με το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Πάουελ δήλωσε τον Ιούνιο ότι υπήρχαν αρχικές συζητήσεις για το πότε θα μειωθεί. Η Fed, η οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την Τετάρτη, φάνηκε να σημειώνει πρόοδο σε αυτήν τη συζήτηση, αν και δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα. Η  αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί τώρα στο αν η κεντρική τράπεζα θα δώσει περαιτέρω ενδείξεις στη διάσκεψη του Jackson Hole στις 26-28 Αυγούστου σχετικά με την πολιτική της

Στις 9:20 δική μας ώρα οριακή πτώση -0,05% είχαν τα ΣΜΕ του DAX, ενώ μεταβολή της τάξης του +0,30% εμφάνιζαν τα futures του CAC40 και για τον FTSE100 η μεταβολή των ΣΜΕ αντιστοιχούσε σε κέρδη +0,13%. Ελαφρά ανοδική εικόνα είχαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street με άνοδο +0,04% σε αυτά του S&P500, παρέχοντας αμφίβολης ισχύος, λόγω οριακού μεγέθους, μήνυμα για τη διάθεση ανάληψης ρίσκο των επενδυτών από το και εκεί.

Δέκα  λεπτά πριν το άνοιγμα τα ΣΜΕ του FTSE100 ήταν στο +0,32%, του DAX στο +0,01% και του CAC40 στο +0,43%. Αλλά και αυτά για τον EUROSTOXX 50 είχαν μεταβολή +0,20% υπογραμμίζοντας την επιστροφή των αισιόδοξων στοιχημάτων όσο πλησίαζε η έναρξη. Καθώς τα ΣΜΕ για όλους τους βασικούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης υπήρξε θετικό πρόσημο με αδύναμο τον Γερμανικό.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,26% που μειώθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο, ο CAC40 μεταβολή +0,82% με τάση να μειώσει τα κέρδη, ο IBEX κέρδισε +0,66% με τάση να περάσει σε χαμηλότερα  επίπεδα, ο FTSE100 κέρδιζε +0,29% με τάση για να μεγαλώσει τα κέρδη του. Υπήρξε συνεπώς μικρή διαφορά από  τα μηνύματα με ανοδικές προσδοκίες  με βάση τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,10% αλλά έπιασε γρήγορα το +0,26%!

Οι κλάδοι στην Ενέργεια την βιομηχανία και την εξόρυξη μετάλλων βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών με την Nokia στο +7%, την Airbus στο +3.6%, την Anheuser-Busch InBev S.A -6,4%, την Anglo American στο +3.5%, την BT Group PLC (BT.A) στο -5,5%, Aeroports de Paris -4.58% και την Credit Suisse Group AG σε πτώση -4,3%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών αποτύπωνε ηπιότερη ζήτηση έναντι των πρώτο λεπτών στις αγορές της ευρωζώνης και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,29% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε μεταβολή +0,49% στις 10:11 δική μας ώρα. Ο DAX είχε κέρδη +0,01% αφού κέρδισε την Τετάρτη +0,33%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,61%, με άνοδο +1,18% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,44% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,40%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,25% με επίδοση την προηγούμενη +0,70%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,66% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:14 ώρα Ελλάδας +0,29%.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Μεικτή εικόνα  εμφάνισαν στο κλείσιμο οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να καταγράφει οριακές απώλειες μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να ξεκινήσει η μείωση, το «tapering», στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,36% στις 34.930,93 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε ψηλότερα +0,7% στις 14.762,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε οριακή πτώση -0,02% στις 4.400,64 μονάδες. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έστειλαν σήμα ότι κινούνται πιο κοντά προς την έναρξη της περιστολής των μηνιαίων αγορών ομολόγων, αλλά ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι εκείνη την ώρα.

Οι επενδυτές παγκόσμια ρευστοποίησαν τις μετοχές σε κινεζικές εταιρείες αφού το Πεκίνο δημοσίευσε κανόνες το Σαββατοκύριακο που απαγορεύουν τα κερδοσκοπικά φροντιστήρια σε βασικά σχολικά μαθήματα. Η Κίνα ξεκίνησε επίσης μια αντιμονοπωλιακή εκστρατεία κατά των τεχνολογικών κολοσσών. Το βράδυ της Τετάρτης, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη κορυφαίων παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τον εκνευρισμό που απλώθηκε στις συναλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας ανέκαμψαν απότομα σήμερα Πέμπτη 29/7 με οδηγό τον τομέα της τεχνολογίας, αφού το Πεκίνο έκανε κινήσεις για να καταπραΰνει τον πανικό των επενδυτών λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από την επιβολή ρυθμίσεων στον τεχνολογικό κλάδο. Αυτό άλλαξε το κλίμα στο σύνολο των ασιατικών συναλλαγών. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κερδίζει +1,98% στις 10:30 και ήταν στις 659,62 μονάδες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 10:35 κέρδιζε +0,73%, τα κινεζικά blue chips στις 10:30 με βάση την τιμή (4.850,27) που είχε ο δείκτης τους κέρδιζαν +1,89%. Οι μετοχές της Αυστραλίας στις 10:35 κέρδιζαν +0,45%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ στις 10:35 ωστόσο κέρδιζε +2,90%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές