Τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη ήταν εκπληκτικά αυτή την περίοδο, αψηφώντας τις ανησυχίες αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με τα τέσσερα πέμπτα των εταιρειών S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, ένα εκπληκτικό 86% από αυτές έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα επίπεδα κερδών, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.

Οι τομείς της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης και των μη απαραίτητων καταναλωτικών ειδών κατέχουν τα ηνία, με περισσότερο από το 90% των εταιρειών αναφοράς των τομέων αυτών να παρουσιάζουν κέρδη που υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Τα λειτουργικά περιθώρια έφτασαν το 13,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημειώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, όταν οι εταιρείες μείωσαν το κόστος και οι πωλήσεις ανέκαμψαν από τις πτώσεις που σημείωσαν το 2020. Τα περιθώρια ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, οι οποίες άρχισαν να αποδεσμεύουν τα χρήματα που είχαν διαθέσει για να καλύψουν πιθανές ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν είχαν ως αποτέλεσμα υψηλά κέρδη στις μετοχές τους.

Η Apple ανακοίνωσε κέρδη 1,30 δολαρίων ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες κατά 28%. Ωστόσο, την επόμενη μέρα η μετοχή της υποχώρησε κατά περισσότερο από 1%. Τα κέρδη για τη Microsoft και την Alphabet οδήγησαν σε μέτρια κέρδη μετοχών, με την Alphabet να αυξάνεται κατά 3% και τη μετοχή της Microsoft να κινείται με δυσκολία.

Σύμφωνα με έρευνα της UBS, οι μετοχές των εταιρειών του S&P 500, οι οποίες παρουσίασαν υψηλότερα από τα προβλεπόμενα κέρδη, έχουν ξεπεράσει την επίδοση της αγοράς μόλις κατά δέκα μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, ενώ όσες κατέγραψαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη κινήθηκαν χαμηλότερα από το δείκτη σε ποσοστό 1%.

Το προηγούμενο τρίμηνο, οι εταιρείες που υπερέβησαν τις προσδοκίες ξεπέρασαν τον S&P 500 κατά 35 μονάδες βάσεις, ενώ ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος από το 2011 έως το 2019 ανέρχεται σε περίπου 66 μονάδες βάσεις.

Η ανοδική πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μπορεί να αποτελέσει ένας σημαντικός παράγοντας. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 30% μέσα στην τελευταία χρονιά και παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, βοηθούμενος από τη νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια. Πολλές τεχνολογικές μετοχές έχουν σημειώσει ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Apple, της Microsoft και της Alphabet.

Όμως, ο Keith Parker, επικεφαλής στρατηγικής του αμερικανικού τμήματος της τράπεζας, αναφέρει ότι η έλλειψη αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις των κερδών για τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές των μετοχών.

«Έχουμε δει μεγάλα ποσοστά, με τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις κατά σχεδόν 20%, αλλά δεν υπήρξαν ανάλογες αναθεωρήσεις για τα κέρδη τρίτου και τετάρτου τριμήνου, που είναι αυξημένα μόλις κατά 4 και 3% από την αρχή της τρέχουσας περιόδου αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Πάρκερ.

Οι επενδυτές είναι πιθανό να μην θεωρούν βιώσιμο το ρυθμό αύξησης των κερδών αυτής της περιόδου, γεγονός που επεξηγεί το γιατί οι εταιρείες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες δεν ανταμείφθηκαν από την αγορά.

Και τα συνολικά περιθώρια κέρδους μπορεί να μη διαρκέσουν πολύ. Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος από την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά, αλλά στο μέλλον αυτό είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολο.

Ο Howard Silverblatt, ανώτερος αναλυτής δεικτών στην S&P Dow Jones Indices, αμφιβάλλει, επίσης, για το εάν μπορούν να διατηρηθούν οι ισχυρές ταμειακές ροές και τα περιθώρια ρεκόρ αυτής της περιόδου.

«Κάποια στιγμή, οι αυξημένες δαπάνες και οι επενδύσεις, όπως και η αντίσταση στις τιμές, θα μειώσουν τα περιθώρια, τα οποία μπορεί να είναι θετικά από οικονομική απόψεως, αλλά οι τιμές των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ιδιαίτερα τη θετική αυτή εξέλιξη», συνέχισε ο ίδιος.