
Όταν ξεκινά μια εβδομάδα στο τέλος της οποίας εκπνέουν σειρές παράγωγων προϊόντων οι traders ασχολούνται με τη μετακύληση θέσεων δηλαδή το κλείσιμο των ανοικτών συμβολαίων της τρέχουσας σειρά για να απλώσουν τα αντίστοιχα στοιχήματα τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση στην επόμενη σειρά. Έτσι οι τιμές των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς συγκλίνουν προς το κλείσιμο της υποκείμενης αξίας ενώ την πληροφορία για τις προσδοκίες τους για την τάση του FTSE25 στην δική μας περίπτωση δίνει η απόσταση του ΣΜΕ της σειράς που θα κυριαρχήσει μετά την εκπνοή. Δηλαδή της σειράς Σεπτεμβρίου. Στην τρέχουσα συγκυρία τα ΣΜΕ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου απέχουν από τον υποκείμενο δείκτη λιγότερο από 5 μονάδες με μέση απόσταση των συνεδριάσεων από την αρχή του μήνα τις δέκα.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ αλλά στο δεύτερο μέρος μόνιμα στο αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,66 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2167,38 μονάδες την Τετάρτη, ήρθε στις 11:05. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2141,50 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2143,98 από 2161,64 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,553 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 506 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2162,00 μονάδες κατώτερο τις 2137,25, και τελευταίες πράξεις στις 2142,75 από 2154,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2139,75 από 2149,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5058 από 5185 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 52 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2160,50 μονάδες κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2137,00 από 2145,50 με τιμή κλεισίματος στις 2140,25 από 2145,50 και ανήλθαν στις 293 από 303 οι ανοικτές θέσεις.
Με ελαφρώς μειωμένη την απόσταση ανάμεσα στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, προ την επόμενης εβδομάδας που είναι βδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου, έναντι στου κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη ξεκίνησαν τη διακριτική μετακύληση θέσεων οι επενδυτές των παραγώγων.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 552,50 από 558,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.
Από την υποκείμενη αγορά φάνηκε ότι οι Τράπεζες -1,10% λειτούργησαν αρνητικά χθες, με το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή είναι πως όπως αγοράζονται επιλεκτικά, στις μέρες των ρευστοποιήσεων θα πιέζονται επιλεκτικά. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 7,017 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,35%) απασχόλησε τα 1,483 εκατ., η ΕΤΕ (-2,93%) τα 1,410 εκατ. η ΠΕΙΡ (-1,46%) τα 2,381 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ -0,57% τα 485.745 ευρώ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 22 συμβόλαια τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 140 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 42 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν συνολικά αλλά και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 10.329 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,43 ευρώ και 325.118 από 324.947 ανοικτά ΣΜΕ.
- της ΑΛΦΑ με όγκο 1787 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,14 ευρώ και 44.794 από 45.419 ανοικτά ΣΜΕ.
- της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1721 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,45 ευρώ και 34.869 από 35.807 ανοικτά ΣΜΕ.
- της ΕΥΡΩΒ με 407 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,795 ευρώ με 39.398 από 39.733 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 400 από 390 ΣΜΕ για ΙΝΤΚΑ, τα 331 από 401 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 226 από 531 ΣΜΕ για ΔΕΗ, και τα 200 ΣΜΕ για ΜΥΤΙΛ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 600 συμβόλαια για ΕΛΧΑ και στα 300 για ΙΝΤΚΑ.
Από την Merit Sec θεώρησαν άξιο αναφοράς τις πληροφορίες, ότι από την πλευρά της ΑΛΦΑ ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) για την ανάδειξη επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον στρατηγικό της εταίρο στη διαχείριση και εκμετάλλευση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που διαθέτει ο όμιλος. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν και να καταθέσουν προσφορές για ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 700 ακινήτων, αξίας περίπου €500εκ. Η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται ότι θα διενεργηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ενώ η επιλογή από την Alpha Βank του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Από την PHOENIX VEGA MEZZ PLC ειδοποίησαν ότι άρχισε χθες η διαπραγμάτευση των 1.250.367.229 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0.05, στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης της Εναλλακτικής Αγοράς, ΕΝ.Α. PLUS, του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι ΦΒΜΕΖΖ με ελληνική γραμματοσειρά και PVMEZZ με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι €0.05 ανά μετοχή. Ενώ από σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 133.920.002 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0.04, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P