Συνεχίστηκαν και σήμερα, παρά τη θύελλα αντιδράσεων, η διαδικασία επαναπατρισμού (κοινώς, απέλασης) ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ισπανία προς το Μαρόκο. Οι ανήλικοι είχαν περάσει στον ελεγχόμενο από την Ισπανία θύλακα της Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, το Μάιο.

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη και παράνομη από ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Save the Children, που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στην απόφαση.

Ο αριθμός των παιδιών δεν έχει προσδιοριστεί, όμως υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 800, καθώς εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 10.000 μεταναστών που κατάφεραν να εισέλθουν στην Θέουτα, κυρίως μέσα στο Μάιο, είτε σκαρφαλώνοντας πάνω από τον συρμάτινο φράχτη είτε κολυμπώντας για να τον παρακάμψουν.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση οφείλει από το νόμο να φροντίσει για τους ανήλικους μετανάστες, έως ότου εντοπιστούν οι συγγενείς τους ή ενηλικιωθούν. Όμως, οι τοπικές αρχές της Θέουτα υποστήριζαν πως η περιοχή δεν μπορούσε πια να αντέξει τη φιλοξενία τόσων μεταναστών, ενώ η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ισπανία ήταν απαγορευτική για την κυβέρνηση για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, ειδικά με την ανερχόμενη ακροδεξιά του Vox να ασκεί έντονες πιέσεις και να εκμεταλλεύεται το Προσφυγικό.

Έτσι, ξεκίνησε εντατικές συνομιλίες με το Μαρόκο για την επιστροφή των περισσότερων μεταναστών, ακόμη και των παιδιών.

Το θέμα, πάντως, έχει προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι αριστεροί Podemos που στηρίζουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ άσκησαν σφοδρή κριτική για το θέμα και απαίτησαν εξηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».