Την πλέον παρατεταμένη περίοδο απωλειών από το 2019 συμπληρώνει το πετρέλαιο, καθώς το σήμα της αμερικανικής Federal Reserve για έναρξη του tapering πριν τα τέλη της χρονιάς ήρθε να δώσει την… χαριστική βοή στον προβληματισμό που υπήρχε ήδη στις αγορές για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω των νέων οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η τιμή του αργού συμπληρώνει σήμερα την έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών, με πτώση άνω του 6%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χαμηλά τριμήνου. Συγκεκριμένα το Brent υποχωρεί κατά 1,44% και βρίσκεται στα 65,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI διαπραγματεύεται στα 62,50 δολάρια, μειωμένο κατά 1,54%. Οι απώλειες του WTI για την εβδομάδα κυμαίνονται στο 7,6%.

«Είναι πραγματικά εξαιρετικά σπάνιο για το πετρέλαιο να κινείται σταθερά πτωτικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» παραδέχεται ο Τόμας Φίνλον της Energy Analytics, κάνοντας λόγο για εξωτερικούς παράγοντες όπως η διασπορά της Δέλτα και η συμπεριφορά της Fed.

Είναι λογικό δε, πως η πορεία αυτή έχει επηρεάσει συνολικά τον ενεργειακό κλάδο και τις μετοχές των ενεργειακών ομίλων που βρίσκονται ανάμεσα στις χαμένες της εβδομάδας. Ενδεικτικά η εβδομαδιαία υποχώρηση για την μετοχή της Exxon Mobil πλησιάζει το 6%, ενώ για μικρότερες πετρελαϊκές όπως η Phillips 66, η Occidental Petroleum και η Continental Resource Development οι απώλειες ξεπερνούν το 10%. Για το σύνολο της εβδομάδας η πτώση για τον energy index του S&P 500 κυμαίνεται στο 7,6%!

«Η διασπορά της Δέλτα εν μέσω μετριοπαθούς οικονομικής ανάπτυξης και οι προοπτικές για πιο σφικτή νομισματική πολιτική δημιουργούν βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην αγορά των commodities» εξηγεί σε σημείωμα της η ANZ. Άλλωστε, με φόντο την ενδυνάμωση του δολαρίου που κινείται σταθερά ανοδικά εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι πιέσεις έχουν διευρυνθεί σε όλα τα commodities, στα μέταλλα, τα εμπορεύματα ακόμη και τα αγροτικά προϊόντα.

Εξάλλου, παρά τις πιέσεις που δέχεται η αγορά και με τα αποθέματα στις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα παρέμβουν. Μέσα στον προηγούμενο ενάμισι χρόνο, τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη προχώρησαν σε παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πτώση των τιμών, αυτή τη φορά αναμένεται πως θα παραμείνουν σταθερά στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με την σταδιακή αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

«Με τις τιμές του πετρελαίου να αντιδρούν αρνητικά στις ειδήσεις για τη διασπορά της Δέλτα και τα επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η αγορά πετρελαίου έχει εισέλθει σε μια νέα φάση» σχολίασε σε σημείωμα του ο Φρανσίσκο Μπλαντς της Bank of America.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές