Το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις στο μέτωπο των ΣΔΙΤ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα θα είναι ραγδαίες.

Θα έχουμε εξελίξεις και στα ΣΔΙΤ των υποδομών στα Πανεπιστήμια της ελληνικής Περιφέρειας αλλά και τα μεγάλα οδικά έργα, ενώ η «άφιξη» και των ΣΔΙΤ του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα.

_______________________________________

Τα Έργα

Οι μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων,  δεξαμενών κα) θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διαθέσει για παράδειγμα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει η προσδοκία να γίνουν επενδύσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ. Με ΣΔΙΤ θα γίνουν και τα έργα των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης. Με ΣΔΙΤ και η κατασκευή των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων τελευταίας τεχνολογίας για την Πολιτική Προστασία. Με ΣΔΙΤ και τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο (ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες κ.α) αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ.

Η Πολιτεία Καινοτομίας

Σε κάθε ΣΔΙΤ –  Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα- υπάρχει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) δηλαδή το σχήμα με το οποίο «κατεβαίνει» στον διαγωνισμό ο ιδιώτης ή οι ιδιώτες συμπράττοντες. Για παράδειγμα, στο ΣΔΙΤ Πολιτεία Καινοτομίας στον χώρο της παλαιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά που βρίσκεται σε εξέλιξη- έχουν περάσει στη 2η φάση και οι 4 διεκδικητές του έργου- τον πρώτο λόγο στον ΙΦΣ ενός εκ των διεκδικητών έχει φορέας του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους 4 διεκδικητές του έργου είναι η κοινοπραξία των Intracom Holdings – Intrakat με την Γερμανική εταιρεία Factory.  Στον ΙΦΣ που έχουν συγκροτήσει οι συνέταιροι οι Γερμανοί της Factory έχουν το 51 % των μετοχών, με την ελληνική πλευρά να περιορίζεται στο 49 %.

Οι Διεκδικητές: Οι «4» που διεκδικούν το έργο είναι δύο από τους συνήθεις ύποπτους των ΣΔΙΤ, η ΓΕΚ Τερνα και η Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, αλλά και το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat του ομίλου συμφερόντων Κόκκαλη και η Dimand Real Estate Development, συμφερόντων Δημήτρη  Ανδριόπουλου.

Οι Φορείς Καινοτομίας: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φορείς καινοτομίας που συμμετέχουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φακέλων η πιο πλήρης πρόταση είναι εκείνη της ΓΕΚ Τέρνα, που πλαισιώνουν το Found.ation  και η Mantis Business Innovation

Αντίστοιχα, η Dimand Real Estate Development συνοδεύεται από την ΜΕΤΚΑ της Mytileneos και συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, ενώ το σχήμα Intracom HoldingsIntrakat συνεργάζεται με τη Factory από την Γερμανία αλλά και την Startyp Portugal. Στο σχήμα του ομίλου Ελλάκτωρ, πέραν της Άκτωρ Παραχωρήσεις, συμμετέχουν επίσης οι θυγατρικές Άκτωρ και Reds, ένας αμερικανικός όμιλος συμβούλων, ενώ φορέας καινοτομίας είναι το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, του Πανεπιστημίου Πάτρας.

—————————————————————–

 Στη ΧΡΩΠΕΙ

 Η επένδυση για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας θα εξαρτηθεί από την πρόταση που θα διαμορφωθεί από τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επένδυση της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 100 εκατ. ευρώ. Σκοπός της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων.

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα. Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομών, αλλά και την ανακατασκευή των υφιστάμενων ακινήτων, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου και στη συνέχεια θα έχει την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση διαμορφώνεται σε 46.000 τ.μ. με κάλυψη επί των 10 από τα σχεδόν 18 στρέμματα. Με βάση το ενδεικτικό επιχειρηματικό πλάνο, περίπου το 63% των δομημένων επιφανειών (24.500 τ.μ.) θα αφορά γραφεία, τα οποία θα πλαισιώνονται από συνεδριακό κέντρο, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και άλλους βοηθητικούς χώρους. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα προκύψει ανάδοχος μέχρι τις αρχές του 2022.

Το Μυστικό: Από τους 4 διεκδικητές ένας θα νικήσει σε κάθε περίπτωση. Και αυτός ο ένας δεν θα είναι άλλος από εκείνον που μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία και απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορεί να επαληθεύσει τα στοιχεία που έχει στο φάκελο του. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχουν διεκδικητές που δεν μπορούν να επαληθεύσουν τα στοιχεία που συνοδεύουν την πρόταση τους.

Το Όπλο: Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πρότασης του σχήματος ΓΕΚ Τέρνα είναι οι συνεργάτες της –  το Found.ation  και η Mantis Business Innovation. Η τελευταία, για όλους όσοι το ξεχνούν είναι εκείνη η startup που έχει συνδέσει το όνομα της με τη δημιουργία του Elevate Greece αλλά και της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του StartupNow Forum. Το σχήμα της ΓΕΚ Τέρνα είναι και το μοναδικό που μπορεί βασίμως να ισχυρισθεί και να τεκμηριώσει ότι διαθέτει ελληνική βάση για τα startups.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories