Στην τρίτη συνάντηση της η πολυμερής ομάδας κορυφαίων στελεχών για την covid19 (MLT), που αποτελείται από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΠΟΥ και του ΠΟΕ συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Αφρικανικού Ιδρύματος για την προμήθεια εμβολίων(AVAT), τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου της Αφρικής, της GAVI ( Συμμαχία για τα εμβόλια) και της Unicef με θέμα την αντιμετώπιση των εμποδίων ώστε να επιτευχθεί ο εμβολιασμός με πιο γρήγορους ρυθμούς σε χώρες με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, κυρίως στην Αφρική.

Το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με δύο ταχύτητες κι αυτό είναι ανησυχητικό, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης. Στις χαμηλού εισοδήματος χώρες οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι κάτω από 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό που ανέρχεται σε 50% στις πλούσιες χώρες.

«Αυτές οι χώρες, η πλειοψηφία των οποίων είναι στην Αφρική, απλά δεν μπορούν να έχουν επαρκές ποσότητες εμβολίων για ναφτάσουν τον παγκόσμιο στόχο της κάλυψης του 10% σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 40% έως το τέλος του 2021, πόσο μάλλον του στόχου της Αφρικανικής Ένωσης  που είναι 70% το 2022.» τονίζεται.

Αυτή η κρίση ανισότητας πρόσβασης στα εμβόλια οδηγεί σε μια επικίνδυνη απόκλιση στα ποσοστά επιβίωσης από covid19 καθώς και στην παγκόσμια οικονομία. «Εκτιμούμε τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από το AVAT και το Covax που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» επισημαίνουν οι συμμετέχοντες.

«Ωστόσο,» συνεχίζουν «η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της οξείας ανεπάρκειας εμβολίων στις χώρες χαμηλού  εισοδήματος και η πλήρης ενεργοποίηση των AVAT και COVAX, απαιτεί την επείγουσα συνεργασία των παρασκευαστών εμβολίων, των χωρών που παράγουν εμβόλια και των χωρών που έχουν ήδη επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα επιτύχουν τους παγκόσμιους στόχους κάλυψης τουλάχιστον 10% έως τον Σεπτέμβριο και 40% έως το τέλος του 2021.» Γι αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση «καλούμε :

  • Τις χώρες που έχουν συνάψει μεγάλο όγκο εμβολίων να ανταλλάξουν τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα παράδοσης με COVAX και AVAT

  • Τους παρασκευαστές εμβολίων να δώσουν προτεραιότητα και να εκπληρώσουν αμέσως τις συμβάσεις τους με τον COVAX και το AVAT και να παρέχουν τακτικές, σαφείς προβλέψεις για τον εφοδιασμό

  • Προτρέπουμε την G7 και όλες τις χώρες που μοιράζονται δόσεις να εκπληρώσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους,  καθώς μόλις το 10% των σχεδόν 900 εκατομμυρίων δεσμευμένων δόσεων έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής

  • Καλούμε όλες τις χώρες να εξαλείψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και τυχόν άλλα εμπορικά εμπόδια για τα εμβόλια COVID-19 και τις εισροές που εμπλέκονται στην παραγωγή τους.

Παράλληλα οι συμμετόχοντες δήλωσαν ότι «εντείνουμε τη δουλειά μας με τον COVAX και το AVAT για την αντιμετώπιση των επίμονων προβλημάτων παράδοσης εμβολίων, παρασκευής και εμπορίου, ιδίως στην Αφρική, και την κινητοποίηση επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης με προνόμια για αυτούς τους σκοπούς. Θα διερευνήσουμε επίσης μηχανισμούς χρηματοδότησης για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών εμβολιασμού, όπως ζητήθηκε από το AVAT.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων