Η ακτιβιστές του κλίματος απογοητεύτηκαν αλλά δεν πτοήθηκαν από την έλλειψη της παρουσίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων την Πέμπτη στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

«Είναι πολύ κακό που δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε απευθείας μαζί τους», ανέφερε η ακτιβίστρια Lisa Widdekind στην τοπική εφημερίδα Jackson Hole Daily. «Ελπίζουμε όμως ότι επειδή οι άνθρωποι προσέχουν τα οικονομικά νέα σε αυτή τη συγκυρία, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μεταδώσουν τα μηνύματα».

Το μήνυμα, σε αυτή την περίπτωση, ήταν μια σειρά από αιτήματα από τις ομάδες υπεράσπισης του κλίματος 350.org και Sunrise (τοπική οργάνωση), που θέλουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν να μην ανανεώσει τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου της Federal Reserve, της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακτιβιστές του κλίματος και προοδευτικοί Δημοκρατικοί πιέζουν για απομάκρυνση του Πάουελ, έναν Ρεπουμπλικανό που διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και για αντικατάσταση του με κάποιον σαν την κυβερνήτη της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ. Η ελπίδα τους είναι να βρεθεί ένας «υποψήφιος που θα επικεντρώνεται στην αυστηρή δημοσιονομική ρύθμιση, την κλιματική αλλαγή και το ψηφιακό χρήμα», σύμφωνα με τους New York Times. Οι υποστηρικτές του Πάουελ τον βλέπουν ως θιασώτη της πλήρους απασχόλησης – μία από τις διπλές εντολές της κεντρικής τράπεζας – και θέλουν τον Μπάιντεν να επιβραβεύει τη σταθερή ηγεσία του.

Οι ακτιβιστές την Πέμπτη ζήτησαν επίσης προοδευτικές αλλαγές στο κλίμα και κοινωνικά εστιασμένες στον τρόπο λειτουργίας της Fed, όπως η χρήση της ρυθμιστικής εξουσίας της για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από τον τραπεζικό κλάδο, ενθαρρύνοντας παράλληλα επενδύσεις που θα περιόριζαν την κλιματική αλλαγή.

«Η Federal Reserve είναι βασικά ο ρυθμιστής των μεγάλων τραπεζών και έχουν τη δύναμη – αν το επιλέξουν – να καθορίσουν πολιτική που θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύει σε λύσεις», δήλωσε ο Μίκα Πάρκιν, εκτελεστικός διευθυντής της 350 στο Κολοράντο.

Το Bloomberg Green ανέφερε ότι η δράση στο Jackson Lake Lodge «θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για το ευρύτερο κίνημα για το κλίμα καθώς επικεντρώνει την προσοχή του, πέρα από το πακέτο υποδομής των δύο κομμάτων και την πρόταση δαπανών των Δημοκρατικών για τα έξοδα 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στον αγώνα για τον θρόνο της Fed». Οι διαδηλωτές ήταν προετοιμασμένοι να καταλάβουν τον δρόμο στο εθνικό πάρκο Grand Teton από το αεροδρόμιο μέχρι το Jackson Lake Lodge.

Αλλά η Federal Reserve Bank της Kansas City, η οποία φιλοξενεί το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole, αποφάσισε να διοργανώσει το συμπόσιο διαδικτυακά λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 της παραλλαγής δέλτα. Αυτό σήμαινε ότι οι περίπου 120 τραπεζίτες, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της Federal Reserve που συνήθως παρευρίσκονταν δεν ήταν παρόντες – ή τουλάχιστον παρακολουθούσαν το συμπόσιο στο διαδίκτυο και όχι στην πίσω βεράντα με θέα τη λίμνη Τζάκσον όπου διαδήλωναν οι ακτιβιστές.

Και η συμμετοχή δεν ήταν αυτό που αρχικά ήθελαν οι ακτιβιστές. Περίπου 17 άτομα, αντί για 80 περίπου, εμφανίστηκαν για να γυρίσουν ένα βίντεο με τις απαιτήσεις τους. Φορούσαν μάσκες που έγραφαν «Τερματίστε τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων» και κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Χρειαζόμαστε μια κλιματική ηγεσία στην καρέκλα της Fed».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green