Οι οικονομολόγοι αποδίδουν εδώ και καιρό τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ κυρίως στον αυξανόμενο πληθυσμό της χώρας, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης παίζουν επίσης ρόλο.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία πίσω από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του ετήσιου ερευνητικού συνεδρίου Jackson Hole που οργανώθηκε από την Federal Reserve του Kansas City.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο ουδέτερο επιτόκιο ή το μακροπρόθεσμο επιτόκιο με το οποίο η Fed ούτε τονώνει την οικονομία ούτε την επιβραδύνει. Αυτό το ποσοστό, γνωστό ως “R-Star”, μειώνεται καθώς αυξάνονται οι αποταμιεύσεις.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν γενικά ότι καθώς μεγαλώνουν τα μωρά, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εισέρχεται στον εργασιακό βίο και αρχίζει να αποταμιεύει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Atif Miyan του Πανεπιστημίου Princeton, τον Ludwig Straub του Πανεπιστημίου Harvard και τον Amir Sufi του University of Chicago Booth School of Business, η αύξηση της ανισότητας εισοδήματος μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τις αποταμιεύσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα τείνουν να εξοικονομούν περισσότερα από τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1925 και 1934 έφτασαν στην ηλικία των 45 έως 54 ετών, το 10% του πρώτου ομίλου έλαβε το 33% του συνολικού εισοδήματος που κέρδισε η ομάδα αυτή. Όταν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1974 έφτασαν στην ηλικιακή ομάδα, που λάμβαναν τις υψηλότερες απολαβές, το 10% κέρδισε το 47% του συνολικού εισοδήματος.

Οι ερευνητές λένε ότι το πρότυπο που προκαλείται από τη δημογραφική αλλαγή δεν σχετίζεται τόσο στενά με τη μείωση του ουδέτερου επιτοκίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed αγωνίζονται να βρουν τους καλύτερους τρόπους βελτιστοποίησης της νομισματικής πολιτικής σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων. Οι ερευνητές έγραψαν ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια μείωσης της ανισότητας στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή