Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης κήρυξε τη Σρι Λάνκα η κυβέρνηση της χώρας μετά την καταβαράθρωση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των τροφίμων δημιουργώντας μείζον επισιτιστικό πρόβλημα. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αναλαμβάνουν τη διανομή στον πληθυσμό βασικών τροφίμων, όπως είναι το ρύζι και η ζάχαρη. Οι εξελίξεις συνιστούν μια κραυγαλέα προειδοποίηση ότι το φάσμα της πείνας επιστρέφει στις φτωχές περιοχές του πλανήτη. Διότι η πανδημία και οι πόλεμοι, θερμοί και ψυχροί, μπλοκάρουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στέλνουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και στραγγαλίζουν τις οικονομίες των φτωχών χωρών.
Η κυβέρνηση του Κότε (πρόκειται για τη διοικητική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα στην ευρύτερη περιοχή του Κολόμπο, που είναι το οικονομικό, εκτελεστικό και δικαστικό κέντρο της χώρας της Νότιας Ασίας) αναγκάστηκε να αναλάβει τη διανομή τροφίμων στον πληθυσμό καθώς πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη λόγω της ακρίβειας και του καλπάζοντος πληθωρισμού που αποδίδεται εν πολλοίς στην υποτίμηση της ισοτιμίας της ρουπίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 7,5% από την αρχή του έτους.
Η κυβέρνηση απένειμε σε έναν απόστρατο στρατηγό το αξίωμα του Επιτρόπου Βασικών Υπηρεσιών, με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει και να διανέμει στο λιμοκτονούντα πληθυσμό της χώρας (αριθμεί περί τα 22 εκατ. κατοίκους) αποθέματα τροφίμων που διακρατούν, συχνά για να κερδοσκοπήσουν, χονδρέμποροι αλλά και καταστήματα λιανικών πωλήσεων. «Οι εξουσιοδοτημένοι αξιωματούχοι θα φροντίσουν ώστε να μοιράσουν στα νοικοκυριά βασικά είδη διατροφής τα οποία θα αγοράζουν ή θα κατάσχουν, αν παραστεί ανάγκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Γκοταμπάγια Ραζαπάκσα.
Όργιο κερδοσκοπίας
«Για να προλαμβάνονται οι ανωμαλίες που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά, τα αγαθά αυτά θα διατίθενται με δελτίο σε συγκεκριμένες ποσότητες και σε τιμές που θα εγγυάται η κυβέρνηση ή θα βασίζονται στις αξίες εκτελωνισμού τους, εφόσον πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι υπηρεσίες των οποίων θα προΐσταται ο απόστρατος στρατηγός θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να κατάσχουν βασικά τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά από αποθήκες, καθώς πολλοί έμποροι τα διαθέτουν με το σταγονόμετρο προκειμένου να εκμεταλλευθούν τον καλπασμό των τιμών, που αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Λόγω των ελλείψεων αγαθών, όπως είναι το γάλα σε σκόνη, αλλά και η κηροζίνη και οι φιάλες υγραερίου για μαγείρεμα, τους τελευταίους μήνες σχηματίζονται ουρές πολιτών έξω από εμπορικά καταστήματα του Κολόμπο και άλλων πόλεων, όπου κατά κανόνα είναι οξύτερο το πρόβλημα επισιτισμού του πληθυσμού. Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμούς άνω του 5% σε μηνιαία βάση – τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε κατά 6% συγκριτικά με τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της επίσημης Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Τουρισμός και Covid-19
Πρώην βρετανική αποικία που ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948 (μετονομάστηκε από Κεϋλάνη σε Σρι Λάνκα το 1972), η νησιωτική χώρα είναι διάσημη για το τσάι της. Πρόκειται για μια αγροτική χώρα, που όμως εισάγει πάμπολλα βασικά τρόφιμα και βεβαίως άλλα εμπορεύματα και βιομηχανικά προϊόντα. Τις τελευταίες δεκαετίες ανέπτυξε τον τουρισμό, αλλά λόγω πανδημίας οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκαν κάθετα και το ΑΕΠ της Σρι Λάνκα συρρικνώθηκε το 2020 κατά 3,6% συγκριτικά με το 2019 – ιστορικά υψηλή ύφεση για τη χώρα.
Ταυτόχρονα στο φτωχό ασιατικό νησί «θερίζει» και ο κορωνοϊός. Τις ημέρες αυτές (έως την επόμενη Δευτέρα) η χώρα βρίσκεται σε 16ήμερη καραντίνα λόγω του άλματος των κρουσμάτων Covid-19. Στις αρχές Αυγούστου η Σρι Λάνκα έγινε η πρώτη χώρα της ευρύτερης περιοχής της Ασίας που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η κίνηση αυτή, όμως, έστειλε στα ύψη το κόστος των εισαγομένων προϊόντων, κάτι που οδήγησε στις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διανομή τροφίμων. Διότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση του Κότε είχε επιβάλει την απαγόρευση στις εισαγωγές αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων για να συγκρατήσει τη διαρροή συναλλάγματος από τα ήδη άδεια δημόσια ταμεία της χώρας.
Ανθρωπιστικό πρόβλημα
Όπως παρατηρούν αναλυτές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα τραγικά αδιέξοδα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και οι αρχές της Σρι Λάνκα αναδεικνύουν το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που ήδη μαστίζει και άλλες «αναπτυσσόμενες» χώρες του πλανήτη λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Και υπογραμμίζουν ταυτόχρονα την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης όχι σε εθνικό αλλά σε διεθνές επίπεδο, με τη διοργάνωση της αποστολής δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, που αρχίζουν πλέον και μένουν στα αζήτητα λόγω… απροθυμίας για περαιτέρω εμβολιασμούς.
Τονίζουν, τέλος, οι ειδικοί την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν δίαυλοι μεταφοράς τροφίμων, βασικών φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε χώρες όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;