Κάλεσμα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες απευθύνει με επιστολή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «timologio» για τη συμπλήρωση των στοιχείων – τιμολογίων στην πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης επιστολής η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων που ισχύουν ανάλογα τον τζίρο της επιχείρησης ή του επαγγελματία και τον τύπο των βιβλίων που συμπληρώνουν.

H επιστολή

Συγκεκριμένα στην επιστολή που σε αρκετούς έφθασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους μεσημέρι της περασμένης Κυριακής αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το myDATA είναι η πλατφόρμα, στην οποία διαβιβάζεται το σύνολο των παραστατικών (τιμολόγια και αποδείξεις) των επιχειρήσεων. Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η υποχρεωτική διαβίβαση στο myDATA όλων των παραστατικών εσόδων για τις επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 € και για τις επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 €, ενώ από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Για να διαβιβάζετε τα τιμολόγιά σας, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, φροντίσαμε να διευκολύνουμε όλους εσάς, που δεν έχετε επιλέξει πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή δεν έχετε στη διάθεσή σας σύστημα ψηφιακής έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA. Έτσι, δημιουργήσαμε την εφαρμογή timologio. Μέσα από το timologio (timologio.aade.gov.gr), το οποίο σας παρέχεται δωρεάν, μπορείτε να εκδίδετε ψηφιακά τα παραστατικά σας».
Ενδιαφέρον έχει για το πως λειτουργεί το timologio: Μέσω της εφαρμογής αυτής, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, μπορούν οι επαγγελματίες ή οι επιχειρήσεις να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο δικό σας myDATA (έσοδα) και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη σας (έξοδα)».

«Εκπαιδευτικό» video

Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να μάθουν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τη νέα αυτή εφαρμογή δημιούργησαν video με οδηγίες για τα γενικά στοιχεία της επιχείρησης, τις κατηγορίες παραστατικών, τη δημιουργία αγαθών / υπηρεσιών, την εισαγωγή πελατών και την έκδοση παραστατικών. Παράλληλα, στελέχη της ΑΑΔΕ απαντούν σε ερωτήματα που μπορούν να θέσουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 213- 1621000 .

Παράπονα

Την ίδια στιγμή το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από τη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το προεδρείο του και εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. με τον υπουργό Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα μία μέρα πριν, αναφέρει για τα ηλεκτρονικά βιβλία – myDATA ότι γίνεται δέκτης καθημερινά των παραπόνων των λογιστών – φοροτεχνικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος για λογαριασμό πελατών τους, που έχουν ήδη εγγραφεί στο myDATA.

Για τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός πρότεινε και πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επαναδιατυπώθηκε η πρόταση που προβλέπει ότι η φετινή χρονιά πρέπει να είναι προαιρετική για τη χρήση του myDATA, λόγω των υποχρεώσεων, που ανέλαβαν μέσα στην πανδημία οι λογιστές, μέσω των πλατφορμών που έχουν δημιουργηθεί.

Για να εκκινήσει η πλήρης εφαρμογή του, χωρίς προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα αποστείλει άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα καταγεγραμμένα προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας. Μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, δεν μπορεί η χρήση του myDATA να είναι υποχρεωτική επισημαίνει το Ο.Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax