Στον αναπτυσσόμενο κόσμο παλεύουν να συμπληρώσουν δύο δόσεις εμβολίων, στις χώρες της Δύσης δρομολογούν ενισχυτική τρίτη δόση και στο Ισραήλ ξεκινούν προετοιμασίες για την τέταρτη δόση!

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και αρμόδιου για διαχειριστικά ζητήματα της πανδημίας Ναχμάν Ας, οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη δρομολογήσει τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να έχουν επάρκεια δόσεων σε περίπτωση και τέταρτου γύρου εμβολιασμών. Κάτι που φαντάζει λίγο-πολύ βέβαιο δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο των μηνών και περίπου μετά από ένα εξάμηνο.

«Δεν είμαστε βέβαιοι πότε θα συμβεί (ήτοι να ξεκινήσει η χορήγηση τέταρτης δόσης). Ελπίζω να μην χρειαστεί μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, όπως έγινε τώρα (μετά τη δεύτερη δόση) και πως η τρίτη δόση θα διαρκέσει περισσότερο» επεσήμανε ο κ. Ας.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να φτάσει σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμών του ενήλικου πληθυσμού της και με δύο δόσεις, με αποτέλεσμα να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Όμως, με τη μετάλλαξη Δέλτα και τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου περίπου πέντε με έξι μήνες από τη δεύτερη δόση ήταν κι από τις πρώτες χώρες επίσης βίωσε την επιθετικότητα του νέου κύματος της πανδημίας, με έκρηξη των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει επίσης η πρώτη χώρα διεθνώς που ξεκίνησε τη χορήγηση ενισχυτικής, τρίτης δόσης, στις αρχές Αυγούστου. Και μέχρι τώρα περίπου 2,8 εκατ. άτομα (επί συνολικού πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων) έχουν λάβει την τρίτη δόση.

Η ταχύτητα στην εφαρμογή των ενισχυτικών δόσεων έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με το δείκτη μεταδοτικότητας R να έχει αρχίσει να υποχωρεί πέφτοντας και πάλι κάτω από το όριο του 1, στο 0,96, που δείχνει επιβράδυνση της διασποράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.

Πούτιν: Οι δράστες της επίθεσης είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές – Θα βρούμε και αυτούς που τους έβαλαν
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Οι δράστες της επίθεσης είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές – Θα βρούμε και αυτούς που τους έβαλαν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσηςείναι ριζοσπάστες ισλαμιστές. ωστόσο η επίθεση εντάσσεται στις δράσεις της Ουκρανίας «σε μια εκστρατεία εκφοβισμού»