
Αποτυχία επίτευξης των στόχων για το κλίμα, που είχαν τεθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού, αποκαλύπτει νέα έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα της ανησυχητικής έκθεσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που οργανώνουν αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσκαλώντας περίπου 40 αρχηγούς κρατούς να συζητήσουν τους κλιματικούς στόχους εν όψει της διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στα τέλη Οκτωβρίου, στη Γλασκόβη.
Σε αντίθεση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί με βάση τη Συνθήκη του Παρισιού και οι οποίοι όριζαν τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά λιγότερο από 2°C και, ιδανικά κατά 1,5°C , οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που θα αλλάξει τη βάση των συζητήσεων στη διεθνή Σύνοδο της COP26, η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με τους “Financial Times”, η επικεφαλής για το κλίμα στον ΟΗΕ, Πατρίσια Εσπινόζα, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα ευρήματα της έκθεσης αυτής και προέτρεψε τις χώρες να παρουσιάσουν ισχυρότερους κλιματικούς στόχους, πριν από τη Σύνοδο της Γλασκόβης. Επεσήμανε δε, ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς, αντί για μείωση, παρατηρείται σημαντική αύξησή τους.
Με τη Σύνοδο Κορυφής της Γλασκόβης να πλησιάζει, το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται πιέσεις να πείσει τις χώρες να βελτιώσουν τους περιβαλλοντολογικούς τους στόχους, ενώ είναι σαφής η πρόθεση του Λονδίνου (και για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους) να αποσπάσει μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα.
Στην προσπάθεια αυτή σίγουρα βοηθά η αλλαγή πλεύσης του Λευκού Οίκου σε θέματα περιβάλλοντος και κλίματος, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παροτρύνει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, αλλά και τα ανεπτυγμένα κράτη να βοηθήσουν οικονομικά την πράσινη μετάβαση και απολιγνιτοποίηση των λιγότερο πλούσιων κρατών.
Σημαντικό σημείο διαφωνίας παραμένει, πάντως, το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες δεν έχουν εκπληρώσει την υπόσχεσή τους να διοχετεύσουν 100 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020. Πραγματικά νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, αποκαλύπτουν ότι, το 2019, οι πλούσιες χώρες παρείχαν μόλις 79,6 δισ. δολάρια για την εκπλήρωση στόχων που αφορούσαν το κλίμα.
Η Συνθήκη του Παρισιού ορίζει ότι οι χώρες θα πρέπει, κάθε πέντε χρόνια, να προβαίνουν σε νέες δεσμεύσεις για το κλίμα. Ωστόσο, μόνο 113 χώρες από τις 191 που υπέγραψαν τη Συνθήκη έχουν υποβάλει νέους ή επικαιροποιημένους στόχους, ορίζοντας έως και 12% μείωση των εκπομπών τους έως το 2030. Μάλιστα οι πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δεν έχουν γνωστοποιήσει τους νέους τους στόχους στον ΟΗΕ, παρόλο που, άτυπα, τους έχουν ήδη ανανεώσει. Παράλληλα, ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, αποφάσισαν και να μειώσουν τους στόχους που είχαν ορίσει.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία