Παλιά του τέχνη κόσκινο για τον Στίβεν Μνούτσιν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και ένα από τα λίγα στελέχη που «επιβίωσε» στο πόστο του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Τραμπ. Ο κύριος Μνούτσιν επέστρεψε στα παλιά του λημέρια, στη Wall Street και με εμπλουτισμένες πλέον τις… υψηλές γνωριμίες του συγκέντρωσε 2,5 δισ. δολάρια για το νεοιδρυθέν fund του, το Liberty Strategic Capital.

Το Liberty ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος, μετά δηλαδή και την αποτυχία του κυρίου Τραμπ να επανεκλεγεί, με στόχο να επικεντρωθεί σε επενδύσεις στην τεχνολογία, τις χρηματοπισωτικές υπηρεσίες και τις fintech.

Μεγάλο μέρος των κονδυλίων προήλθαν από θεσμικούς επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, όπως το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund). Δημοσίευμα του Bloomberg, σχολιάζοντας το θέμα, υπενθύμισε στο κοινό πως ο κύριος Μνούτσιν ήταν συχνός επισκέπτης στις χώρες της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και μάλιστα, το 2018, ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς αξιωματούχους που συναντήθηκε προσωπικά στο Ριάντ με το διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Public Investment Fund, κόντρα στη διεθνή κατακραυγή που είχε ξεσπάσει τότε κατά της χώρας για την υπόθεση της στυγερούς δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο κύριος Μνούτσιν είχε δεχτεί δριμεία κριτική για τη συνάντηση.

Θυμίζουμε πως ο 58χρονος Μνούτσιν ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι την επιλογή του από τον κύριο Τραμπ. Όμως, ήταν… άνθρωπος της αγοράς, είχε εργαστεί επί 17 χρόνια στην Goldman Sachs και κατόπιν είχε δημιουργήσει το δικό του hedge fund, το Dune Capital Management με έμφαση, μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις στο χώρο της ψυχαγωγίας. Μάλιστα, είχε επενδύσει σε ταινίες του Χόλυγουντ, όπως το «The Lego Movie» και το «Suicide Squad».

H εμπειρία του αποδείχτηκε χρήσιμη στον κύριο Τραμπ για τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων που θέλησε να δρομολογήσει υπέρ των επιχειρήσεων, με κυριότερη τη φορολογική μεταρρύθμιση. Επομένως θεωρείτο δεδομένο πως θα επιστρέψει στη Wall Street μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας.

Εξάλλου, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών που κάνει (δεύτερη) καριέρα στη Wall Street. Ο Τιμ Γκάιτνερ (υπουργός Οικονομικών επί Ομπάμα) έγινε πρόεδρος της private equity εταιρείας Warburg Pincus και ο Χανκ Πόλσον (υπουργός επί Μπους τζούνιορ) είναι σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος της επενδυτικής TPG Rise Climate.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»