Σπάζοντας τη σιωπή της μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, ασκώντας έντονη κριτική στην ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας, ενώ εκείνη βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κ. Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι οι κατηγορίες που την βαραίνουν πλήττουν την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα.

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας.

Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι «Financial Times» υποστηρίζουν πως επικοινώνησαν με πέντε στελέχη σε διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν (διατηρώντας την ανωνυμία τους) πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο έργο και την εικόνα του διεθνούς οργανισμού.

Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι. Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».

Economist: Να παραιτηθεί!

Σημειωτέον πως και το έγκριτο περιοδικό Economist, στο τελευταίο τεύχος του που δημοσιεύτηκε χθες κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, στο πλαίσιο ενός καυστικού δημοσιεύματος που επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε ένα διάστημα που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει φουντώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή