Σπάζοντας τη σιωπή της μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, ασκώντας έντονη κριτική στην ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας, ενώ εκείνη βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κ. Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι οι κατηγορίες που την βαραίνουν πλήττουν την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα.

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας.

Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι «Financial Times» υποστηρίζουν πως επικοινώνησαν με πέντε στελέχη σε διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν (διατηρώντας την ανωνυμία τους) πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο έργο και την εικόνα του διεθνούς οργανισμού.

Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι. Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».

Economist: Να παραιτηθεί!

Σημειωτέον πως και το έγκριτο περιοδικό Economist, στο τελευταίο τεύχος του που δημοσιεύτηκε χθες κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, στο πλαίσιο ενός καυστικού δημοσιεύματος που επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε ένα διάστημα που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει φουντώσει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος
Tax |

Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος

Στη Γερμανία, τα κόμματα που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 25%. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επίσης, οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Η γενικότερη τάση, όμως, παραμένει συγκρατημένη

Intel – Ευρωπαϊκή μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της στην Ε.Ε.
Διεθνή |

Πολυθρόνα για... τέσσερις η μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της Intel στην Ε.Ε.

Πάντως, προβάδισμα για το νέο μέγκα-εργοστάσιο έχει η Γερμανία και για τη νέα μονάδα ημιαγωγών η Ιταλία, με την Intel να προσανατολίζεται σε επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην Ευρώπη

Κίνα – Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων
Διεθνή |

Κίνα: Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων

Το πράσινο φως για την πιλοτική επιβολή, για πρώτη φορά, φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έδωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη