Σπάζοντας τη σιωπή της μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, ασκώντας έντονη κριτική στην ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας, ενώ εκείνη βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Η κ. Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι οι κατηγορίες που την βαραίνουν πλήττουν την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα.
Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας.
Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι «Financial Times» υποστηρίζουν πως επικοινώνησαν με πέντε στελέχη σε διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν (διατηρώντας την ανωνυμία τους) πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο έργο και την εικόνα του διεθνούς οργανισμού.
Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι. Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».
Economist: Να παραιτηθεί!
Σημειωτέον πως και το έγκριτο περιοδικό Economist, στο τελευταίο τεύχος του που δημοσιεύτηκε χθες κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, στο πλαίσιο ενός καυστικού δημοσιεύματος που επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε ένα διάστημα που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει φουντώσει.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους