Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεορκίεβα, από στελέχη του διεθνούς οργανισμού, Αμερικανούς νομοθέτες, οικονομολόγους και media με αφορμή το ρόλο που έπαιξε στην παραποίηση στοιχείων που αφορούσαν την Κίνα. Αν και η υπόθεση αφορούσε την εποχή που ήταν στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας, τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και άρα αξιοπιστίας του θεσμού που εκπροσωπεί.
Η βουλγαρικής καταγωγής επικεφαλής του ΔΝΤ χρησιμοποίησε μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του προσωπικού του οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αρνηθεί τις κατηγορίες πως παραποίησε έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βελτιώσει την κατάταξη της Κίνας. Επανήλθε δε, και χθες απευθυνόμενη και πάλι σε αξιωματούχους του οργανισμού, με απολογητικό γραπτό σημείωμα της.
«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που εγείρει η έκθεση στα οποία θα απαντήσω προς το κεντρικό συμβούλιο καθώς προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης. Μέχρι τώρα έχω αποφύγει να σχολιάσω (το θέμα) από σεβασμό στο ρόλο του κεντρικού συμβουλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, ευχαρίστησε όσους συνεχίζουν να την στηρίζουν.
Δεν πείθει…
Βέβαια οι τελευταίοι δεν φαίνεται είναι πολλοί. Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι «Financial Times» υποστηρίζουν πως επικοινώνησαν με πέντε στελέχη σε διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν (διατηρώντας την ανωνυμία τους) πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο έργο και την εικόνα του διεθνούς οργανισμού.
Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι. Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».
Economist: Να παραιτηθεί!
Σημειωτέον πως και το έγκριτο περιοδικό Economist, στο τελευταίο τεύχος του που δημοσιεύτηκε χθες κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, στο πλαίσιο ενός καυστικού δημοσιεύματος που επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε ένα διάστημα που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει φουντώσει.
Latest News
Αυξάνεται η πίεση στην Ευρώπη για αύξηση των αμυντικών δαπανών
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία