«Η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που ευνοεί τις δικτατορίες». Δεν το λέω εγώ, ο Harrari το υποστηρίζει με επιχειρήματα σωρό.

Η ψήφος

Ποια στάση κράτησε ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος στην συνεδρίαση του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας όταν ήρθε προς συζήτηση το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου; Θα είχε ενδιαφέρον να διευκρινιστεί η στάση του ως μέλους του ΔΣ, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Και αυτό γιατί μαθαίνω ότι αρχικά δήλωσε απών από την ψηφοφορία, ενώ στη συνέχεια θέλησε να «περάσει» στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι καταψήφισε. Αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν στο…  απών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Διαδρομές

Μεταξύ των έξι δικηγόρων Αθηνών που υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «αναφορά άδικης πράξης» σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ  περιλαμβάνεται ο Άγης Τάτσης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ΄90 όταν επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ο Νίκος Μαδεμλής, προερχόμενος από τον χώρο επιρροής του Άκη Τσοχατζόπουλου και κουμπάρος του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, Χρήστου Σπίρτζη.

Τα Ταξίδια

Η πρωτοβουλία των έξι δικηγόρων που υπέβαλαν «αναφορά άδικης πράξης» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ προβάλλοντας ως επιχειρήματα εκτιμήσεις και προβλέψεις για την τιμή της μετοχής ή την αξία της επιχείρησης θα ήταν καλό και χρήσιμο (πολιτικά) να ασχοληθούν και με τα «χαμηλά» της ΔΕΗ ή τις προβλέψεις για τα έσοδα από την πώληση του 17 %  κλπ. επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα ή και για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ όπου εμφανίσθηκε ένας και μόνος υποψήφιος επενδυτής και αυτός από την Κίνα με τις ευλογίες του Κόμματος. Και από την Κίνα δεν είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται η νήσος της Κούβας.

Η Υπονόμευση

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο φάκελος θα σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν έχει κάνει έγκαιρα και σωστά ως όφειλε την δουλειά της και γνωρίζει όσα πρέπει να γνωρίζει… Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση «μυρίζει» απόπειρα πολιτικής υπονόμευσης (στην οποία πρωτοστατούν τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και τίποτα περισσότερο.

_______________________________

Τα Σενάρια

Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο τα σενάρια που παίζουν για τις δυνατότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στη διανομή ενός «μερίσματος ανάπτυξης» στα τέλη της χρονιάς. Οι δυνατότητες διανομής ενός τέτοιου μερίσματος έχουν να κάνουν με τον δημοσιονομικό χώρο και τα όρια ή τις ευχέρειές του. Σε καμία περίπτωση, όμως, η διανομή «μερίσματος», όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έχουν να κάνουν με την… κάλπη. «Όλα στην ώρα τους», λένε και εξηγούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει πολιτική με «εκλογικά επιδόματα». Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι τα επιτεύγματα της οικονομίας με σχετική ασφάλεια, ψυχραιμία και άνεση χρόνου πρέπει να περνούν στην κοινωνία ενισχύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης στη σχέση κράτους και πολιτών. Για το τέλος, μια χρήσιμη πληροφορία: Στις 4 Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

________________________________

Το Ενδιαφέρον

Ανεξαρτήτως, του «πήγαινε – έλα» του φακέλου μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτικών οίκων – κάθε είδους και προέλευσης funds- παραμένει ενεργό για την συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Απαριθμώ και καταγράφω ενδιαφέρον μετά των σχετικών ονομάτων: KKR, BlackRock, Fidelity, Apollo, Pictet, Bluecrest. Το ενδιαφέρον, εκτός συγκλονιστικού (πολιτικού και δικαστικού γεγονότος) θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνοντας στο τέλος της ημέρας αξίες που δεν είχε ξαναδεί η επιχείρηση της ΔΕΗ στο ταμπλό. Και η αύξηση της αξίας θα αφορά και το 34 % του συνολικού ποσοστού Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ που θα υπερκαλύπτει και αυτό το 51%…

________________________________

Η Συμφωνία

Υπάρχει (και) ενδεχόμενο μη συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανανέωση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας; Η απάντηση είναι, ναι. Υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει έως τις 14 Οκτωβρίου, όταν ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον.

Τα Προβλήματα: Η συμφωνία παραμένει ατελής ως προς τις τοποθεσίες στάθμευσης των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας (Σκύρος, Χρυσούπολη), αλλά και τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Αθήνα από τις ΗΠΑ.

Αν ΔεΝ…: Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, τότε θα ανανεωθεί η υφιστάμενη για ένα έτος και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το 2022.

Η Αποχώρηση: Αμέσως μετά την οποία κατάληξη των συζητήσεων αυτών, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του  Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ από την Αθήνα.

_______________________________

REUTERS/Φωτ. αρχείου

Η Συνάντηση

Στο Σότσι της Ρωσίας ήταν στραμμένα χθες τα βλέμματα. Εκεί συναντήθηκαν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν, με μια πολύ ανοικτή κι ενδιαφέρουσα ατζέντα. Ιδιαίτερα μετά το τελευταίο – χαμηλής απόδοσης – ταξίδι του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ.

_______________________________

Η Επιλογή

Την τακτική της πόλωσης προκρίνουν τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής. Στόχος τους; Το ψαλίδισμα της διαφοράς από τη ΝΔ που μπορεί να ανακόψει την πορεία της προς την επανεκλογή της, ακόμα και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, στις δεύτερες κάλπες.

________________________________

Η Επένδυση

Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια θα διαθέσει η ΔΕΗ ως το τέλος του 2025. Το σχέδιο – όπως το περιέγραψαν από τη διοίκηση της – είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου να αποτελούν την πρώτη ύλη του.

_________________________________

Η Εξέλιξη

Την Κυριακή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι εκλογές, θα γίνουν τον Δεκέμβριο

Οι Συνέπειες: Ένας τουλάχιστον από τους υποψηφίους, σε περίπτωση ήττας, θα αποχωρήσει από το κόμμα την επόμενη μέρα. ´Η θα εξαναγκασθεί σε αποχώρηση. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των διεκδικητών ανεβαίνουν…

________________________________

Στην Κρήτη

Ξεκινά σήμερα στο Ηράκλειο της Κρήτης η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

________________________________

Το Εθνικό Σχέδιο

Κατά τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη η χώρα μας είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.  Ο ίδιος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση-γεύμα με τίτλο «Δημοκρατία και Τεχνολογία:  Πιάσε με αν μπορείς» που διεξήχθη στο πλαίσιο του  Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times, υποστήριξε ότι «η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης» και συμπλήρωσε, «είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έμπνευση για τον ίδιο και την κυβέρνηση αποτέλεσε το άρθρο του ιστορικού και συγγραφέα Yuval Noah Harrari (που εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς thinkers της εποχής μας) με τον τίτλο  “Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό”. Στο άρθρο, «ο συγγραφέας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές προωθούν, ειδικά σε ότι αφορά σε ψηφιακές μεταρρυθμίσεις» και επεσήμανε ότι «η  κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της ενδυνάμωσης της κοινωνίας, προωθώντας την πλατφόρμα gov.gr , που δόθηκε στο κοινό την εποχή του πρώτου lockdown της πανδημίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories