Το επόμενο καλοκαίρι –καλά να είμαστε μακριά από πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.- θα γνωρίζουμε το ποιοι και πότε θα φτιάξουν τις «φάρμες» με τις ανεμογεννήτριες στα νερά του Αιγαίου

Η Διαβούλευση

Έξι σχόλια συγκέντρωσε η διαβούλευση για την αξιολόγηση επιλεξιμότητας επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021). Μεταξύ των σχολίων, εκείνο της εταιρείας συμβούλων PLANET (για τον ρόλο του ανεξάρτητου πιστοποιημένου ελεγκτή), αλλά και της Greepeace (για τον μη ρητό αποκλεισμό οποιασδήποτε επένδυσης σε φυσικό αέριο για οποιαδήποτε χρήση και όλα όσα την συνοδεύουν).

________________________

Η Διαβούλευση (2)

31 ημέρες θα κρατήσει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων» που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει την διαβούλευση, «με το παρόν σχέδιο νόμου εισάγονται φορολογικά κίνητρα με σκοπό τη διευκόλυνση των συνενώσεων, των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και (σε ό, τι αφορά τις συνενώσεις) μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς».

Οι στόχοι: Σε συνοδευτικό κείμενο της διαβούλευσης για το ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης διαβάζω:

–        Βραχυπρόθεσμος στόχος της παρούσας αξιολογούμενης ρύθμισης είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είτε μέσω της συμμετοχής τους σε οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό είτε μέσω της μεταξύ τους σύναψης συμβατικών σχέσεων δεσμευτικού χαρακτήρα ή της από κοινού ίδρυσης νέων νομικών προσώπων ή οντοτήτων.

–        Μακροπρόθεσμος στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι η αύξηση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, η επιδίωξη οικονομιών κλίμακας και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

________________________

Οι Επενδύσεις

Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, εντούτοις ας κρατήσουμε στη σκέψη μας δύο επισημάνσεις που καθορίζουν την προοπτική του εισηγμένου επιχειρηματικού ομίλου με προβεβλημένη την «πράσινη» φυσιογνωμία και ταυτότητα.

Η μία εξ αυτών, αφορά τη σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, το οποίο με τα προς υπογραφή έργα θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη επισήμανση έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον καθώς δείχνει το δρόμο προδιαγράφοντας τις εξελίξεις στο επενδυτικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

_______________________

Οι Επενδύσεις (2)

Επενδύσεις, όμως, και στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Στόχος του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου της παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διέθετε την 30/06/2021 περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000, ενώ ο όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.

Η OCEAN WINDS αποτελεί joint venture δύο πρωταγωνιστών στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη της αιολογικής ενέργειας, της ισπανικής EDP Renováveis και της γαλλικής ENGIE.

_______________________

Τα Αιολικά Πάρκα

Η συμφωνία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την OCEAN WINDS με δεδομένο, την προωθούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μεταρρύθμιση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε ΑΠΕ, που περιλαμβάνει «απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, σύντομους και δεσμευτικούς χρόνους ανταπόκρισης της διοίκησης και διαδικασίες λογοδοσίας για αναίτιες καθυστερήσεις, μείωση των αναγκαίων εγγράφων και διαδικασιών κ.λπ., καθώς και πρόβλεψη αδειοδοτικών διαδικασιών για τις υπεράκτιες ΑΠΕ». Στόχος, της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η επιτάχυνση του διπλασιασμού της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ ενόψει και της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, η ολοκλήρωση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, που συνοδεύεται από ένα νέο ειδικό πλαίσιο για τις υπεράκτιες μονάδες ΑΠΕ, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία: Ιούνιος 2022.

________________________________

Ο Δήμαρχος

Μια ανάρτηση του δημάρχου Τρικάλων (και προέδρου της ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, στο facebook μου τράβηξε την προσοχή. Γράφει ο δήμαρχος στην ανάρτηση του: «Ένα από τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα, η σημερινή εικόνα από την εξαιρετική εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ – IPTO, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δει από που παίρνουμε ενέργεια ως χώρα.

»Για πρώτη φορά μετά από καιρό, νωρίς το πρωί, πάνω από το 50% προέρχεται από τις ΑΠΕ, κυριαρχία η οποία γενικά ανήκει στο φυσικό αέριο.

»Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρίες, είναι πράξη. Και αργήσαμε…» ( Η ανάρτηση έγινε το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου 2021).

Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω. Τα έγραψε ο δήμαρχος.

___________________________________

Η Ηλεκτροκίνηση

Οι σχετικές εργασίες είχαν αρχίσει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες αλλά τώρα το project – που εκτός της σημασίας του έχει και πολλαπλούς συμβολισμούς- είναι έτοιμο! Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Μία λεπτομέρεια: Το μεγαλύτερο κέντρο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που βρίσκεται στο επίσημο Πάρκινγκ του Αεροδρομίου, στον χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1, διαθέτει κάτι μοναδικό: Mηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιείται 100% ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.

_________________________________

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, δήλωσε πως κάθε ένας από τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας θα έχει και ένα έργο σχετικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του σχετικά με τη Τεχνητή Νοημοσύνη στη συζήτηση-γεύμα με τίτλο «Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς», που διεξήχθη στο πλαίσιο του  Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times.

Εκεί, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο Διαγωνισμός: Προς αυτή τη κατεύθυνση θα βοηθήσει και ο νικητής του διαγωνισμού που έγινε προκειμένου να υπάρξει η μελέτη ωρίμανσης του έργου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο διαγωνισμός συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 148.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής για το έργο. Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο είναι η εκπόνηση μελέτης με θέμα «Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, οι τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε ώριμους τομείς πολιτικής, ο τρόπος παρακολούθησης των δράσεων αυτών και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο ο μηχανισμός διαχείρισης θα ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες υλοποίησης έργων για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories