
Ράλι του πετρελαίου έως τα 100 δολάρια το βαρέλι -ή ακόμη και πιο πάνω- προβλέπουν διεθνείς αναλυτές και οίκοι καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σπάσει τα φρένα σε ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού διαμορφώνονται ήδη στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση 68% φέτος. Η JPMorgan Chase εκτιμά ότι το πετρέλαιο μετά από τις αναταράξεις που εκδηλώνονται θα κλείσει τη χρονιά στα 84 δολάρια, ενώ η Bank of America βλέπει ράλι ακόμη και στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι τιμές αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα που καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν να δουν από το 2014 και μετά, αναγκάζοντας τους πάντες να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν ρεύμα, να κινηθούν και να ζεσταθούν.
Πρόκειται για εκρηκτικό κοκτέιλ, αφού οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από το άλμα του πληθωρισμού που καταγράφεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία. Κι αυτό τη στιγμή που ο χειμώνας είναι προ των πυλών, με τις ενεργειακές ανάγκες να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέρμανση.
Το ακριβό πετρέλαιο μάλιστα τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τις σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές την Παρασκευή να φτάνουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο δείκτη αναφοράς (Dutch TTF Gas Futures), πριν υποχωρήσουν στα 92 ευρώ. Στοιχεία και εκτιμήσεις του Bloomberg μάλιστα δείχνουν ότι πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία αντιστοιχούν σε 190 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου περίπου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην αγορά.
Υπάρχουν μάλιστα κερδοσκόποι που τζογάρουν με συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης αργού πετρελαίου τα οποία φτάνουν ακόμη και στο Δεκέμβριο του 2022, που στοιχηματίζουν από τώρα ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα 100 δολάρια, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Οι κινήσεις αυτές είναι ακόμη περιορισμένες, αλλά δείχνουν τις τάσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν μεταξύ άλλων βασικές πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπου επίσης οι τιμές κινούνται στα ύψη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τρέχουν να πάρουν μέτρα τόνωσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον μήνα αυτό, έναντι 3% τον Αύγουστο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Όπως εκτιμά η Bank of America, με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να φτάνει στο όριό της όσον αφορά τις παροχές και τη ρευστότητα και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν σημαντική μακροοικονομική κρίση. Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η ώθηση στο αργό πετρέλαιο θα εκδηλωθεί από τρεις παράγοντες: Τη στροφή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ειδικά για την παραγωγή ενέργειας και για θέρμανση, την αύξηση της κατανάλωσης μαύρου χρυσού λόγω χειμώνα και την υψηλότερη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα ειδικά καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.
«Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο (…) Μπορεί να είμαστε μόνο μια καταιγίδα μακριά από τον επόμενο τυφώνα στα μακροοικονομικά»», ανέφερε στην έκθεσή της η Bank of America.
Η τράπεζα βλέπει κίνδυνο να περάσουν οι τιμές του ντίζελ (κίνησης και θέρμανσης) ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε η τράπεζα, καθώς τα αποθέματα μειώνονται επειδή τα διυλιστήρια είχαν δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή βενζίνης τους προηγούμενους μήνες.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων