Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε, μετά από χρόνια διαφωνίας, ότι 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο.
Η ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε στο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για μικρότερες οικονομίες, όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν προσελκύσει διεθνείς εταιρείες – σε μεγάλο βαθμό – μέσω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.
«Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα επανατοποθετήσει επίσης περισσότερα από 125 δισ. δολάρια κερδών από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές , εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη », ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του.
BREAKING NEWS:
136 out of 140 #OECD/#G20 Inclusive Framework members join the deal to reform our international tax system to make it fairer and work better in a digitalised, globalised world economy, including:
– All G20 countries ✅
– All EU countries ✅
– All OECD countries ✅— Mathias Cormann (@MathiasCormann) October 8, 2021
Η συμφωνία έρχεται μετά από αλλαγές στο αρχικό κείμενο, ιδίως σε δύο σημεία.Το ένα αφορά το ποσοστό 15%, το οποίο δεν θα αυξηθεί αργότερα και δεύτερον ότι δεν αλλάξουν προς το χειρότερο οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι διορθώσεις αυτές βοήθησαν την Ιρλανδία-μια μακροχρόνια αντίπαλο της αύξησης των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων-να συμφωνήσει.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα που ήταν σκεπτικιστική για μακρό χρονικό διάστημα, άλλαξε επίσης γνώμη μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος εφαρμογής.
Οι χώρες πρέπει τώρα να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, ώστε η νέα συμφωνία να είναι έτοιμη να ξεκινήσει το 2023.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική, διότι όχι μόνο επιβάλλει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αλλά αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους όπου λειτουργούν – όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.
Ο ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού που οφείλουν οι εταιρείες στις περιοχές που λειτουργούν είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.
Η συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών επιτεύχθηκε επίσης εν μέρει λόγω της πανδημίας, η οποία ανανέωσε την ανάγκη για δικαιότερη φορολογία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ