Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε, μετά από χρόνια διαφωνίας,  ότι 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία  για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Η ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε στο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για μικρότερες οικονομίες, όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν προσελκύσει διεθνείς εταιρείες – σε μεγάλο βαθμό – μέσω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.

«Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα επανατοποθετήσει επίσης περισσότερα από 125 δισ. δολάρια κερδών από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές , εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη », ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία έρχεται μετά από αλλαγές στο αρχικό κείμενο, ιδίως σε δύο σημεία.Το ένα αφορά το ποσοστό 15%, το οποίο δεν θα αυξηθεί αργότερα και δεύτερον ότι δεν αλλάξουν προς το χειρότερο οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι διορθώσεις αυτές βοήθησαν την Ιρλανδία-μια μακροχρόνια αντίπαλο της αύξησης των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων-να συμφωνήσει.

Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα που ήταν σκεπτικιστική για μακρό χρονικό διάστημα, άλλαξε επίσης γνώμη μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος εφαρμογής.

Οι χώρες πρέπει τώρα να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, ώστε η νέα συμφωνία να είναι έτοιμη να ξεκινήσει το 2023.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική, διότι όχι μόνο επιβάλλει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αλλά αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους όπου λειτουργούν – όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.

Ο ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού που οφείλουν οι εταιρείες στις περιοχές που λειτουργούν είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.

Η συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών επιτεύχθηκε επίσης εν μέρει λόγω της πανδημίας, η οποία ανανέωσε την ανάγκη για δικαιότερη φορολογία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή