To «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» φέρνει μαζί του 450 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό της επένδυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί υπέρ της ενίσχυσης των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο  παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Εκτιμώμενο αποτέλεσμα: Συμβολή στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Ο Πρέσβης από την Ομογένεια

Ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του συστήματος εξουσίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ο γερουσιαστής του New Jersey, Bob Menendez που κατέχει την θέση του προέδρου στη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος. Ο Menendez είναι ο κύριος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του ομογενούς George Tsunis για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όπως λέγεται και γράφεται – τα social media έχουν πάρει φωτιά- ο Menendez ήταν εκείνος που πρότεινε στους επιτελείς του προέδρου Biden τον Tsunis, επιτυχημένο επιχειρηματία στον χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων.

Η καταγωγή:  Η οικογένεια του George Tsunis – μια οικογένεια που κράτησε τις παραδόσεις (ελληνική γλώσσα, δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία)- κατάγεται από την Ναύπακτο.

Η άφιξη: : Όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες της έγκρισης του διορισμού του νέου πρέσβη εκτιμούν ότι ο ομογενής George Tsunis θα βρεθεί στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση στις αρχές του 2022 – όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία για την Άμυνα που θα διαμορφώσει και μια νέα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα Ποσοστά

Ένα tweet της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα έχει ενδιαφέρον. Διαβάζω: « Όσο μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τόσο λιγότεροι θάνατοι. Από το 20% στο 85% εμβολιαστική κάλυψη,  μείωση θανάτων 20 φορές. Αν πάμε στο 85%, θα έχουμε 5 φορές λιγότερους θανάτους». Τα στοιχεία που επικαλείται η υπουργός προέρχονται από τον ΕΟΔΥ.

Εντός Έδρας

Στο γήπεδο του έπαιξε αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος συμμετέχοντας στο πολυσυνέδριο StartupNow Forum στην Ελευσίνα.  Ο Λιβάνιος είναι ένα από τα «παιδιά της Ιάκχου», μια από τους εμβληματικούς δρόμους της εργατούπολης του Θριασίου Πεδίου την εποχή της βιομηχανικής ανάπτυξης – σήμερα, ο ίδιος αλλά και οι πρωτεργάτες του StartupNow Forum – που συνεχίζει στην Ελευσίνα ως τόπο διεξαγωγής του με την καταλυτική συμβολή του Δήμου- αναζητούν αλλά και εργάζονται πάνω στο μοντέλο μιας πόλης που ψάχνει την νέα μετα-βιομηχανική ταυτότητα της.

Το Νέο Ξεκίνημα

Με μια ανάρτηση του στο Linkedin ο ιδρυτής της επιτυχημένης επιχείρησης Apivita Νίκος Κουτσιανάς ξεκινά μαζί με την σύντροφο της ζωής του, Νίκη μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Symbeeosis, μια πολύ πρωτότυπη για τα δεδομένα της εποχής επιχειρηματική πρόταση.

Τα Βραβεία

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, η Eurobank και η Grant Thornton απένειμαν, τα «Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Growth Awards 2021» σε έξι ελληνικές επιχειρήσεις που, όπως διαβάζω στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, «διακρίθηκαν για τη σταθερά ανοδική τους πορεία, τις βέλτιστες πρακτικές, την προσαρμοστικότητα και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και ευέλικτου επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα, κρίσιμης σημασίας για το νέο ανοδικό κύκλο της οικονομίας».

Το Στοιχείο της Διάκρισης: Στόχος της φετινής διοργάνωσης, πάντα κατά την άποψη των διοργανωτών, ήταν η ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας που φτάνει, «από την ικανότητα να διακρίνει στη δύναμη να διακρίνεται». Αν κάποιος θα ήθελα να προσθέσει κάτι στην όλη διαδικασία θα ήταν ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: Από τα έξι βραβεία, τα τέσσερα «πήγαν» στη βιομηχανία που εξακολουθεί να «αντιστέκεται» – και όχι μόνο να «αντιστέκεται» αλλά να συνεχίσει με υπομονή, επιμονή και μεράκι να  δημιουργεί, να διεκδικεί όλα όσα τις ανήκουν και στο τέλος, να βγαίνει νικήτρια!

Από τις τέσσερις της βιομηχανίας, οι τρείς είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μια Περίπτωση – Οδηγός: Πάντως, το ουσιαστικό ενδιαφέρον βρίσκεται στη συσχέτιση του βραβείου με τη δραστηριότητα κάθε μιας από τις τέσσερις βιομηχανίες. Το βραβείο «Δυναμική Ανάπτυξη» απονεμήθηκε σε μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες, την ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε., οι εξαγωγές της οποίας σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Ωκεανία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των πωλήσεων της και δημιουργούν μια ηχηρή αξία για την ελληνική οικονομία. Η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε και μέσα στην περίοδο της πανδημίας να παρουσιάσει σε χρόνο ρεκόρ και νέα προϊόντα προσωπικής φροντίδας καλύπτοντας με αποτελεσματικό τρόπο έκτακτες ανάγκες.

Στο primeminister.gr  στις 9 Απριλίου 2020 φιλοξενείται μια ανάρτηση για την τηλεδιάσκεψη του του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της εταιρείας ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ. Στο κείμενο της ανάρτησης διαβάζω: «Το παράδειγμα της εταιρείας ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ για το πώς εν μέσω μιας κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μία γραφειοκρατική δυστοκία του συστήματος και να γίνει υποδειγματική προσαρμογή των λειτουργιών μιας επιχείρησης προς όφελος του πολίτη σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αλλά και οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόθεση της εταιρείας, παρέχοντας ταχύτατα όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να στρέψει την παραγωγική της ικανότητα στην παραγωγή βιοκτόνων και απολυμαντικών». Στην ίδια ανάρτηση διαβάζω: «H ελληνική εταιρεία, που σήμερα αποτελεί μια εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών και υγρών καλλυντικών στην Ευρώπη, αξιοποίησε την τεχνογνωσία και τις παραγωγικές δυνατότητές της προκειμένου να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στον περιορισμό διασποράς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την παραγωγή βιοκτόνων και απολυμαντικών ώστε να καλύψει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες της χώρας.

Την τρέχουσα περίοδο παράγονται από την εταιρεία Παπουτσάνης παράγονται 150.000 φιαλίδια τσέπης ανά 24 ώρες επί επταήμερης βάσης, ενώ εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη η παραγωγή μπορεί να ανέλθει σε 250.000 φιαλίδια ανά 24 ώρες».

Η Επιλογή: Η επιλογή των έξι νικητριών, μία  ανά κατηγορία, εταιρειών έγινε από την 20μελή Επιτροπή Βράβευσης των Growth Awards 2021 στην οποία προεδρεύουν, από κοινού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton,  Βασίλειος Καζάς, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένοι επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

«Δυναμική Ανάπτυξη» στην ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, «Έρευνα & Καινοτομία» στη FLEXOPACK και «Εξωστρέφεια»  στην ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ. Τέλος, το βραβείο της Environmental, Social & Governance (ESG) πήγε στη  VITEX, με την ομάδα των έξι βραβευθέντων να συμπληρώνουν η SKROUTZ (Ψηφιακή Εξέλιξη) και η Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ( Επιχειρηματική Αριστεία).

Το Νέο Τοπίο: Στην τοποθέτησή του ο Βασίλειος Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, στην εκδήλωση με τις βραβεύσεις δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Grant Thornton και η Eurobank βλέπουμε τις επιχειρήσεις να αγκαλιάζουν το θεσμό μας, ο οποίος στηρίζει και επιβραβεύει επιχειρήσεις που συνδυάζουν τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις με μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιστορία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου επιχειρηματικότητας και εργασιακής κουλτούρας στη χώρα.

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα που βραβεύουμε (…) μετατρέπει τα εμπόδια που έφερε η κρίση της πανδημίας σε ευκαιρίες, θεμελιώνοντας τις βάσεις για μία βιώσιμη επιχειρηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Είναι πλέον υποχρέωση όλων μας στον επιχειρηματικό και μη κόσμο να κοιτάξουμε το αύριο κατάματα και να εξελιχτούμε μέσα από τις προκλήσεις που φέρνει. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές του επιχειρείν, αλλά και κάθε προσπάθεια που δημιουργεί αξία και δίνει νέα πνοή στην οικονομία της χώρας μας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories