Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 νέων οικολογικών λεωφορείων – μετά από 13 χρόνια ο στόλος της Αθήνας εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται με πράσινα λεωφορεία: ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά!  Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Η Ηλιόλουστη Ελλάδα

Γεια σας, ηλιόλουστη Ελλάδα! – έτσι επέλεξε να ξεκινήσει την ανάρτησή του, ο Markus Krebber, CEO της RWE AG για τη σύμπραξη της RWE με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη  φωτοβολταϊκών πάρκων στην χώρα μας.

Στην ανάρτησή του, το μεγάλο αφεντικό της RWE μιλώντας για «συναρπαστικά νέα από την Αθήνα» δεν παραλείπει να απευθύνει ευχαριστίες στον Γεώργιο Στάσση, τον Κωνσταντίνο Μαύρο και όλη την ομάδα της ΔΕΗ για την άψογη συνεργασία τους. Το ίδιο κάνει και για τα στελέχη του δικού του ομίλου και ειδικά για τον Κώστα Παπαμαντέλλο και ολόκληρη την ομάδα του έργου για την αδιάκοπη προσπάθειά  τους – τους τελευταίους 18 μήνες- για να δώσουν ζωή σε αυτή τη συνεργασία.  Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η σύμπραξη «συμβάλλει στον στόχο μας να αυξήσουμε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας με ανανεώσιμες πηγές και σηματοδοτεί την είσοδό μας στην πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά».

Το Δίδυμο

Ένα δυναμικό δίδυμο νέων ανθρώπων της αγοράς θα διευθύνει τις τύχες της νέας κοινοπρακτικής εταιρείας που θα ιδρυθεί από την RWE και τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της σύμπραξης τους για την ανάπτυξη των φωτοβολταικών πάρκων. Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προορίζεται για πρόεδρος της νέας εταιρείας, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Κώστας Παπαμαντέλλος, Global Head of Energy Transition Investments της RWE Supply & Trading GmbH.

Η Σύμπραξη: Η κοινή επιχείρηση  (RWE 51 % και ΔΕΗ 49 %) θα προχωρήσει στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει στη κοινή εταιρεία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής συνδυασμένης ισχύος έως 940 megawatts, τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο. Η RWE Renewables εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή της στην κοινοπραξία. Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023. Περαιτέρω έργα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το 2025.

Ο Πατέρας και ο Παππούς

Οι παλιοί της ΔΕΗ (και όχι μόνο) στο άκουσμα του ονόματος Παπαμαντέλος σαν κάτι να θυμούνται και ο νους τους τρέχει πίσω στο χρόνο… Ο πατέρας του Κώστα, ο Δημήτρης Παπαμαντέλος ήταν διοικητής της ΔΕΗ την περίοδο 1981-1986.

Η Διαδρομή: Σε ένα κείμενο του καθηγητή Δημήτρη Ματαρά που βρήκα στο διαδίκτυο διαβάζω: «Ο ∆ημήτρης Κ. Παπαμαντέλλος γεννήθηκε το 1935, αποφοίτησε το 1959 από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ και εκπόνησε το διδακτορικό του στο RWTH – Aachen με αντικείμενο τις μεταλλουργικές διεργασίες της σιδηρουργίας και την επί υφηγεσία διατριβή του στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

 Εξόριστος την περίοδο της επταετίας 1967-1974 συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση κατά της δικτατορίας από τις γραμμές της κεντρικής επιτροπής της ΕΚ Γερμανίας και είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ, συναγωνιστής  και  προσωπικός φίλος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Την περίοδο 1973-1977 χρημάτισε ∆ιευθυντής Μεταλλουργικών ∆ιεργασιών  της εταιρείας Maximillianshuette GmbH. Επιστρέφει στην   Ελλάδα  το 1977 ως  Καθηγητής   Μεταλλογνωσίας   και   ∆ιευθυντής Εργαστηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1977-2003). Πρωτοστατεί στην ίδρυση και επάνδρωση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της  Πολυτεχνικής  Σχολής του Π.Π. Παράλληλα διατελεί ∆ιοικητής της ∆ΕΗ  (1981-1986),  Πρόεδρος του ∆.Σ. της ΛΑΡΚΟ  (1986-1989), ενώ αναλαμβάνει την αποκρατικοποίηση των ορυχείων Σκαλιστήρη  (1994-1996).  Το 1995 αναλαμβάνει Ειδικός  Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ  επί  ευρωπαϊκών θεμάτων και ΚΠΣ ενώ επίσης υπηρετεί ως Σύμβουλος της Ε.Ε. επί θεμάτων Χάλυβα (1995-2008) και Εθνικός Εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές επιτροπές χάλυβα SERDER και  SAG  (1995-2008). Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος  των  Georgsmarienhuette  GmbH  (GMH) και της ΛΑΡΚΟ.

Μετά την συνταξιοδότηση του συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλου (ΕΛΚΕΜΕ) του οποίου ήταν Πρόεδρος ∆.Σ. ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος  των ∆.Σ της  ∆ΕΣΦΑ και της ΛΑΡΚΟ.  Συνεχίζει επίσης να παρεμβαίνει ενεργά αρθρογραφώντας σε μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες επί θεμάτων Βιομηχανικής Πολιτικής και Πράσινης Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του να συντάξει επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Spiegel» το 2010, με την οποία  Σαράντα Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων κάνουν έκκληση στους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της Γερμανίας να σταθούν αλληλέγγυοι ξανά στην Ελλάδα.

 Όσοι από εμάς τον γνώρισαν δεν θα ξεχάσουν την αδιαμφισβήτητη και σπάνια για άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε σε κυβερνητικές θέσεις εντιμότητα, την ακεραιότητα και την γενναιοδωρία του χαρακτήρα και τον σχεδόν εφηβικό ενθουσιασμό για τα ζητήματα της επιστήμης του.

 Ο Δημήτρης Παπαμαντέλλος ήταν έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών».

Ο καθηγητής Παπαμαντέλλος φεύγει από την ζωή το 2015.

Ο Υπασπιστής: Ο Κώστας Παπαμαντέλλος φέρει το όνομα του παππού του – που ήταν στρατιωτικός καριέρας, υπασπιστής του Νικολάου Πλαστήρα και ο οποίος υπέφερε αφάνταστα την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών. Και αυτό γιατί είχε το θάρρος να αποχαιρετίσει τον Γεώργιο Παπανδρέου με δύο λόγια που είπε δημόσια τη μέρα της κηδείας του. Γι΄αυτή την ενέργεια του συνελήφθη και κρατήθηκε στο κολαστήριο της Οδού Μπουμπουλίνας.

 Οι Κοινωνικοί Εταίροι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και καθόλου συνηθισμένη για τα ελληνικά δημόσια πράγματα παρέμβαση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, παλαιού προέδρου του ΣΕΒ και από τους στυλοβάτες του ΙΟΒΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνεννόησης και του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων: «Είναι βέβαιο ότι στον τομέα αυτόν είμαστε ακόμα πίσω. Και μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όπως μας καταδιώκουν και τολμώ να πω και συμφωνίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπου στην ουσία όλοι ήθελα να είναι αρεστοί σε όλους και το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήτανε άμοιροι ευθυνών για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει. Και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει. Οι εντός εισαγωγικών εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από την στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας.

Το κράτος, ως κυβέρνηση, έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δυο χρόνια, μειώνοντας φόρους, μειώνοντας εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα, που τόσο σημαντική είναι εάν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις και νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, νομίζω, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα με ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια».

Ο Απολογισμός

Ο Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank μιλώντας στο πολυσυνέδριο επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και καινοτομίας StartupNow Forum 2021 στην Ελευσίνα παρουσίασε ένα απολογισμό των δράσεων της τράπεζας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Βλασταράκης από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του egg – enter•grow•go που αποτελεί και την ανώτερη ομάδα διοίκησης του επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Eurobank στα 9 χρόνια επένδυσης και λειτουργίας του μεγαλύτερου θύλακα καινοτόμων επιχειρήσεων, του egg – enter grow go,  έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας. Μόνο εν συντομία να αναφέρω ότι από το 2013 που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, μαζί με τους συνεργάτες μας το Corallia, έχουμε υποστηρίξει περισσότερους από 1.000 νέους επιχειρηματίες, 280 startups από τις οποίες οι 150 έχουν νομική μορφή και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα και διεθνώς.  Έως τώρα, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του egg και περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση των startups, ενώ οι εταιρείες του egg, έχουν προσελκύσει περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Στην Eurobank, τα τελευταία χρόνια, με την πολύτιμη γνώση που έχουμε αποκτήσει για το συγκεκριμένο χώρο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με προτάσεις προς την Πολιτεία, σε θέματα φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, μείωσης φορολογίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών άλλων χωρών.

Η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη νέου Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας στον Τουρισμό & Πολιτισμό, η πρόσφατη χορηγία μας συνολικού ύψους 50.000€ στις νικήτριες εταιρείες των πρώτων Εθνικών Βραβείων Elevate Greece και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, αποδεικνύουν την υποστήριξή μας για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας».

Το 5G

Στην Ελευσίνα, στο StartupNow Forum ο Άκης Μαρκάτος, Executive Director της Συμμετοχές 5G και του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, σε παρέμβαση του σε panel που συμμετείχε επισήμανε πως ο χώρος του 5G ευνοεί τις συνεργασίες για την υποστήριξη και την ανάπτυξη των νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, πως στην κατεύθυνση αυτή η Συμμετοχές 5G έχει ήδη δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών με φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα (το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) αλλά και την αγορά (τις εταιρείες Cosmote, Corallia, Nokia, Vantage Towers), ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η τεχνολογία 5G για την εξέλιξη σημαντικών τομέων όπως η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι υπηρεσίες Υγείας, η κυβερνοασφάλεια και οι διαστημικές εφαρμογές. 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories