Δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην πειραματική θεραπεία της Merck κατά της Covid-19 χάρη σε συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με τη Δεξαμενή Φαρμακευτικών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (MPP) του ΟΗΕ.

Το χάπι ακόμα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, θεωρείται όμως υποσχόμενο σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Η Merck, γνωστή ως MSD στις αγορές εκτός των ΗΠΑ, θα παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής του φαρμάκου σε 105 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι φαρμακοβιομηχανίες που θα παράγουν το χάπι ως γενόσημο θα επιλεγούν απί την MPP.

«Είναι η πρώτη διαφανής, εθελοντική αδειοδότηση ιατρικής τεχνολογίας κατά της Covid-19» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η MSD και η MPP.

Τα δικαιώματα θα παραχωρούνται χωρίς κόστος για όσο διάστημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Παγκόσμιας Ανησυχίας Επείγουσα Κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

H πειραματική από του στόματος θεραπεία, με την ονομασία molnupiravir, μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στην κλινική δοκιμή της Merck, η οποία έχει υποβάλει αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

H εταιρεία, επισημαίνει το Reuters, έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με οκτώ ινδικές εταιρείες γενόσημων φαρμάκων για την κάλυψη χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Η συμφωνία με την MPP διευρύνει την βάση παραγωγής.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μέχρι 120 εκατ. δολάρια για την παραγωγή γενόσημων βερσιόν του χαπιού της Merck για χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα