Βαρύς ο πέλεκυς της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης κατά της Πολωνίας και της επίμονης άρνησης της να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Ε.Ε. αναφορικά με το σεβασμό του κράτος δικαίου και όχι μόνο. Το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) διέταξε τη Βαρσοβία να καταβάλει ένα εκατ. ευρώ ημερησίως, για όσο διάστημα αρνείται να συμμορφωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την εθνική νομοθεσία της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ένα πειθαρχικό συμβούλιο που θα κρίνει ουσιαστικά τους Δικαστές κάτι που στις Βρυξέλλες και όχι μόνο θεωρήθηκε ως προσπάθεια να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο η δράση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε τις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, μια απόφαση που η Βαρσοβία αγνόησε επιδεικτικά. Έτσι η Κομισιόν επέστρεψε και πάλι στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

Πραγματικά, η απόφαση για κυρώσεις εκδόθηκε σήμερα και ορίζει το πρόστιμο στο ένα εκατ. ευρώ ημερησίως!

Η σύγκρουση της Ε.Ε. με την πολωνική κυβέρνηση αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθεί σε διάφορα θέματα που εκτιμάται πως αντικρούουν στις αρχές της Ένωσης περί ελευθερίας, ελευθεροτυπίας, δημοκρατίας και σεβασμού των δικαιωμάτων δεν είναι καινούργια. Αναζωπυρώθηκε δε, εκ νέου όταν, στις αρχές του μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι πολωνικοί νόμοι υπερισχύουν έναντι αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε μια «άγρια» αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το θέμα.

Η Βαρσοβία επιμένει πως δεν θα… εκβιαστεί και θα υπερασπιστεί τις θέσεις της στον πόλεμο που της έχει κηρύξει η Κομισιόν. Ιδίως δε, αφότου η Κομισιόν αποφάσισε να καθυστερήσει (για να μην πούμε αναβάλει επ’ αόριστον) την έγκριση του πακέτου των 36 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Πολωνία στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Πολλά κράτη μέλη, άλλωστε, όπως η Ολλανδία επιμένουν να ζητούν πολύ σοβαρότερες κυρώσεις κατά της Βαρσοβίας, που δεν θα περιοριστούν μόνο σε οικονομικά πρόστιμα, αλλά ενδεχομένως και στη στέρηση της ψήφου της στα ευρωπαϊκά φόρουμ.

Το τελευταίο μοιάζει πρακτικά δύσκολο, όσο η Πολωνία διατηρεί τους φίλους της μεταξύ των κρατών του ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία, ενώ και η μετριοπαθής στάση της Άνγκελα Μέρκελ λειτουργούσε πυροσβεστικά στα συμβούλια. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η οικονομική –αν μη τι άλλο- πίεση θα αρχίσει να εντείνεται μετά και την απόφαση του ECJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα