Οι γυναίκες αποτελούν τα περισσότερα «θύματα» στο εργασιακό πεδίο από τις συνέπειες που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας, ενώ αυτές είναι που αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή τους σταδιοδρομία. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η φροντίδα της οικογένειας που κυρίως πέφτει πάνω τους, αλλά και η υπερεκπροσώπησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις εργασίας που είναι ευάλωτες σε διαταραχές κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid -19.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισές γυναίκες δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική τους πορεία, σύμφωνα με έρευνα της MetLife στην οποία συμμετείχαν 2.000 εργαζόμενες στις ΗΠΑ και η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν μία στις 5 γυναίκες δήλωσε ότι έχει εξωθηθεί εντελώς από το εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, εμφανίζεται ένα ενθαρρυντικό σημάδι, το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη: 2 στις 3 γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την εργασία, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν, σύμφωνα με τη MetLife.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση έλλειψης ταλέντων, καθώς οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους με ποσοστά ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, αναζητώντας ρόλους που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί στην απασχόληση δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο είδος του εργασιακού περιβάλλοντος και των λύσεων που μπορούν να προσφέρουν προκειμένου να προσλάβουν και να διατηρήσουν περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες.

Οι γυναίκες αναζητούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυξημένη ευελιξία (78%) και ευκαιρίες εξέλιξης στην καριέρα τους (73%) στον τρέχοντα ή μελλοντικό τους εργοδότη, όπως διαπιστώνει η έκθεση της MetLife.

Η πλειονότητα των γυναικών δηλώνει επίσης ότι είναι σημαντικό ο τρέχων ή ο μελλοντικός εργοδότης τους να παρέχει οικονομικά κίνητρα, προσωποποιημένα οφέλη, προγράμματα κατάρτισης και δεξιοτήτων και προγράμματα ισότητας και ένταξης, προκειμένου να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται καλά στον εργασιακό τους χώρο.

Η πλειονότητα των γυναικών σκέφτεται να αλλάξει καριέρα

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες ή το 56%, δηλώνουν ότι έχουν σκεφτεί μια αλλαγή σταδιοδρομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη MetLife — ποσοστό διπλάσιο από το 25% όπως είχε μετρηθεί το καλοκαίρι του 2020.

«Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στον εργασιακό χώρο όπου οι γυναίκες αξιολογούν τη σταδιοδρομία τους υπό νέο πρίσμα», δήλωσε ο Μπιλ Παππάς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MetLife και επικεφαλής παγκόσμιας τεχνολογίας και επιχειρήσεων.

Ήδη, 1 στις 8 εργαζόμενες γυναίκες δήλωσε ότι άλλαξε εργοδότη ή δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες. Συνολικά, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ειδικοί στον τομέα της απασχόλησης εκτιμούν ότι οι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιος είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψει έναν οργανισμό, προκειμένου να εντοπίσουν τομείς στους οποίους μπορούν να παρέχουν καλύτερα συστήματα υποστήριξης για τη διατήρηση αυτών των εργαζομένων. Όταν οι επιχειρήσεις εντοπίζουν τις ομάδες που χρειάζονται περισσότερο βοήθεια για τη διατήρησή τους στην εργασία, μπορούν να λάβουν στοχευμένες ενέργειες για την υποστήριξη αυτών των εργαζομένων αντί να αναπτύξουν γενικά προγράμματα και πρωτοβουλίες.

Από την έρευνα της MetLife, για παράδειγμα, είναι λογικό ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από αυξημένες επιλογές ευελιξίας και σαφείς ευκαιρίες να προχωρήσουν στην καριέρα τους, είτε μέσω καθοδήγησης ή αναβάθμισης δεξιοτήτων κ.α.

Η υποστήριξη των γυναικών στο STEM απαιτεί συγκεκριμένη εστίαση

Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να δουν πώς μπορούν να προσελκύσουν και να υποστηρίξουν τους εισερχόμενους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την έρευνα της MetLife, από τις γυναίκες που έχουν εξωθηθεί από το εργατικό δυναμικό και σχεδιάζουν να επιστρέψουν, 8 στις 10 δηλώνουν ότι θέλουν συγκεκριμένα να μετακομίσουν σε μια δουλειά STEM (δηλ. τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά).

Η πλειονότητα των γυναικών λένε ότι έχουν σκεφτεί να ακολουθήσουν μια καριέρα στο STEM, αλλά 1 στις 3 δηλώνει ότι δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει και επίσης 1 στις 4 δηλώνει ότι έχει αποθαρρυνθεί από το να ασχοληθεί στον τομέα αυτό. Πολλές φοβούνται ότι είναι πολύ αργά στην καριέρα τους για να κάνουν αυτό το άλμα και νιώθουν ότι οι δεξιότητές τους ταιριάζουν καλύτερα σε άλλα μονοπάτια.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα εμπνευστούν και θα ενδυναμωθούν για να αναπτύξουν την καριέρα τους εξετάζοντας τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε αυτή την κομβική στιγμή», δήλωσε η Σούζαν Ποντλόγκαρ, εκτελεστική αντιπρόεδρος και διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της MetLife. «Με τόσες πολλές γυναίκες να σκέφτονται μια καριέρα STEM και 1 στις 3 να λέει ότι δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει, οι εργοδότες έχουν μια τεράστια ευκαιρία και ευθύνη να τις βοηθήσουν να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός».

Εν τω μεταξύ, πολλές γυναίκες που ήδη εργάζονται στον κλάδο STEM αντιμετωπίζουν διακριτά εμπόδια από την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης καθοδήγησης, προτύπων και κατάρτισης. Περίπου το 18% των εργαζομένων στη STEM δηλώνει ότι η έλλειψη διαφορετικότητας στην εταιρεία τους τους έκανε να σκεφτούν ή να κάνουν μια αλλαγή σταδιοδρομίας, αλλά το 33% σημειώνει ότι περισσότερη ποικιλομορφία, ισότητα και συμπερίληψη στην ηγεσία θα τους οδηγούσε να συνεχίσουν να εργάζονται στο STEM ή να επιδιώξουν μια αλλαγή σταδιοδρομίας εντός του πεδίου αυτού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News