Την ώρα που οι επενδύσεις στις κατασκευές σταδιακά αυξάνονται, η εκτόξευση των τιμών στα οικοδομικά υλικά έχει σημάνει συναγερμό σε εργολάβους, developers, οικοπεδούχους και εν δυνάμει αγοραστές και ενοικιαστές κατοικιών και επαγγελματικής στέγης.
Από τα σίδερα, τα αλουμίνια, την ξυλεία και τους χαλκοσωλήνες μέχρι τα τούβλα, τα χρώματα και τα θερμαντικά σώματα, μήνα με τον μήνα συνεχώς ακριβαίνουν, ανατρέποντας τους αρχικούς προϋπολογισμούς εργολάβων και τελικών χρηστών.
Θα σταματήσουν πολλές οικοδομές
Το ράλι στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχει αρχίσει να επηρεάζει έντονα τις νέες κατασκευές και τις ανακαινίσεις κατοικιών (ενεργειακές και μη), με τους εργολάβους και τους πολιτικούς μηχανικούς να αναφέρουν ότι πολλές οικοδομές πιθανόν να σταματήσουν το επόμενο διάστημα εάν οι αυξήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.
Σε χειρότερη θέση είναι όσοι έχουν πουλήσει πέρυσι «από τα μπετά» με βάση άλλα δεδομένα και πολύ χαμηλότερες τιμές κατασκευαστικού κόστους.
Την ίδια ώρα απειλείται και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς η αύξηση κόστους των υλικών θα μετακυλήσει στους ιδιοκτήτες κάνοντας εντέλει ασύμφορο ένα σημαντικό εργαλείο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού.
Για αύξηση του κατασκευαστικού κόστους άνω του 35% τον τελευταίο χρόνο έκανε λόγο ο Πάνος Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής εργασιών της Dimand Real Estate, στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo 2021, τονίζοντας εάν δεν επιμεριστεί η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν πολλές επενδύσεις το προσεχές διάστημα. «Ήδη ξαναγράφονται από την αρχή όλα τα επιχειρηματικά πλάνα που έχουν εκπονηθεί», επεσήμανε.
Αντιπαροχή: «Φρένο» μόλις άρχισε να πατάει «γκάζι»
Η εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους έρχεται σε μια περίοδο που καταγράφεται αύξηση επενδύσεων στην ανάπτυξη κατοικιών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τόσο οι τιμές των οικοπέδων, όσο και οι αντιπαροχές.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά (2007-2017) το κόστος κατασκευής παρέμεινε σχετικά σταθερό (+1,6%), ενώ οι τιμές των ακινήτων υποχωρούσαν κατά 41,6%, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών.
Από το 2018 οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται και μάλιστα ταχύτερα από το κόστος κατασκευής, βελτιώνοντας τα κίνητρα για την κατασκευή κτιρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών προς κόστος κατασκευής να ανεβαίνει από τις αρχές του 2018, έπειτα από μια 10ετία υποχώρησης.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το 2020 οι επενδύσεις σε κατοικίες κινήθηκαν ανοδικά, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ, το δεύτερο τρίμηνο φέτος, σημειώθηκε ετήσια πτώση ύψους 1,1%.
Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στο επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγώντας σε ανισορροπία την αγορά. Με λίγα λόγια δεν γίνεται να απορροφήσουν οι κατασκευαστές όλη την αύξηση στο κόστος κατασκευής και ως εκ τούτου οι τιμές πώλησης θα πάρουν την ανηφόρα, επισημαίνουν.
Η εικόνα των ποσοστών αντιπαροχής στην παρούσα συγκυρία στην Αττική σε σχέση με τις αρχές του 2006 όταν άρχισε να ισχύει η επιβολή ΦΠΑ στις παραδόσεις των νεόδμητων ακινήτων είναι η εξής: στους Αμπελόκηπους από 40 -50% κινούνται στο 33-38%, στο Μαρούσι από 45-55% έχουν πέσει στο 35-40%, στο Παλαιό Φάληρο από 50-58% μειώθηκαν σε 35-40%, στο Περιστέρι από 30-40% φτάνουν έως 35%, ενώ στον Χολαργό από 45-52% διαμορφώνονται στο 32-39%.
Στα ύψη οι τιμές
Λόγω της αύξησης του κόστους των μεταφορικών, της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα μόνο τον Σεπτέμβριο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου κίνησης, παρουσίασαν αυξήσεις 5,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις σε ετήσια βάση ήταν:
- Πετρέλαιο κίνησης diesel 4,8%
- Σίδηρος οπλισμού 17%
- Σωλήνες χαλκού 15,7%
- Χάλκινοι αγωγοί 14,3%
- Θερμαντικά σώματα 8,7%
- Τούβλα 6,1%
- Πλαστικοί σωλήνες 5,8%
- Σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου 5,2%
- Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα 5,2%
- Μηχανισμοί γκαραζόπορτας 4,1%
- Υαλοπίνακες ασφαλείας 3,6%
- Κουφώματα αλουμινίου 3,1%
- Γκαραζόπορτες 2,9%
- Ντουλάπες ξύλινες 2,8%
- Πόρτες εσωτερικές 2,5%
- Πλαστικό, ακρυλικό, νερού 2,5%
- Ξυλεία οικοδομών 2,2%
- Τσιμέντο 2%
- Παράθυρα ξύλινα 1,9%
- Μαρμαρόπλακες 1,9%
- Έτοιμο σκυρόδεμα 1,3%
Latest News
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας
Τρέχουν τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων το α' εξάμηνο 2024
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
Φρένο στις αυξήσεις των ενοικίων - Η απόφαση Θεοδωρικάκου για τις εμπορικές μισθώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ικανοποίησε το αίτημα των εμπόρων για τα ενοίκια στα επαγγελματικά ακίνητα
Πώς το στοκ των τραπεζικών ακινήτων θα πέσει στην αγορά - Το σχέδιο με τον ΕΝΦΙΑ
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητα λογιστικής αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ
Οι προτάσεις του ΣΑΕΕ για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων
Οι προτάσεις του ΣΑΕΕ διαμορφώθηκαν μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Ακινήτων
SOS από εμπόρους: Ζητούν παράταση του πλαφόν 3% στα επαγγελματικά ενοίκια
Για τα επαγγελματικά ακίνητα και τη φορολογία η ΕΣΕΕ έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Στενεύει ο κλοιός για τα Airbnb - Οι αλλαγές του υπ. Τουρισμού και η μελέτη του δήμου Αθηναίων
Ριζικές αλλαγές έρχονται στα Airbnb - Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ - Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του δήμου Αθηναίων
Είδος προς εξαφάνιση τα ενοίκια των 600 ευρώ για οικογενειακή κατοικία
Σε μια χώρα όπου ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ μικτά (820 καθαρά) και οι επτά στους δέκα κάτω από 1200 (950 καθαρά)