Τη σύσταση μιας συμμαχίας δυτικών κρατών που θα προσφύγουν σε βοήθεια της Νοτίου Αφρικής για τη βελτίωση των περιβαλλοντολογικών της στόχων και την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τη σύνοδο του COP26.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα διαθέσουν 8,5 δισ. δολάρια προς το Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο με τη σειρά του θα δεσμευτεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας για τον τερματισμό της λειτουργίας των θερμικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας και πως θα δρομολογήσει και επιπλέον μέτρα για τη μείωση των ρύπων.

Δείτε ακόμα: COP26 – Ολες οι εξελίξεις

Όπως εξήγησε ο κ. Μπάιντεν, η Νότιος Αφρική είναι η νούμερο ένα ρυπογόνος χώρα στην Αφρική και αυτό κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησης της από τη θερμική ηλεκτρική ενέργεια.

Η επιτάχυνση και μεγιστοποίηση της απολιγνιτοποίησης διεθνώς είναι ένας από τους στόχους της κλιματικής συνόδου της Γλασκόβης. Ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο από τα ορυκτά καύσιμα και δυστυχώς η χρήση του παραμένει σε πολύ μεγάλα επίπεδα διεθνώς και δη, από σημαντικές βιομηχανικές χώρες όπως η Κίνα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα προέρχεται από θερμικά εργοστάσια, όπως επίσης σχεδόν το 90% στην Νότιο Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green