Μετριοπαθείς και γεράκια φαίνεται πως έχουν αρχίσει να συμφωνούν για την αναπόφευκτη – όπως φαίνεται- αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve μέσα στην επόμενη χρονιά και πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του tapering, στις αρχές του καλοκαιριού. Έχουν, λοιπόν, αρχίσει να προετοιμάζουν από κοινού τις αγορές για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, πολύ-πολύ νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν μέχρι πρόσφατα.

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να εκπληρωθούν τα οικονομικά κριτήρια που θα επέτρεπαν την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σχολίασε σε σημερινές δηλώσεις του ο κεντρώος αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Ρίτσαρντ Κλαρίντα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Brookings Institution, ο κύριος Κλαρίντα επεσήμανε πως, αν και η Fed έχει ακόμη δρόμο μπροστά της πριν αρχίσει να μελετά αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή της πολιτική, οι «απαραίτητες συνθήκες» για την αύξηση των επιτοκίων από τα σημερινά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα θα έχουν εκπληρωθεί μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς, εφόσον βέβαια η πρόοδος της οικονομίας ξεδιπλωθεί όπως αναμένεται.

Οι ελλείψεις και η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη. Ο δείκτης είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που είναι εύκολα αποδεκτά από την κεντρική τράπεζα, παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Fed, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν. Ωστόσο, επανέλαβε την άποψη της Τράπεζας πως οι παράγοντες που κρατούν ψηλά τις τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά, επαναφέροντας τον δομικό πληθωρισμό γύρω στο 2,3% την επόμενη χρονιά.

Εξάλλου, κατά τον κύριο Κλαρίντα και η αγορά εργασίας θα έχει αναρρώσει σε λίαν αποτελεσματικό βαθμό μέχρι τότε, ήτοι μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να αιτιολογεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Θυμίζουμε πως οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση της ανεργίας στο 3,8% από το τωρινό 4,6%.

Τουλάχιστον δύο αυξήσεις

Αν ο κεντρώος αντιπρόεδρος της Fed μίλησε ευθαρσώς για ορατή αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη χρονιά, ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής της St Louis Fed δεν θα μπορούσε να πει τίποτε λιγότερο. Ανεβάζοντας τον πήχη ο Τζέιμς Μπούλαρντ, σε συνέντευξη του στο δίκτυο Fox, μίλησε όχι για μία, αλλά για δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 και μετά την ολοκλήρωση του tapering.

Κερασάκι στην τούρτα, ωστόσο, ήταν η επίσης… γερακίσια επισήμανση του πως δεν αποκλείεται η Fed να επιταχύνει(!) το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του tapering, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και όχι στις αρχές του καλοκαιριού.

Κάτι τέτοιο προφανώς θα έφερνε και πιο «μπροστά» την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός πως ο κ. Μπούλαρντ απέφυγε να το πει ευθέως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% το 2022, ωθώντας την ανεργία κάτω από το όριο του 4% μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Όμως, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που είναι η βασική αιτία που ο πληθωρισμός διατηρείται τόσο ψηλά, πιθανότατα θα διατηρηθούν καθ’ όλη την ερχόμενη χρονιά, συνεχίζοντας επομένως να κρατούν ζωντανές και τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Εάν ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ότι συζητάμε τώρα, τότε νομίζω πως θα χρειαστεί να αναλάβουμε δράση πιο γρήγορα προκειμένου να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο» σχολίασε ο κ. Μπούλαρντ, που ήταν από τα μέλη του συμβουλίου που πίεζαν εδώ και καιρό για τον πρόωρο τερματισμό των μέτρων στήριξης.

Βέβαια, κάτι τέτοιο πυροδότησε αμέσως την ερώτηση, αν αυτό σημαίνει επίσης πως η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει και σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, σε τρεις με τέσσερις αυξήσεις μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Ο κ. Μπούλαρντ περιορίστηκε να δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα σενάριο του «αυτή την στιγμή», χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως δεν θα είναι αργότερα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή