Μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ αποτυπώνονται στα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 2,8%  – σαφώς πολύ χαμηλότερα από το 4,6% των ΗΠΑ. Και αυτό, παρά τη μείωση του ΦΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Αγγίζει το 4% ο πληθωρισμός – Αύξηση 57% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Εξετάζοντας τη μεταβολή των δομικών τιμών καταναλωτή σε διάστημα διετίας, οπότε δεν υπάρχει ο παράγοντας του μειωμένου ΦΠΑ, προκύπτει σημαντική επιτάχυνση στον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ φέτος, φτάνοντας τον στο 3,1%. Αντίθετα, είναι μόλις 1,4% στη Γερμανία και όχι σε σαφή ανοδική τροχιά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.

Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να παρασυρθούν προς τα πάνω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη από την αμερικανική αγορά ομολόγων που διαμορφώθηκε ψηλά στο φόντο του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα ΗΠΑ- Σταθεροποιητικές τάσεις μετά την άνοδο των αποδόσεων

Η τάση αυτλή πάντως, πάντως, εκτιμάται ότι ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη που καταγράφτηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, επομένως είναι απίθανο να αποτελέσει μια σημαντική ανησυχία για την κεντρική τράπεζα προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια υπενθύμιση ότι εάν επαληθευτεί η εκτίμηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιμείνει και οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, τότε οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τις αντίστοιχες στην ευρωζώνη.

Το νέο κύμα της πανδημίας

Στο μεταξύ, τα ημερήσια κρούσματα Covid στην ευρωζώνη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο και έπειτα με τη Γερμανία να σημειώνει από τις μεγαλύτερες ταχύτητες στην αύξηση των κρουσμάτων με ταυτόχρονη αύξηση της πληρότητας σε ΜΕΘ.

Προς το παρόν, οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα παραμένουν μικρής εμβέλειας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο επιιφυλακτικοί. Οι μετακινήσεις για αγορές και αναψυχή μειώνονται σε ολόκληρη την περιοχή και ενώ ο αριθμός των πελατών των εστιατορίων στη Γερμανία παραμένει μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την πανδημία, αρχίζει και αυτός να μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός επόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν νέοι περιορισμοί. Ωστόσο, για την ώρα φαίνεται ότι και σε μια τέτοια περίπτωση, τα νέα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο πέρσι και στις αρχές του 2021. Και όταν οι περιορισμοί στην προσφορά λειτουργούν ήδη ως τροχοπέδη στην κατανάλωση, η ασθενέστερη ζήτηση μπορεί να μειώσει περισσότερο την πίεση στον πληθωρισμό από ό, τι η οικονομική δραστηριότητα.

Επιπλέον, είναι πιθανό τα νέα χάπια που μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την Covid να είναι διαθέσιμα το επόμενο έτος, μειώνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο να παραταθούν στη διάρκεια του 2022 τα αυστηρότερα μέτρα.

Ανάκαμψη της απασχόλησης

Η απασχόληση στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο, λόγω της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ και της επιστροφής των εργαζομένων.

Οι αναλυτές δεν βλέπουν πολλές πιθανότητες για αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 2,2% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, μετά την αύξηση κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, η απασχόληση πιθανότατα αυξήθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,6% στην Ισπανία, 0,6% στη Γερμανία, 0,4% στην Ιταλία και κατά 0,5% στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας. Συνολικά, τα διαθέσιμα εθνικά στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση της συνολικής απασχόλησης στην ευρωζώνη κατά 0,9% σε επίπεδο τριμήνου, που ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,3% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, πέρα από το τρίτο τρίμηνο, η απασχόληση είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη και με επιβράδυνση της ανάκαμψης. Η εφαρμογή προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας δεν είναι ευρεία και διαρκώς περιορίζεται, επισημαίνουν, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στις δουλειές τους εκείνοι που προσωρινά αποχώρησαν λόγω της πανδημίας, μειώνοντας και τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται. Την ίδια στιγμή, συμπληρώνουν, παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον για προσλήψεις εργαζομένων. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε αξιοσημείωτη  αύξηση μισθών, εν μέρει επειδή -ακόμη και στη Γερμανία, όπου η αγορά εργασίας είναι σχετικά σφιχτή- η ασφάλεια της εργασίας παραμένει το κύριο επίκεντρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή