Μια αύξηση ρεκόρ μετοχικού κεφαλαίου από την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κοινής ωφελείας ΔΕΗ έφερε στην εταιρεία 1,35 δις ευρώ για να ενισχύσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα σε ΑΠΕ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το 2021 ξεπερνούν το 7%. Στο 3,4% ο ΔΤΚ τον Οκτώβριο με πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για αύξηση πληθωρισμού στο 4%, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε σε ΗΠΑ και ΕΕ.

•  Στη Σύνοδο κορυφής της COP26 στη Γλασκώβη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι παρά το μικρό αποτύπωμα άνθρακα της Ελλάδας, η χώρα θα είναι στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Μητσοτάκης  τόνισε τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τουρισμό και την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως τομείς όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να ηγηθεί. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νησί της Χάλκης στα Δωδεκάνησα για να ξεκινήσει το «GR-eco islands», ένα σχέδιο δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ύψους 1,5 δις ευρώ για τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε κοινότητες μηδενικού άνθρακα, συνδυάζοντας ΑΠΕ, ηλεκτρικές μεταφορές, ενεργειακή απόδοση και ψηφιακές υποδομές.

• Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 7,2% φέτος και 5% το 2022, για να επιτευχθεί μέση ετήσια ανάπτυξη 3% τα επόμενα 10 χρόνια. Ο πληθωρισμός θα εκτονωθεί το 2022, ωστόσο μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξήσει την ένταση των επενδύσεων, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, να ανακτήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να βρει μια αποφασιστική λύση στο μέτωπο του χρέους. Η ΤτΕ βλέπει καθοδικό κίνδυνο στην πανδημία που θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα από τις εξαγωγές υπηρεσιών.

• Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σκιαγραφεί πέντε λόγους αισιοδοξίας αλλά και τέσσερις τομείς ανησυχίας για την ελληνική οικονομία.  Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό, το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, η ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής της ευρωζώνης, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η προοπτική αύξησης των επενδύσεων θεωρούνται θετικοί παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εντάσεις, το πληθωριστικό κύμα, η αναζωπύρωση της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση του RRF αποτελούν τομείς ανησυχίας.

• Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον μεταγλωττιστή του δείκτη Markit, την τρίτη υψηλότερη τιμή εδώ και 22 χρόνια. Η ανάπτυξη του κλάδου οδήγησε στη σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, σύμφωνα με τις παραγγελίες του Σεπτεμβρίου, και μία από τις ισχυρότερες της σειράς. Η ζήτηση των πελατών προήλθε τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, καθώς οι χαλαρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν σε υψηλότερη τουριστική δραστηριότητα.

• Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 κατά 21,1% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 16,71 δις ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,9% στα 28,6 δις ευρώ, ωστόσο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,3% στα 45,3 δις ευρώ.

• Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας χρησιμοποίησε την ευκαιρία του COP26 για να ανακοινώσει επίσημα τα σχέδια για ένα πράσινο κρατικό ομόλογο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 10-12 δις ευρώ το 2022, με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για τη διάδοχη στρατηγική του PEPP και την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων να μην αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη στρατηγική του PDMA.

• Οι ξένες εταιρείες αντιπροσώπευαν το 25% των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2019, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ οι 3.406 ξένες εταιρείες αντιπροσώπευαν μόνο το 0,5% του συνολικού κόσμου των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις τους ανήλθαν σε 1,67 δις ευρώ – περίπου το 25% του συνόλου – ενώ οι πωλήσεις τους έφτασαν τα 48 δις ευρώ, ή το 18% του συνόλου.

• Η ένταση της Ε&Α αυξήθηκε κατά 17,2% το 2020, όταν η δαπάνη ανήλθε στα 2,5 δις ευρώ, ισοδυναμώντας με 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,28% το προηγούμενο έτος.  Η άνοδος, που αναφέρθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

• Το ψηφιακό εθνικό σχέδιο ευρυζωνικότητας 2021-2027, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ σε εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, μικρο-δορυφόρους, έξυπνους αυτοκινητόδρομους 5G, υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο και κτίρια συνδεδεμένα με ίνες.

• Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων εκτός από την CVC που δέσμευσε 350 εκατ. ευρώ για μερίδιο 10%, η EBRD και η HCAP, προσφορές μεταξύ 50-150 εκατ. ευρώ υπέβαλαν οι Fidelity, Blackrock, Hellinikon, Oak Hill, Schroders, Apollo, Bluecrest, Pictet κ.α.

• Το ΤΑΙΠΕΔ παρέτεινε την προθεσμία για τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. Δεσμευτικές προσφορές για την Καβάλα αναμένονται μέχρι τέλος του έτους, ενώ οι άλλοι δύο διαγωνισμοί θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του 2022.

• Στο ΧΑ ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 918 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν μικρή εβδομαδιαία άνοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion