Η Κίνα και η Ινδία θα χρειαστεί να εξηγήσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες γιατί άσκησαν πιέσεις προκειμένου να μετριαστεί η γλώσσα σχετικά με τις προσπάθειες για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα κατά τη διάσκεψη COP26, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της διάσκεψης Αλόκ Σάρμα.

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξήχθησαν στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, ολοκληρώθηκαν χθες με μια συμφωνία που έθεσε στο στόχαστρο για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα.

Όμως η Ινδία, με την υποστήριξη της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, απέρριψε μία πρόταση που καλούσε για «σταδιακή κατάργηση» (phase out) της ενέργειας από άνθρακα, κι έτσι το κείμενο άλλαξε κάνοντας λόγο για «σταδιακό περιορισμό» (phase down).

«Σε ό,τι αφορά την Κίνα και την Ινδία, θα πρέπει σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα να δώσουν εξηγήσεις», δήλωσε ο Σάρμα σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.

Οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε: «Το αν η έκφραση ήταν “phase down” ή “phase out” δεν μου φαίνεται εμένα ως κάποιου που μιλάει αγγλικά να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ουσιαστικά η ίδια».

Ο Τζόνσον είπε πως η COP26 ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην εντολή να μειώσει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα η οποία υποστηρίχθηκε από πραγματική δράση μεμονωμένων χωρών.

«Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά μαζί, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η Γλασκώβη σήμανε το τέλος της ενέργειας από άνθρακα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. Αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως η ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε μετριάστηκε από την απογοήτευση επειδή η συμφωνία δεν πήγε πιο μακριά.

«Δυστυχώς, αυτή είναι η φύση της διπλωματίας», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Μπορούμε να κάνουμε λόμπινγκ, μπορούμε να καλοπιάσουμε, μπορούμε να ενθαρρύνουμε, αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κυρίαρχες χώρες να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις