Μέσα στον ζόφο της πανδημίας, με το πλήθος των θανάτων, των εκατοντάδων διασωληνωμένων και τις χιλιάδες των κρουσμάτων καθημερινά, η χώρα προφανώς βαριανασαίνει. Παρατεινόμενη η υγειονομική κρίση καθυστερεί την ανόρθωση της οικονομίας και αναστέλλει την αναγέννηση της χώρας.
Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον η απειλή διατηρείται ενεργή και ικανή να συγκρατεί την Ελλάδα, αναδεικνύοντας, κατά καιρούς, τις πολλές υγειονομικές αβεβαιότητες. Ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι, προϊόντος του χρόνου, η πανδημία θα ελεγχθεί, είτε με την αποδοχή του ανώδυνου εμβολιασμού από τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας είτε μέσω της επώδυνης μετάδοσης του κορωνοϊού σε όλους.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι ακόμη και στην κορύφωση του τρέχοντος τέταρτου πανδημικού κύματος η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ζωτικότητας. Ούτε η παραγωγική της δυνατότητα δοκιμάστηκε σοβαρά ούτε η καταναλωτική της διάθεση ανακόπηκε δραματικά, όπως μπορούσε να περιμένει κάποιος.
Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, έπειτα από δύο χρόνια συνύπαρξης με την πανδημία, επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα μεγάλη στις ιδιαίτερα προβληματικές υγειονομικές συνθήκες, απορροφούν τα όποια μέτρα και, το κυριότερο, φανερώνουν σε κάθε στιγμή την επιθυμία τους να δράσουν και να απολαύσουν.
Το πιο ελπιδοφόρο, ωστόσο, της περιόδου είναι ότι σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο υγειονομικό περιβάλλον υπάρχουν εκεί έξω επιχειρηματικές οντότητες και πρόσωπα που ενεργούν δυναμικά, αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τούτης της μεταβατικής εποχής, αναζητούν και εφαρμόζουν νέες ιδέες, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικό ρίσκο και χτίζοντας νέες δραστηριότητες σε τομείς παραμελημένους και εν πολλοίς ξεχασμένους.
Το τελευταίο διάστημα αναδεικνύονται σε ολόκληρη τη χώρα νησίδες παραγωγής και επενδύσεων. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που σπεύδουν να καλύψουν το ευρωπαϊκό παραγωγικό κενό σε υγειονομικά αγαθά και φάρμακα, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά που η διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ανέδειξε στα δύο χρόνια της πανδημίας.
Αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα ευρωπαϊκής επάρκειας και αυτάρκειας σε κρίσιμα αγαθά τολμούν και τοποθετούνται αναλόγως. Η αλήθεια είναι ότι ευνοούνται από το κύμα επανόδου παραγωγικών μεταποιητικών δραστηριοτήτων από τη μακρινή Ασία στην Ευρώπη, που ενισχύεται και από τη διαπιστωθείσα εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα και την Ινδία.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η φαρμακευτική DEMO SA ανακοίνωσε επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ με σκοπό να καλύψει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών σε παραδοσιακά ενέσιμα νοσοκομειακά φάρμακα και όχι μόνο. Η διοίκησή της δεσμεύτηκε να κατασκευάσει στην Τρίπολη τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και άλλες τέσσερις παραγωγής 125 τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Και μαζί δεσμεύτηκε να δημιουργήσει νέα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και ένα νέο κέντρο έρευνας και βιοτεχνολογίας για την παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων στο Κρυονέρι Αττικής. Αλλά δεν είναι η μόνη. Η εγκατεστημένη στα Οινόφυτα χαρτοποιία Ιntertrade Hellas προχωρεί σε παραγωγικές επενδύσεις περίπου 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποκαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές χαρτιού ύψους 160.000 τόνων. Αντιστοίχως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος προτίθεται να δημιουργήσει νέα ισχυρή μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στην Πτολεμαΐδα, προκειμένου να υποκαταστήσει τους χιλιάδες τόνους εισαγόμενης ντομάτας από αντίστοιχες μονάδες της Ολλανδίας.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, αλλά αρκούντως δηλωτικά της ευκαιρίας που έχει η χώρα για μια μεγάλη στροφή στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Η ευκαιρία είναι μεγάλη και οι πόροι αυτή την ώρα περισσεύουν. Αρκεί όλη αυτή η μετατόπιση στην παρα- γωγή να υποστηριχθεί και να μη χαθεί στον κυκεώνα των άγονων πολιτικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα