Εν συντομία..

Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση στο δίκτυο του Bitcoin, γνωστή ως Taproot, είναι πλέον εν ισχύ. Το Taproot, συνιστά ένα νέο πρωτόκολλο και μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση του απορρήτου, της ασφάλειας και της επεκτασιμότητας (Scalability) του Bitcoin.

Το Taproot, στις 12 Ιουνίου, απέκτησε πάνω από 90% της υποστήριξης των miners, ώστε να «κλειδώσει» την ενεργοποίηση του. Η αναβάθμιση, που βρισκόταν σε ανάπτυξη εδώ και 7 χρόνια, τελικά ενεργοποιήθηκε, εχθές 14 Νοεμβρίου, στο block 709.632, ξεκλειδώνοντας νέες δυνατότητες για πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών και κλιμάκωση. Τώρα εναπόκειται στους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν το Taproot, ώστε τα πλεονεκτήματα της ενημέρωσης να ευδοκιμήσουν.

Τι είναι το Taproot?

Το Taproot είναι μια αναβάθμιση του Bitcoin που στοχεύει στη βελτίωση της ιδιωτικότητας και της αποτελεσματικότητας του δικτύου του. Είναι η πρώτη αναβάθμιση του δικτύου εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που οι Segregated Witnesses (SegWit) κυκλοφόρησαν το 2017.

Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει τρεις Προτάσεις Βελτίωσης Bitcoin (BIPs), συμπεριλαμβανομένων των BIP340 (BIP – Schnorr), BIP341 (BIP – Taproot), BIP342 (BIP – Tapscript).

Η BIP-Schnorr εισάγει τις “Schnorr Signatures”, έναν ταχύτερο, πιο ασφαλή και λιγότερο απαιτητικό τρόπο εξουσιοδότησης συναλλαγών. Το BIP – Schnorr ενεργοποιεί επίσης το BIP – Taproot, το οποίο χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται «MAST». Η τελευταία, δεσμεύει λιγότερα δεδομένα συναλλαγών των έξυπνων συμβολαίων στο blockchain, ενώ συγκαλύπτει επίσης ορισμένες πληροφορίες ιδιωτικών συναλλαγών. Τέλος, το BIP – Tapscript εφοδιάζει το δίκτυο του Bitcoin με μια αναβαθμισμένη γλώσσα προγραμματισμού για τις συναλλαγές. Η γλώσσα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Schnorr και Taproot. Το Tapscript επίσης επιτρέπει στους προγραμματιστές να εφαρμόσουν μελλοντικές αναβαθμίσεις πιο αποτελεσματικά.

Ιδιωτικότητα (Privacy)

Το δίκτυο του Bitcoin παρουσίαζε το εξής ελάττωμα: το ιστορικό των συναλλαγών του ήταν  διαφανές σε τέτοιον βαθμό, που ο οποιοσδήποτε μπορούσε να αναζητήσει οποιαδήποτε συναλλαγή έχει διεκπεραιωθεί ποτέ στο Bitcoin, μέσω ενός δημόσιου εξερευνητή μπλοκ.

Αν και αυτό δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως με το Taproot, αποκρύπτονται πλέον οι λεπτομέρειες πιο περίπλοκων συναλλαγών (που ονομάζονται «έξυπνα συμβόλαια»).

Επεκτασιμότητα (Scalability)

To Taproot ήρθε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της κλιμάκωσης του δικτύου, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου συναλλαγών του Bitcoin. Δυστυχώς, εάν οι προγραμματιστές αύξαναν απλά το όριο χωρητικότητας σε κάθε μπλοκ, θα επηρέαζαν και τη βασική αρχή του Bitcoin αυτήν της αποκέντρωσης. του, επομένως αναζητούν πάντα τρόπους για να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου blockspace.

Με την εφαρμογή των υπογραφών Schnorr, πολλές υπογραφές ενσωματώνονται σε μία, αμβλύνοντας τον όγκο των δεδομένων που αποθηκεύονται στο  blockchain και ενισχύοντας την επεκτασιμότητα του.

Οι συνέπειες του Taproot

Ο πλήρης αντίκτυπος αυτής της αναβάθμισης θα γίνει εμφανής στα επόμενα χρόνια, μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από περισσότερους χρήστες. Ωστόσο οι βελτιώσεις προεξοφλούνται ως θετικές και αναγκαίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Bitcoin, χάρη στα οφέλη της ιδιωτικότητας και της επεκτασιμότητας. Με τη δέσμευση λιγότερων πληροφοριών για τις συναλλαγές στο blockchain, λιγότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε θέλει να ελέγξει το νόμισμα. Η δέσμευση λιγότερων δεδομένων, με τη σειρά της, δημιουργεί επίσης χώρο σε κάθε μπλοκ για περισσότερες συναλλαγές, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν τις χρεώσεις και να αυξήσουν την απόδοση των συναλλαγών.

Το Taproot ανοίγει επίσης τις πόρτες για μεγαλύτερη ευελιξία στα έξυπνα συμβόλαια στο Bitcoin. Η ενημέρωση θέτει τα τεχνικά θεμέλια που απαιτούνται για την επιτάχυνση της Αποκεντρωμένης Χρηματοδότησης (DeFi) στο δίκτυο Bitcoin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News