Την επιρροή της στους διεθνείς οργανισμούς ενισχύει συνεχώς η Κίνα, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ρευστότητα της, κάτι που ακολούθως αυξάνει και το πολιτικό-διπλωματικό της εκτόπισμα.
Με πάνω από 66 δισ. δολάρια, η Κίνα ξεπέρασε ήδη την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εισφορών και δωρεών προς το δίκτυο των διεθνών οργανισμών και των αναπτυξιακών τραπεζών, μέσω των οποίων μοιράζονται κάθε χρόνο περίπου 200 δισ. δολάρια σε επιδοτούμενα δάνεια προς τις φτωχότερες χώρες.
Αν και η ίδια η Κίνα εξακολουθεί να λαμβάνει δάνεια και βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς δωρητές παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Center for Global Development, που παρουσιάζει το Reuters.
Το γνωστό think tank υποστηρίζει πως ο ρόλος του Πεκίνου ως κορυφαίου δωρητή, μετόχου και εμπορικού εταίρου στους διεθνείς οργανισμούς, του χαρίζει «μοναδική θέση επιρροής».
«Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή (και δημοσιότητα) στο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων του Belt and Road (ήτοι του νέου Δρόμου του Μεταξιού) και πολύ λιγότερο στο συνεχώς αυξανόμενο αποτύπωμα της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρις, του think tank που μελέτησε το ρόλο της χώρας σε 76 διεθνείς οργανισμούς.
Για παράδειγμα στους κόλπους του ΟΗΕ και των επιμέρους προγραμμάτων του, όπως το World Food Program και το UN Development Program, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη μετά τις ΗΠΑ έχει εξελιχτεί στον πέμπτο κυριότερο δωρητή.
Η διαπίστωση της ενίσχυσης της επεμβατικής επιρροής της Κίνας έχει προφανώς προκαλέσει νευρικότητα στις ΗΠΑ, ειδικά δε, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε μια… ελεγχόμενη ένταση, όμως ο κ. Μόρις εκτιμά πως ο αυξημένος ρόλος της Κίνας δεν είναι απαραιτήτως ανησυχητικός. «Δεν πρέπει απαραιτήτως να το εκλαμβάνουμε ως απειλή. Είναι καλύτερο για όλους να έχουμε την Κίνα να δουλεύει… μέσα στο σύστημα και όχι έξω από αυτό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist