Μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα προ των πυλών για ένα πολυετές μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το Reuters, η νεότερη εκτίμηση της κυβέρνησης της χώρας, που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρεται σε ποσοστό 3,5% έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης, για τη χώρα των σιτηρών, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρα και άκμονος σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει ανάμεσα στις δαπάνες και στη μάχη για μείωση του χρέους.
Η χώρα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών της. Συνολικά εκκρεμούν πληρωμές 45 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει.
Διαβάστε επίσης: Αργεντινή – Προς μεγάλη εκλογική ήττα οδεύουν οι Περονιστές
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε ύφεση ήδη πριν την πανδημία, από το 2018, αν και η κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση με την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το 9,9% πέρυσι.
Το ΔΝΤ αναμένει να δει τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Αντί γι’ αυτό, επιδιώκει να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές δανεισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη ληφθείσες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
«Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το έτος 2021 θα είναι περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Στον αρχικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 4,5% του ΑΕΠ και για την ανάπτυξη στο 5,5%. Το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το έλλειμμα στο 4%.
Ο υπουργός Οικονομίας Μάρτιν Γκουσμάν δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ανέλθει στο 9% φέτος δεδομένης της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης.
Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022, το οποίο περιλαμβάνει την πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος για 3,3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα