Το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. δολαρίων προσεγγίζει η αξία του εμπορικού στόλου των δέκα μεγαλύτερων ναυτιλιακών εθνών του πλανήτη, με τον στόλο των τριών πρώτων να αξίζει πάνω από 500 δισ. δολ. Αποκαλυπτική για την «περιουσία» που διαθέτουν στη θάλασσα οι χώρες με ιστορία και παράδοση στη ναυτιλία είναι η πρόσφατη έρευνα της VesselsValue.
Παράγοντες της ναυτιλίας ξεκαθαρίζουν ότι η αξία των πλοίων είναι ένα πολύ ευμετάβλητο μέγεθος καθώς μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την πορεία των ναυλαγορών, την προσφορά και τη ζήτηση, σημειώνοντας πως πιο «δόκιμη» προσέγγιση για τη ναυτιλιακή ισχύ είναι η μεταφορική ικανότητα του κάθε στόλου. Τομέας στον οποίο η ελληνική πλοιοκτησία ξεχωρίζει, κατέχοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως με 17% και ακολουθεί η Κίνα με 11,5%.
Με βάση την αποτίμηση της αξίας, ο κινεζικός στόλος έχει τα πρωτεία καθώς εκτιμάται πως φθάνει σήμερα στα $191 δισ. Η Κίνα, η οποία ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships), επωφελήθηκε από την εκτόξευση της ζήτησης για containerships, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση από τη δεύτερη όπου ήταν πέρυσι.
Οι Κινέζοι διαθέτουν αξιόλογη δύναμη και στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση (συνολική αξίας $53,2 δισ.), όπως και στα δεξαμενόπλοια ($27,17 δισ.), ενώ βρίσκονται στην τρίτη θέση όσον αφορά τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα LNG Carriers ($10,46 δισ.). Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Ιαπωνία, με την αξία του εμπορικού στόλου της να φθάνει στα $187,6 δισ. Οι γιαπωνέζοι πλοιοκτήτες κατέχουν την πρώτη θέση στα bulkers ($62,9 δισ.), την τρίτη θέση στα δεξαμενόπλοια ($24,04 δισ.) και τη δεύτερη θέση στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ($49 δισ.) και στα LNG Carriers ($18,13 δισ.).
Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Ελλάδα, με την αξία του εμπορικού της στόλου να ανέρχεται στα $145,8 δισ., καταγράφοντας αλματώδη άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Στην αιχμή του δόρατος του ελληνικού στόλου βρίσκονται τα δεξαμενόπλοια, με την αξία τους να φθάνει στα $41,55 δισ., και τα LNG Carriers με αξία $19,11 δισ., κατηγορίες όπου οι έλληνες πλοιοκτήτες κρατούν τα σκήπτρα και είναι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες. Εξίσου ισχυροί είναι και στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ($52,7 δισ.) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ είναι πέμπτη δύναμη όσον αφορά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (με αξία στόλου $27,7 δισ.).
Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι πλοιοκτήτες των ΗΠΑ, με τον στόλο τους να εμφανίζει συνολική αξία $96,37 δισ. Οι αμερικανοί πλοιοκτήτες είναι πρώτοι στα κρουαζιερόπλοια, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων βρίσκονται σε χαμηλότερες της πεντάδας θέσεις. Ωστόσο, επενδύουν αναλογικά περισσότερο στα δεξαμενόπλοια ($9,49 δισ.) και στα containerships ($8,5 δισ.) και ακολούθως στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ($6,38 δισ.).
Το top πέντε συμπληρώνουν οι πλοιοκτήτες της Σιγκαπούρης, με έναν στόλο που αξίζει $78,4 δισ. Η Σιγκαπούρη κατέχει την τέταρτη θέση στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στα δεξαμενόπλοια, ενώ διαθέτει τον δεύτερο σε αξία στόλο μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) με $5,94 δισ. πίσω από την Iαπωνία που είναι πρώτη με αξία στόλου LPG Carriers στα $7,4 δισ.
Οι υπόλοιπες θέσεις
Στην έκτη θέση βρίσκονται οι γερμανοί πλοιοκτήτες, με μια αξία στόλου στα $76,79 δισ. Ξεχωρίζουν στη βιομηχανία της κρουαζιέρας και των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κατέχοντας και στις δύο κατηγορίες την τρίτη θέση με $12,8 δισ. και $44,9 δισ., αντίστοιχα.
Την έβδομη θέση της συνολικής κατάταξης καταλαμβάνει η Νότια Κορέα με αξία στόλου ύψους $58,2 δισ. Η εν λόγω χώρα ξεχωρίζει με την πέμπτη θέση στα bulkers ($13,18 δισ.), την πέμπτη θέση στα δεξαμενόπλοια ($9,7 δισ.) και την τέταρτη θέση στα LNG Carriers ($9,08 δισ.). Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλοιοκτήτες του οποίου ελέγχουν έναν στόλο αξίας $564,5 δισ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχωρίζει για τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη που κατέχει στον στόλο της κρουαζιέρας με αξία $13,33 δισ. Στην ένατη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν με αξία στόλου $47,8 δισ. Οι ταϊβανέζοι πλοιοκτήτες διακρίνονται ιδιαίτερα για την παρουσία τους στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπου ο στόλος τους κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο με $32 δισ., ενώ και ο στόλος των bulkers τους με αξία $12,4 δισ. είναι στην έκτη θέση.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Νορβηγία, η οποία διαθέτει έναν στόλο αξίας $43,1 δισ. Ξεχωρίζει με τον στόλο της στα LNG Carriers, η αξία του οποίου είναι ύψους $6,4 δισ. και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, όπως και με τον στόλο της στα LPG Carriers ($2,95 δισ.) που βρίσκεται επίσης στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης.
Latest News
Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή το τάνκερ MV Sounion
Το δεξαμενόπλοιο Sunion που εξακολουθεί να καίγεται, περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι, μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου.
Οι 5 θέσεις της ECSA για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία
Όπως τονίζει η ECSA η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της ηπείρου σε θέματα ενέργειας, τροφίμων και εφοδιαστικής αλυσίδας
Ρυμουλκείται σε ασφαλή τοποθεσία το δεξαμενόπλοιο Sounion
Το ελληνόκτητο Sounion ήταν φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το Ιράκ πριν χτυπηθεί από τους Χούθι
Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Sounion
Tο ελληνικό ναυαγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos» ρυμουλκεί το Sounion
SOYNION: Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη ρυμούλκηση
Προσπάθειες να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή
Η Θεοδώρα Ρήγα εξελέγη Πρόεδρος της MedCruise
Η νέα πρόεδρος της MedCruise είναι γενική εμπορική διευθύντρια και διευθύντρια στρατηγικής επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε
«Ναυμαχία» Στυλιανίδη-πλοιάρχων για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας που επαναβεβαίωσε τη θέλησή του για ενίσχυση της εποικοδομητικής συνεργασίας με την ΠΕΠΕΝ
Νέα προσπάθεια διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα
Το «Sounion» παραμένει αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης,
Τι απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Jumpo Jet για το περιστατικό στη Μύκονο
Το Jumpo Jet ξεκίνησε ενώ ακόμη επιβίβαζε επιβάτες
Ρωσικός πύραυλος χτύπησε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
Έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα όταν επλήγη από ρωσικό πύραυλο