
Ένα συμβόλαιο γεμάτο από «χρυσάφι» υπέγραψε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ντουμπάι. Στον πρώτο σταθμό της μίνιο περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας «πούλησε» 80 μαχητικά Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ παραγγελίας για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
Η αξία της συμφωνίας για τα 80 Rafale, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Mirage – περιλαμβάνει και 12 ελικόπτερα Caracal, καθώς και άλλο υλικό – αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 15 δισ. δολάρια. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που η μετοχή της γαλλικής Dassault ενισχύθηκε κατά 6% μετά την ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται πως τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος καλύτερος πελάτης των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών, με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει την περασμένη δεκαετία (2011-’20) να φτάνουν σε αξία τα 5 δισ. δολάρια. Αυτή τη φορά, όμως, κυριολεκτικά «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», ενισχύοντας τη στρατηγική τους συμμαχία με τη Γαλλία. Παράλληλα δε, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους και με τις ΗΠΑ για την προμήθεια σημαντικού αριθμού «αόρατων» F-35.
Κούρσα εξοπλισμών από τους Άραβες
Συνολικά, οι αραβικές χώρες είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα Rafale. Για του λόγου το αληθές, το Κατάρ έχει αγοράσει 36, ενώ και η Αίγυπτος έχει υπογράψει δύο συμβόλαια – για 24 αεροσκάφη το 2015 και για άλλα 30 φέτος. Με δεδομένο δε ότι και η Σαουδική Αραβία (την οποία επίσης θα επισκεφθεί ο Μακρόν) διαθέτει τεράστια ποσά για τον εξοπλισμό της, είναι προφανές ότι οι χώρες της περιοχής μετατρέπονται σε «αστακούς», εντείνοντας τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΗΑΕ εξομαλύνουν τη σχέση τους και με την Τουρκία, μετά από μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης, η οποία μάλιστα έφτασε και σε επικίνδυνα επίπεδα (ειδικά στη Λιβύη). Αυτή η εξέλιξη δε έχει κάνει ορισμένους να «υποπτεύονται» ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει πρόσβαση στα Rafale, αλλά και τα F-35, μέσω της αμυντικής συνεργασίας μαζί τους – σενάριο που, για την ώρα, διαψεύδεται κατηγορηματικά.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα