Σήμερα θα κτυπήσει το καμπανάκι και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των 120 χιλιάδων ομολογιών της NOVAL PROPERTY στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κεφαλαίων -συγκεκριμένα, ποσό 98,39 εκατομμυρίων ευρώ- θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σε πράσινες επενδύσεις.

________________________________________________________

Η Μετανάστευση

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αλλά και το Μεταναστευτικό είχαν την τιμητική τους στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour.  Μια απάντηση: «Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργούς αιτίες της μετανάστευσης, η πίεση θα αυξάνεται. Και για να επιστρέψω στα λόγια του Πάπα, και τα ισχυρά μηνύματα σε αυτά, μπορώ να σας πω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για να σώσουμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει στη θάλασσα. Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020. Νομίζω ότι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την Πρωθυπουργία.

Αυτό στέλνει επίσης ένα σήμα στους διακινητές, αλλά και σε αυτούς που απευθύνονται στους διακινητές: μην το δοκιμάσετε. Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Έτσι, εάν δεν εξαλείψουμε αυτά τα δίκτυα και ταυτόχρονα, προσφέρουμε νόμιμες οδούς, νόμιμα σημεία εισόδου για τη μετανάστευση, τότε η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Αλλά και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αυτό που είδαμε το 2015, όταν ουσιαστικά ανοίγαμε τα σύνορά μας σε όλους, είναι κάτι που ξεκάθαρα δεν αποτελεί λύση. Και επίσης είναι κάτι που δεν θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη».

Το Δίδυμα των Υπουργών

Μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας που καταλήγει και σε κοινές πρωτοβουλίες έχουν βρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Χτες ανακοινώθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας παρουσία του προωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δυο υπουργοί ετοιμάζονται για τις αρχές του χρόνου να παρουσιάσουν αφενός το project «δίπλωμα στο κινητό» αλλά και το δύσκολο/ απαιτητικό project  της ψηφιοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης των αυτοκινήτων.

Το Καλό… Προηγούμενο

Ένα καλό προηγούμενο δημιούργησε η χθεσινή επιτυχημένη ηλεκτρονική δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο του στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, το e-auction της Δευτέρας με τα αλλεπάλληλα κτυπήματα των 2 διεκδικητών – κτυπήματα που μεταφράζονται σε εκατομμύρια- θα επαναληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση αυξάνει την αξία μέσα σε ένα περιβάλλον αδιαμφισβήτητης διαφάνειας.

Όπως έγινε γνωστό από συμμετέχοντες στην όλη διαδικασία – που ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωϊ και ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι- είχε, πέραν όλων των άλλων, σασπένς μιας και ο νικητής αναδείχθηκε μετά από 25 τουλάχιστον κτυπήματα.

Ο νικητής – όπως έχει ήδη γραφεί- είναι η εισηγμένη εταιρεία REDS A.E, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέβηκε για να κερδίσει καθώς ήθελε μια νίκη και είχε αποφασίσει να καταβάλλει το τίμημα που αναλογούσε σε αυτήν.

Τελικά, και η REDS  και ο βασικός της μέτοχος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχουν πια στα χέρια του μια ιστορία επιτυχίας και το ΤΑΙΠΕΔ και ο μέτοχος του (Υπερταμείο/ ΕΕΣΥΠ) ένα καλό ποσό (40,2 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία τους.

Το EAUCTION: Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Πλειοδότης για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης αναδείχθηκε η REDS Α.Ε. μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Το e-Auction διενεργήθηκε σήμερα και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας, με την βελτιωμένη προσφορά της REDS Α.Ε. να διαμορφώνεται στα 40,2 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συγκληθεί σύντομα για την επικύρωση του αποτελέσματος του e-Auction».

Το Ιστορικό: Αλλά, πώς φτάσαμε στο eauction και στον πλειοδότη;  Ας πάμε πίσω κάποιους μήνες. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά τη διαδικασία της αξιοποίησης του ακινήτου που αποτελούσε μέρος των εγκαταστάσεων της παλιάς Αμερικανικής Βάσης στις 17 Φεβρουαρίου 2021 και θέτει ως καταληκτική ημερομηνία προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών τις 15 Ιουλίου 2021.

Στην σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύσσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκεθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Για το ακίνητο επίκειται η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ που θα προβλέπει τις γενικές χρήσεις γης “Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή” και “Τουρισμός – Αναψυχή”.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση με Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά μέχρι την 15η Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Το Ταμείο θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα επί του ακινήτου και θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στον πλειοδότη, υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο».

Αλλά, η ημερομηνία για τη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων μετατέθηκε από τις 15 Ιουλίου για μετά το φθινόπωρο.

Τελικά, στις 15 Οκτωβρίου 2021 στο ΤΑΙΠΕΔ φθάνουν 4 δεσμευτικές προσφορές :

  1. CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI S.A. – LYKTOS HOLDING S.A.
  2. DIMAND Α.Ε.
  3. REDS Α.Ε
  4. VIVION INVESTMENTS S.à r.l.

Η υποβολή 4 δεσμευτικών προσφορών ως αριθμός αλλά κυρίως η φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι στοιχεία που καταγράφονται ως επιτυχία για το ΤΑΙΠΕΔ στην αγορά.

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέφει και ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Οι επιλέξιμοι επενδυτές, οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

  1. DIMAND Α.Ε.
  2. REDS Α.Ε
  3. VIVION INVESTMENTS S.à r.l.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στην αποσφράγιση των τριών οικονομικών προσφορών και αποφάσισε να ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Η υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών μέσω του e-Auction ενισχύει την διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εφαρμογή του eauction είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, ενώ αξιοποιήθηκε και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το Ταμείο προσκαλεί τα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. DIMAND Α.Ε.
  2. REDS Α.Ε

να υποβάλλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, μετέχοντας σε e-auction) που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021.

 Το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας είναι γνωστό. Πλειοδότης, η REDS.

Ο Πλειοδότης: Η REDS είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Μια από τις παλαιότερες εισηγμένες του Χρηματιστηρίου , αν και την επωνυμία REDSφέρει από το 2003 όταν άλλαξε η ιστορική επωνυμία της – Α. Καμπάς.

Η εισηγμένη εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων, καθώς και κτηρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων. Μεταξύ άλλων, η REDS έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το εμπορικό Πάρκο Smart Park, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκεται το εμβληματικό Cambas Park της εταιρείας.

Το Smart Park αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική έκταση 53.000 τ.μ. έπειτα από την ολοκλήρωση της Β΄Φάσης επέκτασής του κατά 15.200 τ.μ. τον Οκτώβριο του 2019 και συνολικό αριθμό επισκεπτών που ξεπερνά τα 5,5 εκατ. επισκέπτες (2019).

Το Cambas Park θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Κάντζας Παλλήνης με επίκεντρο το παλιό οινοποιείο Καμπά, συνδυάζοντας γραφειακές, εμπορικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με την ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων της έκτασης και την παροχή αναβαθμισμένων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής στους πολίτες και τους επισκέπτες.

Πρόκειται για μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ περίπου όπου πέρα από τις επενδύσεις για την ανακατασκευή του οινοποιείου Καμπά, το 50% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 157 στρέμματα, θα γίνει εισφορά σε γη στο Δήμο Παλλήνης για κοινόχρηστη δημόσια χρήση, πολλαπλασιάζοντας τη διαθέσιμη επιφάνεια πλατειών και παιδικών χαρών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Πρόσωπα και γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, με μια βράβευση ανάμεσα στην Ιστορία και την Καινοτομία να πρωταγωνιστεί!
Inside Stories |

Πρόσωπα και γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, με μια βράβευση ανάμεσα στην Ιστορία και την Καινοτομία να πρωταγωνιστεί!

Έχει περάσει καιρός από την στιγμή που σε μια ανακοίνωση της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με την υπογραφή του προέδρου της Δαυίδ Σαλτιέλ που βρήκε τη θέση στα social media μας ενημέρωνε ότι «ο Αλμπέρ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, μέλος της Κοινότητάς μας, συμπεριλαμβάνεται στους έξι υποψήφιους για την απονομή του βραβείου Genesis, το οποίο είναι γνωστό ως το Εβραϊκό Νόμπελ» και ζητούσε την στήριξη μας:

Ο Παρισινός Μάης και οι τιμές του Φασιανού, το αισιόδοξο σενάριο του τουρισμού και τα ομόλογα της βιώσιμης ανάπτυξης
Inside Stories |

Ο Παρισινός Μάης και οι τιμές του Φασιανού, το αισιόδοξο σενάριο του τουρισμού και τα ομόλογα της βιώσιμης ανάπτυξης

Värde means value. Αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς εισερχόμενος στην κεντρική σελίδα του Värde Partners που είναι ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα έργα ΣΔΙΤ – από την λειτουργία και την συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τα φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη
Inside Stories |

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τα ΣΔΙΤ: Από τη λειτουργία και τη συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τα φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη

Ο Ιανουάριος του 2022 για τα έργα ΣΔΙΤ είναι σαν να επαληθεύει την λαϊκή παροιμία: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Η κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι «έξυπνες γειτονιές» στον Πειραιά  αλλά και η νέα σοδειά των κεφαλαίων για τις startups
Inside Stories |

Η κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι «έξυπνες γειτονιές» στον Πειραιά και η νέα σοδειά των κεφαλαίων για τις startups

Τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale – τα 6 από τα συνολικά 24- βρίσκονται στην Τανάγρα και είναι μέρος ενός μεγάλου πάζλ που αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής άμυνας. Και τα Rafale δεν θα είναι μόνα τους στο Αιγαίο.

Μια (εμπορική) ιστορία από την Τζέντα, το αίτημα των μαθητών από τη Λαμπεία της Ηλείας και το πρώτο ζευγάρι στο Ευρωκοινοβούλιο
Inside Stories |

Μια (εμπορική) ιστορία από την Τζέντα, το αίτημα των μαθητών από τη Λαμπεία και το πρώτο ζευγάρι στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 24 του μηνός πρόκειται να υποβληθούν οι προσφορές για το ΣΔΙΤ που αφορά τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να αναδειχθεί ο ανάδοχος στο ΣΔΙΤ του flyover της Θεσσαλονίκης.

Η πλατφόρμα που διπλασιάζει τις τιμές στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η μαρίνα στον Κορινθιακό και το ψηφιακό Μέγαρο
Inside Stories |

Η πλατφόρμα που διπλασιάζει τις τιμές στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η μαρίνα στον Κορινθιακό και το ψηφιακό Μέγαρο

Μάλλον θα έχετε ήδη διαβάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ).

Γιατί οι startups ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία; Γιατί είναι επένδυση μια ταινία; Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι ενός φράγματος;
Inside Stories |

Γιατί οι startups ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία; Γιατί είναι επένδυση μια ταινία; Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι ενός φράγματος;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει και στέλνουν στη διοίκηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τα κείμενα της δημόσιας πρόσκλησης προς τους ενδιαφερομένους για να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις και να χρηματοδοτηθούν από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

Μια ιστορία από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αρχή και κατάληξη μια παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο
Inside Stories |

Μια ιστορία από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αρχή και κατάληξη μια παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο

Στην ημερήσια διάταξη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προωθούνται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 βρίσκεται εγγεγραμμένη και η διαμόρφωση ενός νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ
Inside Stories |

Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ

Η ΕΤΑΔ ρίχνει όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να ωριμάσει το project της αξιοποίησης του συγκροτήματος του Κλειστού του Παλαιού Φαλήρου (γνωστό και ως Tae Kwon Do από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα)- ένα project που αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση αυτού του Ολυμπιακού Ακινήτου.