Σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων έχουν μπει με σταθερά βήματα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν ήδη φανεί, με την κερδοφορία για το 2021 να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 10 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την πορεία του 2020 οπότε είχαν καταγράψει 9,6 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσης των τριών αξόνων, ο οργανισμός κατέγραφε το 2019 μηνιαίως ζημιές 7 εκατ. ευρώ, ενώ μπήκε στο 2020 με μηνιαίο έλλειμμα της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, η τάση έχει ήδη ανατραπεί και το ταμείο γράφει κέρδη 2 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το κλειδί για αυτή την ανατροπή ήταν η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, στο οποίο συμμετείχαν 1.960 εργαζόμενοι, με ετήσιο όφελος της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξοικονομήθηκαν περί τα 85 εκατ. ευρώ από ενέργειες αναδιοργάνωσης. Υπενθυμίζεται δε ότι το πλάνο σωτηρίας των ΕΛΤΑ που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις αρχές της χρονιάς, περιλάμβανε ακόμη διπλή χρηματοδοτική ένεση με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά και με το «κλείσιμο» της χρονίζουσας υπόθεσης της καθολικής υπηρεσίας.

Φουλ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα αποτελεί το πέρασμα του οργανισμού στην ψηφιακή εποχή. Τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Στις αρχές Νοεμβρίου, λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση των πρώτων ρομπότ διαλογής αντικειμένων, προχώρησε ήδη η δεύτερη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, με στόχο να υπερπενταπλασιαστεί η δυνατότητα διαχείρισης.

Ο σχεδιασμός του οργανισμού προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της δυναμικότητας στη διαχείριση αντικειμένων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις παραδόσεις αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών με πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος διαλογής αντικειμένων. Η σημερινή εγκατάσταση των 55 mini robots, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 3.000 αντικειμένων την ώρα, θα επεκταθεί ως το τέλος του έτους σε 125 robots, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν 7.000 αντικείμενα την ώρα. Η αναβάθμιση θα προσφέρει δυνατότητα διαχείρισης 165.000 αντικειμένων την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές