«Ηταν αυτή μια κανονική σύσκεψη;» ρώτησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν η συζήτηση τελείωσε. «Σε γενικές γραμμές, ναι. Αλλά τις άλλες φορές δεν έχουμε λουλούδια στο τραπέζι», παραδέχτηκε γελώντας ένας εκ των παριστάμενων δημοσιογράφων. Δεν ήταν, βέβαια, μια εντελώς κανονική σύσκεψη αυτή που έγινε στα γραφεία των «ΝΕΩΝ» χθες το μεσημέρι. Κι αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι που ετοιμάζουν την πρώτη σελίδα της εφημερίδας – η διεύθυνση, οι αρχισυντάκτες και οι υπεύθυνοι των τμημάτων – δεν υποδέχονται κάθε μέρα στον χώρο τους την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρόσκληση προς τη Σακελλαροπούλου στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, για να παρακολουθήσει την κεντρική σύσκεψη των «ΝΕΩΝ», ήταν συμβολικής σημασίας. Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας γιορτάζει φέτος τα ενενήντα χρόνια κυκλοφορίας της. Ηταν παρούσα στα καλά και στα άσχημα, στα εύκολα και στα δύσκολα, σε καθεμία από τις περιπέτειες που πέρασε η χώρα όλο αυτό το διάστημα. Ζωντανό κομμάτι και παρατηρητής της Ιστορίας η ίδια, υπηρετώντας πάντα έναν από τους βασικούς πυλώνες σε μια δημοκρατία: την ενημέρωση. Η παρουσία της Σακελλαροπούλου στη σύσκεψη είχε σκοπό να ρίξει φως σε μια άγνωστη για το ευρύ κοινό διαδικασία – αυτή της αξιολόγησης μιας είδησης από τη διευθυντική ομάδα και της αποτύπωσής της σε μια πρώτη σελίδα που λίγες ώρες μετά θα ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και, την επόμενη μέρα, θα γίνει κομμάτι της επικαιρότητας. Στόχος ήταν η δημοσιοποίηση αυτής της διαμεσολάβησης, η οποία, αν το καλοσκεφτεί κανείς, συνοψίζει τη σχέση του αναγνώστη με την εφημερίδα που επιλέγει να διαβάσει.

Στα γραφεία της Alter Ego

Κάπως έτσι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτή στα γραφεία της Alter Ego από τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Φωτεινή Υψηλάντη. Περνώντας τον μακρύ διάδρομο προς την αίθουσα συσκέψεων, έκατσε στη μέση του τραπεζιού, απέναντι από τον διευθυντή Γιώργο Μαντέλα. Μερικά από τα στελέχη της εφημερίδας πήραν κι αυτά τις θέσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν στην κουβέντα, όπως κάθε μέρα, μέσω Zoom – έτσι συμβαίνει, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, μιας και ο κορωνοϊός άλλαξε, μαζί με όλα τα άλλα, και τα δεδομένα των δημοσιογραφικών παραδόσεων. Πριν αρχίσει η σύσκεψη, οι παριστάμενοι εξήγησαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα διαδικαστικά και μοίρασαν το θεματολόγιο, πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση για το πρωτοσέλιδο, αλλά και το «πλάνο» του φύλλου που διαβάζετε σήμερα – εξηγώντας της, παράλληλα, τι είναι αυτό που είχε μπροστά της. Τα διαδικαστικά, βέβαια, αφορούσαν και τη σαββατιάτικη έκδοση, το στήσιμο της οποίας ξεκινάει από την αρχή της εβδομάδας και για την οποία η Σακελλαροπούλου επεφύλασσε πολύ εγκωμιαστικά σχόλια.

Σε ρόλο παρατηρητή

Κάποιο γύρισμα της τύχης τα έφερε έτσι που η ατζέντα είχε ως πρώτο θέμα συζήτησης ένα ζήτημα γυναικείο: με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον του Στάθη Παναγιωτόπουλου, στην κουβέντα κυριάρχησε το θέμα των διαδικτυακών διασυρμών των γυναικών από τους πρώην ή τους νυν συντρόφους τους – το οποίο, τελικά, επελέγη και για πρώτο θέμα. Η Σακελλαροπούλου περισσότερο άκουγε και καμιά φορά ρωτούσε μια λεπτομέρεια πάνω στα ζητήματα που έμπαιναν προς συζήτηση. Είτε αυτά αφορούσαν τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» είτε τους προτεινόμενους για τις Χρυσές Σφαίρες. Φρόντισε βέβαια να διατηρήσει τον ρόλο του παρατηρητή, ώστε να μην πατήσει την αδιόρατη γραμμή που ποτέ δεν παραβιάζεται. Στην πορεία της κουβέντας, έμαθε κάποιες λέξεις από το κωδικοποιημένο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους – ακόμα και για τους τίτλους – κλισέ, που θυμίζουν περισσότερο «μπακαλιάρους». Η συμφωνία, άλλωστε, μιλούσε για μια «κανονική σύσκεψη». Και αυτή έγινε, αν και η γλώσσα των συμμετεχόντων ήταν λίγο πιο κόσμια από όσο είναι συνήθως.

Το ενθύμιο της Προέδρου

Για μία ώρα η Σακελλαροπούλου άκουσε κάθε είδηση που θα έμπαινε στην πρώτη σελίδα, που διαμορφωνόταν όσο περνούσαν τα λεπτά όλο και περισσότερο. Από τα κυρίως θέματα μέχρι τις ειδήσεις στα μονόστηλα – και μερικές ακόμα που δεν έφτασαν μέχρι το πρωτοσέλιδο, εμπλουτίστηκαν όμως με νέες πληροφορίες ή μια διαφορετική ματιά, μια άλλη διάσταση που προέκυψε από brainstorming. «Ομολογώ ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία», είπε η Σακελλαροπούλου, όταν πια η σύσκεψη ολοκληρώθηκε. Στο τέλος, δίπλωσε το πλάνο που πήρε ως ενθύμιο και ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων, αλλά και στο ατελιέ, απ’ όπου «φεύγουν» οι σελίδες για το τυπογραφείο. Τελευταίο κλικ, μια αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους παρόντες – ώστε να θυμούνται κι εκείνοι την ημέρα που «ζωντάνεψαν» μια πρώτη σελίδα μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Το Σάββατο με τα «Νέα» – 90 Χρόνια « Τα Νέα», μια επετειακή έκδοση

Το Σάββατο με τα «Νέα»

90 XΡONIA «TA NEA»

Μία επετειακή, συλλεκτική έκδοση.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, o Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Νίκος Αναστασιάδης και κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος, της κοινωνίας και της οικονομίας γράφουν για τα 90 χρόνια της ιστορικής εφημερίδας.

Ενα συναρπαστικό ψηφιδωτό που προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».