Και ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του… Η απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πείσμα κάθε Κασσάνδρας δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε πολιτική ή κερδοσκοπική σπέκουλα.

Έτσι, οι ανησυχούντες σκεπτικιστές θα πρέπει να ησυχάσουν και να προετοιμαστούν για γιορτάσουν με παιδικό ενθουσιασμό τα Χριστούγεννα που έρχονται. Δίχως άλλο η απόφαση δεν αφήνει ανοιχτή ούτε χαραμάδα…

Στο site της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβάζω την απόφαση .

Εδώ, το ελληνικού ενδιαφέροντος απόσπασμα της απόφασης: «Εντός των ορίων της εντολής μας, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

__________________________________

Οι Εθνικοί Πόροι

Γνωρίζετε τι ποσό κατέφθασε από τις Βρυξέλλες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον καταστροφικό Μεσογειακό κυκλώνα που άκουγε στο όνομα «Ιανός»; Μόνο 22 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτήθηκαν για να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν τα έκτακτα μέτρα βοήθειας σε νησιά του Ιονίου, σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Το στοιχείο αυτό έδωσε κατά τη διάρκεια της παρθενικής ομιλίας του στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του στη Βουλή εδώ: «Τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια Υπουργεία έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.

Και αξίζει, ενδεικτικά, να δούμε σε ορισμένες περιπτώσεις τη δημοσιονομική επίπτωση, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από διαθέσεις και χορηγήσεις ποσών, δεσμεύσεις πιστώσεων και εγκρίσεις χρηματοδότησης.

Η συνολική επιβάρυνση, μέχρι τώρα, προκύπτει:
• Στον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
• Στον σεισμό της Σάμου κοντά στα 125 εκατ. ευρώ.
• Στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια κοντά στα 230 εκατ. ευρώ.
• Στον σεισμό της Κρήτης κοντά στα 225 εκατ. ευρώ.

Πόροι αρκετά σημαντικοί, εάν συνυπολογιστούν και όλες οι άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Πόροι που θα αυξηθούν, καθώς συνεχίζεται η αποκατάσταση.
Πόροι, κατά βάση, εθνικοί, καθώς η ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται».

Ο Κύκλος των Διεθνών Παρόχων

Ο 47χρονος Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος από πλευράς διεθνούς εμβέλειας παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Ο Reiter δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο καθώς ο Σουηδός διπλωμάτης βρέθηκε σε θέση υψηλής ευθύνης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Πιο συγκεκριμένα, διετέλεσε Deputy Secretary-General of the United Nations Conference on Trade and Development. Πριν αποδεχθεί στις 8 Ιανουαρίου 2015 την πρόσκληση του γεν.γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon, ο Reiter είχε υπηρετήσει ως Deputy Director General στο πλάι του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας. Μετά την σύντομη θητεία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Reiter εντάχθηκε στο δυναμικό της Vodafone.

Ο αξιωματούχος της Vodafone συναντήθηκε στην Αθήνα με δύο υπουργούς – τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Στις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη.

Ακολούθησε μια ακόμη επίσκεψη διεθνούς παρόχου. Αυτή τη φορά η ενισχυμένη παρουσία της Deutsche Telekom έφθασε μέχρι το μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Δια ζώσης η Dominique Leroy, επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη. Παρών εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ήταν και ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges. Μαζί τους και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Η αντιπροσωπεία της Deutsche Telekom και του Ομίλου ΟΤΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

________________________________________

Ένας Άνθρωπος της Καινοτομίας

Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες τον Ιούλιο του 2019 – κάλπες που ανέδειξαν νικητή των εκλογών τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ο Τάσος Μάνος, με την ιδιότητα του Business Director της PD Neurotechnology, μιας από τις πιο δυναμικές εταιρείες καινοτομίας στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας κρατούσε στα χέρια του ένα βραβείο.

Και αυτό συνέβη γιατί η PD Neurotechnology (PDN), που έχει λάβει χρηματοδότηση τόσο από την Εθνική Τράπεζα, όσο και από ιδιώτες επενδυτές, ήταν ένας από τους τρεις βραβευθέντες στον διαγωνισμό Greek Startup Competition 2019, που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του MIT Enterprise Forum Greece (MITEF).

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, όταν η PD Neurotechnology επελέγη – μαζί με 20 ακόμα νεοφυείς επιχειρήσεις – μεταξύ εκατοντάδων που είχαν κάνει τη σχετική αίτηση. Μετά από μια μακρόχρονη διαδικασία ημιτελικών, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου, η PD Neurotechnology έλαβε την τρίτη θέση μετά από την τελική της παρουσίαση στις 2 Ιουλίου.

Ο Τάσος Μάνος είναι ένα από τα πρόσωπα που με την παρουσία και δράση του στο χώρο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας συνέβαλε στην επιτυχία της PD Neurotechnology. Η τελευταία, με λίγα λόγια, είναι μία εταιρεία ιατρικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας, η οποία ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο από μία ομάδα ειδικών στα συστήματα παρακολούθησης των κινητικών διαταραχών ασθενών. Τα τμήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης και Παραγωγής βρίσκονται στα Ιωάννινα. Η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, διανομή, πωλήσεις και μάρκετινγκ συστημάτων και υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ιατρικές συσκευές, αισθητήρες και λογισμικό για την παρακολούθηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες κινητικές διαταραχές.

Ο Αναστάσιος Μάνος, με την ευκαιρία της βράβευσης της εταιρείας είχε κάνει μια δήλωση: «Η αναγνώριση και το βραβείο που λάβαμε μας τιμούν ιδιαίτερα. Μέσα από αυτήν τη μακρόχρονη διαδικασία εκπαίδευσης και καθοδήγησης, βελτιωθήκαμε ακόμα περισσότερο ως ομάδα και ως εταιρεία. Περιμένουμε με χαρά να γίνουμε μέλος του MITEF και της κοινότητας του MIT και να αξιοποιήσουμε το νέο αυτό δίκτυο για να αναπτύξουμε την εταιρεία μας ακόμα περισσότερο».

Όλα αυτά στις αρχές Ιουλίου. Λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου 2019 – ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου- ανακοινώνεται η νέα ηγετική ομάδα του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Τάσος Μάνος, από τον χώρο της καινοτομίας, και ο Νικόλαος Μπακατσέλος, από τον χώρο της βιομηχανίας, είναι τα δύο βασικά πρόσωπα του Δ.Σ. Μάλιστα, ο Μάνος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.

Δύο χρόνια μετά (Δεκέμβριος 2021) – και ενώ στο μεταξύ έχει στεφθεί με επιτυχία η διαδικασία πώλησης του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ- ο Μάνος παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την νέα εταιρική ταυτότητα της εταιρείας. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον ΔΕΔΔΗΕ και επισφραγίζει τη δέσμευσή μας για τον μετασχηματισμό της Εταιρίας μας σε μια σύγχρονη επιχείρηση που με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών ψηφιοποιείται και αναβαθμίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με σεβασμό στην πολλών δεκαετιών ιστορία του ομίλου και στην σχεδόν δεκαετή πορεία του ΔΕΔΔΗΕ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί την αλλαγή, την εξέλιξη και τις νέες βάσεις που έχουμε θέσει την τελευταία διετία για τη δυναμική συμβολή μας στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση και αποτελεί καταλύτη για τη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας ταυτόχρονα με επιτυχία όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ περνά από την εποχή της στασιμότητας στην εποχή της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρεμβαση του ο Τάσος Μάνος.

Στη περίπτωση του Μάνου, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για το κατάλληλο πρόσωπο στη κατάλληλη θέση. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Σε μια εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έγκαιρη πρόβλεψη και προετοιμασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αλλά και η αναγκαιότητα της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης είναι στην ατζέντα της επιχειρηματικής δράσης σε καθημερινό επίπεδο ο Τάσος Μάνος και γνωρίζει και έχει την εμπειρία να είναι ένας manager για την εποχή του.

__________________________________

Οι Επενδύσεις

H Vodafone προχωρά με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με την διοίκηση της : α) εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network, 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και δυνατότητα διασύνδεσης σε 1 εκατομμύριο Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία εισήλθε σε μια νέα φάση καινοτομίας, με συνεργασίες όπως αυτή με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όπου εφαρμόζει προηγμένες λύσεις IoT και αλληλεπιδρά με την ευρύτερη κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογίας.

Τέλος, για το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρα από την απρόσκοπτη συνέχιση του επενδυτικού της πλάνου, η Vodafone Ελλάδας επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από τα σχεδιαζόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργα συνδεσιμότητας, υγεία, εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση Επιχειρήσεων και Δημοσίου Τομέα είναι οι τομείς που θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.

_________________________________

Οι Δημόσιες Πολιτικές για τη Κλιματική Κρίση

Ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος παρότι γνωρίζει καλά την Οικονομική Θεωρία (για χρόνια ερευνητής στο ιστορικό ΚΕΠΕ) προτιμά τη δράση. Στη παρθενική ομιλία του στη Βουλή ανέλαβε να μιλήσει για το πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του: « Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα αυτά. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες, απρόσμενοι παγετοί και άλλα ακραία φαινόμενα που παλαιότερα εμφανίζονταν σποραδικά, πλέον συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα.

Στα φαινόμενα αυτά, δεδομένου ότι ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή, προστίθενται, δυστυχώς, και οι σεισμοί.

Πρόκειται για φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών, που πλήττουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και επιβαρύνουν καθοριστικά το φυσικό περιβάλλον.

Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό.

Απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μία ολιστική στρατηγική πάνω σε τρεις πυλώνες.

1ος. Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, πράσινης, ανάπτυξης.
Ένας πυλώνας με σημαντικές πρωτοβουλίες για να μετριαστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην κλιματική κρίση.
Πρωτοβουλίες πολλές, όπως για την απολιγνιτοποίηση, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία νησιών μας, την έκδοση πράσινου ομολόγου, τον νέο κλιματικό νόμο.

2ος. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.
Με κομβικό ρόλο του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της σημαντικής ενδυνάμωσης της πολιτικής προστασίας τα τελευταία χρόνια.
Με έμφαση, μεταξύ άλλων, σε έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και σε καινοτόμες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης.

3ος. Ο τρίτος πυλώνας αφορά το πλαίσιο στήριξης και αποκατάστασης μετά από μία φυσική καταστροφή.

Πλαίσιο που άλλαξε τη τελευταία διετία.
Αρχικά άλλαξε η φιλοσοφία.

Φιλοσοφία που εδράζεται στον διττό στόχο: η στήριξη να φτάσει γρήγορα σε όσους τη δικαιούνται και η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και εμπλουτίζεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Μία αλλαγή που προέκυψε, και εξελίσσεται, μέσα από την εμπειρία στο πεδίο».

________________________________________

Με μια Ματιά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά – 10 εικόνες με μικρά κείμενα εκφράζουν όλες τις πτυχές της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μπορεί να δει και να διαβάσει ο κάθε ένας /μία ενδιαφερόμενος/η στη πρώτη σελίδα του site της τράπεζας (στα ελληνικά). Μια πρωτογενής ενημέρωση -γρήγορα και σωστά.

https://www.ecb.europa.eu/press/pressconf/visual mps/2021/html/mopo_statement_explained_december.el.html

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories