Η επαναφορά από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα «έδωσε» στον S&P 500 ένα νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς που μπορεί να επιφέρει η παράλλαξη Όμικρον έχουν καμφθεί ελαφρώς, τροφοδοτώντας έτσι τις προσδοκίες για ένα… santa rally. Παραδοσιακά, την τελευταία εβδομάδα κάθε έτους, οι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,98% στις 35.302 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,38% στις 4.791 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,39% στις 15.871 μονάδες.

Στο επίκεντρο πάντως της αγοράς βρέθηκε ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, ο οποίος υποχώρησε μετά από ένα σαββατοκύριακο διακοπών που ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την Covid 19. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε σε έλλειψη προσωπικού σε μια εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους για να καλύψουν την υψηλή ταξιδιωτική ζήτηση.

Βέβαια οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αυξήθηκαν κατά 8,5%, ήτοι με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard. Και αυτές οι επιδόσεις ήρθαν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις υψηλότερες τιμές λιανικής και τις ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Πάντως το κλίμα παραμένει θετικό, καθώς νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από άλλες παραλλαγές της Covid. «Δεν αναμένουμε ότι η Όμικρον θα επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης με κανέναν σημαντικό τρόπο, αλλά μάλλον θα επιταχύνει το τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Dubravko Lakos-Bujas της JPMorgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street