Με απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να κρατήσει “χαρακτήρα”, μπροστά στην αβεβαιότητα των νέων μέτρων για τον περιορισμό της Όμικρον του κορωνοϊού υπέκυψε στους πωλητές. Άλλωστε, και η εστίαση της αγοράς σε πολύ συγκεκριμένους πτωτικούς τίτλους, δεν βοήθησε στις άμυνές της, ώστε να παραμείνει ο γενικός δείκτης στις αρχικές πρωινές αλλά και περιορισμένες απώλειές του.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54% στις 885,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 55 εκατ. ευρώ, αλλά και τον όγκο στα 38,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων σημαντικό μέρος διακινήθηκε από δύο τίτλους. Ο πρώτος ήταν η Attica Bank, η οποία με το -12,66% που κατέγραψε διακίνησε σχεδόν 3,7 εκατ. τεμάχια, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος ήταν ο Κέκροψ, ο οποίος έχασε 21,99% και διακίνησε πάνω από 420 χιλ. τεμάχια, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι ο Άρειος Πάγος δεν έδωσε ένα τέλος την επί δεκαετίες διαμάχη της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο για έκταση 300 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου).
Επίσης, ο τζίρος αυξήθηκε απότομα στις δημοπρασίες, εξαιτίας ενός πακέτου 25 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή της Alpha Bank, αξίας 26,45 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, και πραγματοποιήθηκε στην τιμή στων 1,06 ευρώ.
Πλέον η απουσία πολλών χαρτοφυλακίων καθιστά τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα. Το μέχρι τώρα +10% του γενικού δείκτη στο ΧΑ δημιουργεί μεν μια ικανοποίηση, αλλά η μεγάλη αποτυχία του έτους να διαπεραστούν οι 930 μονάδες συντηρούν την επιφυλακτικότητα και την εσωστρέφεια της αγοράς. Την ίδια ώρα, η χρονιά μπορεί να κλείνει με ικανοποιητικά κέρδη, αλλά αν κάποιος κοιτάξει τους επιμέρους τίτλους θα καταλάβει ότι οι λιγότερο δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν σημαντικές αποδόσεις, αποτυπώνοντας την επιλεκτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων με βάση την αξία και τις προοπτικές.
Σε επίπεδο τίτλων, η Aegean με -2,86% και η Βιοχαλκο με -2,38% δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον FTSE 25, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης, με τις Titan, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών