Με απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να κρατήσει “χαρακτήρα”, μπροστά στην αβεβαιότητα των νέων μέτρων για τον περιορισμό της Όμικρον του κορωνοϊού υπέκυψε στους πωλητές. Άλλωστε, και η εστίαση της αγοράς σε πολύ συγκεκριμένους πτωτικούς τίτλους, δεν βοήθησε στις άμυνές της, ώστε να παραμείνει ο γενικός δείκτης στις αρχικές πρωινές αλλά και περιορισμένες απώλειές του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54% στις 885,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 55 εκατ. ευρώ, αλλά και τον όγκο στα 38,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων σημαντικό μέρος διακινήθηκε από δύο τίτλους. Ο πρώτος ήταν η Attica Bank, η οποία με το -12,66% που κατέγραψε διακίνησε σχεδόν 3,7 εκατ. τεμάχια, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος ήταν ο Κέκροψ, ο οποίος έχασε 21,99% και διακίνησε πάνω από 420 χιλ. τεμάχια, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι ο Άρειος Πάγος δεν έδωσε ένα τέλος την επί δεκαετίες διαμάχη της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο για έκταση 300 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου).

Επίσης, ο τζίρος αυξήθηκε απότομα στις δημοπρασίες, εξαιτίας ενός πακέτου 25 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή της Alpha Bank, αξίας 26,45 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, και πραγματοποιήθηκε στην τιμή στων 1,06 ευρώ.

Πλέον η απουσία πολλών χαρτοφυλακίων καθιστά τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα. Το μέχρι τώρα +10% του γενικού δείκτη στο ΧΑ δημιουργεί μεν μια ικανοποίηση, αλλά η μεγάλη αποτυχία του έτους να διαπεραστούν οι 930 μονάδες συντηρούν την επιφυλακτικότητα και την εσωστρέφεια της αγοράς. Την ίδια ώρα, η χρονιά μπορεί να κλείνει με ικανοποιητικά κέρδη, αλλά αν κάποιος κοιτάξει τους επιμέρους τίτλους θα καταλάβει ότι οι λιγότερο δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν σημαντικές αποδόσεις, αποτυπώνοντας την επιλεκτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων με βάση την αξία και τις προοπτικές.

Σε επίπεδο τίτλων, η Aegean με -2,86% και η Βιοχαλκο με -2,38% δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον FTSE 25, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης, με τις Titan, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών