Πρώτη ελληνική «έξοδος» για το 2022 στις αγορές με το 10ετές ομόλογο, ενώ ο κύκλος των εκδόσεων για το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο με το πρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο από το Δημόσιο.

Στόχος της διοίκησης του ΟΔΔΗΧ, το 50%, ήτοι ποσό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, του προγράμματος να αντληθεί από τις αγορές έως τον προσεχή Μάρτιο.

Η αρχή με το νέο 10ετές θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, με στόχο την άντληση 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

___________________________________________

 Η ελληνική μεταποίηση

Μια ελληνική επίδοση αναλαμβάνει να αναδείξει με δικό του tweet ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα του 2021 κατάφερε να πλασαριστεί στη Δεκέμβριο,  στη 3η θέση παγκοσμίως με βάση έναν από τους πλέον αξιόπιστους και αποδεκτούς διεθνείς δείκτες στο χώρο της μεταποίησης.

Ο PMI είναι ένας δείκτης για την μεταποίηση που προαναγγέλλει τουλάχιστον για την Ελλάδα θετικές εξελίξεις. Για όλους όσοι θέλουν να ενημερωθούν πλήρως ας προστρέξουν ΕΔΩ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Πατέλης με δεδομένη την καλή ελληνική επίδοση αναρωτιέται αν η Ελλάδα είναι μόνον ο τουρισμός…

____________________________________________

Η Omnichannel προσέγγιση

Δύο βασικά στοιχεία μπορεί κανείς να αναδείξει από την τελευταία κίνηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ,μια εταιρεία του Ομίλου FOURLIS.

Η κίνηση έχει να κάνει με την υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της εταιρείας BERSENCO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά πρώτον, η εξαγορά των μετοχών της ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Κέντρου συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και αποτελεί καλό βήμα προετοιμασίας για την όποια κίνηση επιλεγεί να γίνει από τη διοίκηση της TRADE ESTATES για την χρηματιστηριακή αγορά. Η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου είναι ενδεχομένως η πιο άμεση ενέργεια εντός του 2022. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και η εισαγωγή των μετοχών της TRADE ESTATES ως εταιρείας επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το δεύτερο στοιχείο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι η ενίσχυση της συνεργασία της TRADE ESTATES και του Ομίλου FOURLIS με τον Ολλανδικής καταγωγής με την υπερ100ετη παράδοση ενεργητικής παρουσίας στο real estate ΤΕΝ BRINKE. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση: « (…)αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών».

Το νέο εμπορικό κέντρο: Στην ανακοίνωση της εταιρείας διαβάζουμε: «Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται AAA (Triple-A) μισθωτές όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, LCWaikiki, Μουστάκας Mc Donald’s κλπ.

Το Εμπορικό Πάρκο με πράσινα χαρακτηριστικά βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, με την έναρξη.

Μέσω της νέας επένδυσης η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς. Σε συνδυασμό με το υπάρχον συγκρότημα όπου ήδη λειτουργεί η Εταιρεία στην περιοχή Ρέντη, αλλά και με τα δύο Big Box καταστήματα κορυφαίων ομίλων λιανικής, δημιουργείται ένας κορυφαίος εμπορικός προορισμός με εύκολη πρόσβαση και από τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς.

Στα άμεσα σχέδια της Εταιρείας είναι η εκμετάλλευση των συνεργιών μεταξύ των δυο συγκροτημάτων».

 Η Στρατηγική: Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της Εταιρείας να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Τα εμπορικά πάρκα, κατά την εταιρεία,  «αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη τάση στις νέες αναπτύξεις λιανικού

εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και στη μετά Covid εποχή θα αναζητούν συνεχώς εύκολη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες».

Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και η δήλωση του Βασίλη Φουρλή, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία. «(…)Πραγματοποιούμε στοχευμένες επενδύσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες ευκαιρίες για την δημιουργία υπεραξιών μέσα από την ανάπτυξη κορυφαίων εμπορικών προορισμών για τις οικογένειες σύγχρονων καταναλωτών».

___________________________________________________

Το εκθετικό άλμα

Και οι αριθμοί έχουν την σημασία και την αξία τους. Ειδικά όταν αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Τις λιγότερες, για παράδειγμα,  επισκέψεις τους επισκέψεων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες. Και μια λιγότερη επίσκεψη που κερδίζεται λόγω των ψηφιακών συναλλαγών σημαίνει στη πράξη περιορισμό της γραφειοκρατίας, εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας για τους πολίτες, αλλά και πόρους για τη Δημόσια Διοίκηση.

Οι αριθμοί στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν τις ψηφιακές συναλλαγές που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «εκθετική είναι η αύξηση που καταγράφηκε το 2021 αναφορικά με τον όγκο των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε “μίλησαν μεταξύ τους” αθροιστικά 566.962.980 φορές».

Και τα στοιχεία που δόθηκαν είναι εξόχως εντυπωσιακά: «Ο φετινός αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα».

Στην ανακοίνωση διαβάζουμε: «Στις ψηφιακές συναλλαγές αθροίζονται: α) οι ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή η ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet, και β)οι διαλειτουργικότητες, η ανταλλαγή, δηλαδή, πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του.

Αναλυτικότερα: Σε ό,τι αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, παρατηρήθηκε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση μέσω του gov.gr. Ο αριθμός των αυθεντικοποιήσεων με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ανήλθε για το 2021 σε 265.111.222. Παράλληλα, οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν ακόμα 4.520.649 φορές με τη χρήση κωδικών web banking. Αθροίζοντας τους δύο αριθμούς, οι συνολικές ψηφιακές υπηρεσίες ανήλθαν συνολικά σε 269.631.871. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 57 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των κλήσεων διαλειτουργικότητας για αυτοματοποιημένη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου ανήλθε σε 297.331.109. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 37 εκατομμύρια».

Με βάση αυτές τις επιδόσεις του 2021 ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για το 2021, μια χρονιά πανδημίας, ο αριθμός αυτός (σ.σ ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών) για κάθε ενήλικο πολίτη μεταφράζεται σε περίπου 60 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν χρειάστηκε να γίνουν. Η εκθετική καμπύλη των τελευταίων ετών στις ψηφιακές συναλλαγές αντανακλά το εκθετικό άλμα που πραγματοποιεί το κράτος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με επίκεντρο το gov.gr. Αντίστοιχα, η μεγάλη  ανταπόκριση των πολιτών καταδεικνύει πόσο έντονο ήταν το αίτημα του κόσμου για αυτή την ψηφιακή αλλαγή».

____________________________________________________

Ποσό 4,6 εκατομμυρίων ευρώ σε 853 επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος εγκαινίασε τη νέα προσωπική ιστοσελίδα του. Το ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτηση του στο facebook, σπεύδοντας να ενημερώσει τους διαδικτυακούς φίλους και ακολούθους: «Από σήμερα είναι στον “αέρα” η νέα προσωπική ιστοσελίδα μου, στην οποία – πέραν από τις όποιες σχετικές πληροφορίες – θα υπάρχει αναλυτική παράθεση της πληροφόρησης αναφορικά με τη δράση, τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που προχωρούν και που δρομολογούνται. Η διεύθυνση του νέου ιστότοπου είναι: https://ctriantopoulos.com.

Τα εγκαίνια συνδυάστηκαν και με μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τις εκταμιεύσεις στη βόρεια Εύβοια. «Πιστώνονται εντός της ημέρας 1.123.680 ευρώ σε 181 δικαιούχους επιχειρήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Πραγματοποιείται η δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ειδικότερα, πιστώνονται περισσότερα από 1,1 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 181 δικαιούχων επιχειρήσεων. Αθροιστικά, λοιπόν, έως τώρα έχει καταβληθεί ποσό 4.590.749,03 ευρώ σε συνολικά 853 επιχειρήσεις».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories