Ο CEO της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην γενέτειρα του για μια ακόμη φορά – ο λόγος της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά είχε σχέση με δουλειές και επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν ο Μπουρλά είναι ένας εκ των 6 υποψηφίων για το The Genesis Prize 2022. Η ψηφοφορία έχει κλείσει αλλά η υποψηφιότητα Μπουρλά είχε ένα έντονα συμβολικό χαρακτήρα για τον Εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης και αυτό το εξηγεί σε επιστολή του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Σε αυτήν διαβάζουμε: «Ο Αλμπέρ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, μέλος της Κοινότητάς μας, συμπεριλαμβάνεται στους έξι υποψήφιους για την απονομή του βραβείου Genesis, το οποίο είναι γνωστό ως το Εβραϊκό Νόμπελ.

To βραβείο Genesis απονέμεται από το 2013 και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο διατίθεται για κοινωφελή σκοπό. Με αυτό το βραβείο τιμάται μία εξέχουσα προσωπικότητα του διεθνούς εβραϊσμού για επαγγελματικά επιτεύγματα και συνεισφορά στην ανθρωπότητα και τις εβραϊκές αξίες.

Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2012 με τη δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων από πέντε εβραίους Ρώσους φιλάνθρωπους και είναι υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Genesis Prize με τη συνεργασία του Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ.

Ο Αλμπέρ Μπουρλά, με δήλωσή του στο twitter στις 12.10.2021, ανέφερε πως αν λάβει το βραβείο Genesis, θα στηρίξει με το ποσό αυτό την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ενός Μουσείου αφιερωμένου στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που, όπως και οι γονείς του, απετέλεσαν μέρος μιας κάποτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας».

Οι πολιτικές στήριξης

Η μείωση στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών αλλά και η κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών. Είναι 2 από τις 13 πολιτικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση με το καλημέρα του 2022.

«Το είπαμε, το κάναμε και το 2022 – 13 πολιτικές που κάνουν καλύτερη και πιο εύκολη τη ζωή μας τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022». Έτσι αρχίζει η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο Linkedin, όπου παρουσιάζονται σε 4 ενότητες (στήριξη εισοδήματος, στήριξη εργασίας και επενδύσεων, μετασχηματισμός οικονομίας και στήριξη νέων) και οι 13 πολιτικές.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου

Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης προκηρύσσει τη διενέργεια ανοιχτού, διεθνούς, ηλεκτρονικού διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής για τη σύναψη της συμφωνίας πλαίσιο για το έργο: «Παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένου τεχνικού, νομικού, χρηματοοικονομικού συμβούλου και συμβούλου έργων πληροφορικής για την υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης».

Το αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο υποδιαιρείται σε 4 τμήματα: Το πρώτο τμήμα, αφορά την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης. Το δεύτερο τμήμα, την παροχή υπηρεσιών συμβούλου νομικής υποστήριξης. Το τρίτο τμήμα, την παροχή υπηρεσιών συμβούλου χρηματοοικονομικής υποστήριξης και το τέταρτο τμήμα, την παροχή υπηρεσιών συμβούλου έργων πληροφορικής. Οι προσφορές που θα υποβληθούν θα αφορούν ένα ή περισσότερα ή για όλα τμήματα. Η ισχύς της σύμβασης που θα συναφθεί θα είναι διάρκειας 4 ετών.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, ανέρχεται στο ποσό των 15.000.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24% (ή συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 18.600.000 ευρώ).

Τα έργα οδοφωτισμού

Αν και τα μεγέθη τους δεν προσελκύουν το βλέμμα του αναγνώστη, εν τούτοις το τελικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών των ιδιαίτερων για τα ελληνικά δεδομένα ΣΔΙΤ υπερβαίνει αριθμούς και νούμερα…

Ο λόγος για τα έργα Οδοφωτισμού που θα γίνουν σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ηπείρου. Το συνολικό κόστος για τα 2 έργα εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία από το sdit.gov.gr, διαμορφώνεται σε 19 εκατομμύρια ευρώ ( 12,4 εκατομμύρια ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία + 6,6 εκατομμύρια ευρώ για την Ήπειρο). Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημανθεί ότι τα έργα Οδοφωτισμού που είχαν ενταχθεί στα ΣΔΙΤ ήταν 3, τα δύο που παραμένουν και το έργο Οδοφωτισμού του Δήμου Αθηναίων το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε για να γίνει ως κλασσικό δημόσιο έργο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώθηκε σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με διαθέσιμες δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη 10ετούς συντήρησης του έργου.

Στα άλλα 2 έργα που παραμένουν στην λίστα των ΣΔΙΤ η κατάσταση έχει ως εξής: α) Στο διαγωνισμό για τον Οδοφωτισμό της Περιφέρειας Ηπείρου εξεδήλωσαν αρχικό μη δεσμευτικό ενδιαφέρον 6 σχήματα (σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου της 15ης Ιανουαρίου 2020). Πρόκειται για τα εξής σχήματα: Triton Act, Greenesco Ενεργειακή, Θεμέλη με την Pagano & Ascolillo, Intrakat, ΤΕΡΝΑ με Fotogon Led, Mytilineos. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο ξεκίνημα της 2ης φάσης (με ανταγωνιστικό διάλογο) βρέθηκαν 3 σχήματα: Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της ΤΕΡΝΑ με την Fotagon Led, της Mytilineos με τη γαλλική Engie και της Intrakat με την Omexom, που αποτελεί το βραχίονα της γαλλικής ενεργειακής Vinci Energies.
β) 6 από τους αρχικά 7 ενδιαφερόμενους πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ με την Fotagon Led, την κοινοπραξία Mytilineos – Omexom – SirecEnergy, την Στήριξις Τεχνική, την Intrakat, την Θεμέλη και την κοινοπραξία του ΟΤΕ με τη Redex του ομίλου Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο Οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου αφορά το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τη διαχείριση του περιφερειακού συστήματος οδικού δικτύου και της οδικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συναφών έργων. Επιπλέον, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την επισκευή βλαβών και την επισκευή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό της.

Το έργο Οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορά την αντικατάσταση 14,996 φωτιστικών και λαμπτήρων, την εφαρμογή συστημάτων τηλεχειρισμού και τηλεμετρίας και τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου φωτισμού δρόμου. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την επισκευή βλαβών και την επισκευή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό της.

Η διάσπαση

Και το όνομα αυτής, Ελληνικά Πετρέλαια Μονοπρόσωπη Α.Ε Διύλισης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών. Η νέα εταιρεία προέρχεται από την διάσπαση της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, η οποία παραμένει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εφεξής θα ονομάζεται Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.

Η σχετική διάσπαση εγκρίθηκε και καταχωρήθηκε ήδη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) στις 03.01.2022.

Η επέτειος

Με ένα άρθρο και ένα βίντεο που ανέβασε στο προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα γιόρτασε η Κριστίν Λαγκάρντ τα 20α γενέθλια του κοινού μας νομίσματος. Στο άρθρο της αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό της το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου του 2002, όταν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα έσπευσε σε ATM για να αποκτήσει χαρτονομίσματα ευρώ για πρώτη φορά. Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΚΤ παρέθεσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ευρώ, όπως ότι το ποσοστό αποδοχής του νομίσματος, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ανέρχεται στο 78%, αλλά και το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης από το 2002 μέχρι και σήμερα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 200%. Επιπλέον, εξήρε τον ρόλο του ευρώ στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία, μιλώντας για την ανθεκτικότητά του και τη σταθερότητα που μας προσφέρει.

Στις αρετές του ευρώ αναφέρθηκε και στο βίντεο, στο οποίο επίσης μίλησαν οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Γιούρογκρουπ.
Τέλος, η Λαγκάρντ επανέλαβε δύο στόχους της ΕΚΤ, την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, αλλά και τον επανασχεδιασμό των τραπεζογραμματίων του ευρώ με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην επιτροπή που έχει συσταθεί από την ΕΚΤ για την κατάθεση προτάσεων για τα νέα τραπεζογραμμάτια συμμετέχει και ο γλύπτης (μεταξύ άλλων και του «Δρομέα») Κώστας Βαρώτσος, επί σειρά ετών καθηγητής στο ΑΠΘ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories