Τα μηδενικά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική πολλών κυβερνήσεων με πρώτη ξανά την Ουάσιγκτον, οδήγησαν το Bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα σε ιστορικά υψηλά. Με τον κύκλο όμως της άπλετης αυτής ρευστότητας να φαίνεται ότι τελειώνει καθώς η FED ετοιμάζεται να αρχίσει να κλείνει σημαντικά την κάνουλα, τα κρυπτονομίσματα αυτά έχουν βρεθεί ξανά σε σταυροδρόμι. Θα είναι το 2022 ένα καλό έτος για αυτά όπως ήταν το 2021 και το 2020; Ή μπορεί να δεχτούν νέες ισχυρές πιέσεις. Μικροί και μεγάλοι παίκτες ιδιαίτερα στο Bitcoin αλλά και σε άλλα κρυπρονομίσματα έχουν συνηθίσει τις μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλά και από μέρα σε μέρα. Με το Bitcoin όμως να υποχωρεί ξανά στα επίπεδα των 40.000 δολαρίων όπως είχε γίνει στο μίνι κραχ του περασμένου Αυγούστου, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 68.000 δολαρίων του Νοεμβρίου φαίνονται τώρα πιο μακρινά.

Αυτή τη φορά μάλιστα οι προοπτικές επηρεάζονται από πιο χειροπιαστές προσδοκίες, καθώς μια συνεχής πορεία αύξησης επιτοκίων από τη FED και άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό των αγορών –περιλαμβανομένων και των κρυπτονομισμάτων.

Καμπανάκι από ΔΝΤ για τα crypto

Δεν είναι τυχαίο ότι σε νέο του blog για τα κρυπτονομίσματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι πλέον η συσχέτιση της πορεία παραδοσιακών μετοχών με αυτά έχει αυξηθεί σημαντικά, «γεγονός που περιορίζει τα αντιληπτά οφέλη διαφοροποίησης κινδύνου και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές» σε περίπτωση που κάτιι πάει στραβά με τα crypto, όπως αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης: Ποιος επενδυτής – θρύλος ποντάρει τα μισά του χρήματα σε Bitcoin

Πριν από την πανδημία, τα crypto όπως το Bitcoin και ο Ether παρουσίαζαν μικρή συσχέτιση με μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες. Θεωρούνταν ότι συνέβαλαν στη διαφοροποίηση του κινδύνου και πως λειτουργούσαν ως αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αλλά αυτό άλλαξε μετά τις έκτακτες ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στις αρχές του 2020, αναφέρει το Ταμείο. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων και οι μετοχές κυρίως στις ΗΠΑ αυξήθηκαν εν μέσω ευνοϊκών παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών και μεγαλύτερης διάθεσης για κίνδυνο από τους επενδυτές και πλέον μια πτώση στα crypto μπορεί να επηρεάσει –ακόμη και να αποσταθεροποιήσει- ακόμη και τις κεφαλαιαγορές, αναφέρεται.

Η ανάλυσή του ΔΝΤ υποδηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεδομένης της σχετικά υψηλής μεταβλητότητας και των αποτιμήσεών τους, η αυξημένη μεταβολή τους «θα μπορούσε σύντομα να θέσει κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ειδικά σε χώρες με ευρεία υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων», είναι η προειδοποίηση του Ταμείου.

«Είναι λοιπόν καιρός να υιοθετήσουμε ένα ολοκληρωμένο, συντονισμένο παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την καθοδήγηση της εθνικής νομοθεσίας και εποπτείας και τον μετριασμό των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει κανονισμούς προσαρμοσμένους στις κύριες χρήσεις των περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα και να θεσπίζει σαφείς απαιτήσεις για τα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την έκθεσή τους και την εμπλοκή τους με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, για την παρακολούθηση και την κατανόηση των ραγδαίων εξελίξεων στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και των κινδύνων που δημιουργούν, τα κενά δεδομένων που δημιουργούνται από την ανωνυμία τέτοιων περιουσιακών στοιχείων και τα περιορισμένα παγκόσμια πρότυπα πρέπει να καλυφθούν γρήγορα», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Διόρθωση τιμών

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του Bitcoin κατέγραψαν βουτιά η οποία ξεκίνησε από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το Δεκέμβριο και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του ίδιου μήνα από τη Fed που δείχνουν τουλάχιστον τρεις –τέσσερις κατά τη Goldman Sachs και τη JPMorgan- αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου φέτος.

Τα κρυπτονομίσματα έκαναν ράλι από το Μάρτιο του 2020 και μετά, όταν η Fed και το αμερικανικό Κογκρέσο έριξαν στην αγορά τρις δολαρίων για να αμβλύνουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας. Μέρος από το χρήμα αυτό έφτασε στις αγορές κρυπτονομισμάτων εκτοξεύοντας τις αποτιμήσεις στα ύψη. Το Bitcoin έκανε άλμα 305% το 2020 και ενισχύθηκε επιπλέον 60% το 2021, ξεπερνώντας το ρεκόρ των σχεδόν 69.000 $ στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Από τότε, όμως, βρίσκεται σε συνεχή διολίσθηση, επηρεαζόμενο από τον πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ και τις κινήσεις της τράπεζας. Τώρα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ξεκινήσουν μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο – ένα μόνο από τα πολλά βήματα που πρόκειται να λάβουν για την αφαίρεση της ρευστότητας – μένει να δούμε αν το «οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων» όπως το χαρακτηρίζει το Bloomberg, μπορεί να αντέξει χωρίς τέτοια ρευστότητα. Το Bitcoin έχει ήδη υποχωρήσει περίπου 40% από τα υψηλά του, ενώ κι άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ether έχουν επίσης υποστεί απότομη πτώση.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin – Εμμένουν οι πιέσεις στα κρυπτονομίσματα με φόντο τη σύσφιγξη της πολιτικής της Fed

Κι αυτό πλέον αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όπως λέει η διαχειρίστρια κεφαλαίων Rebecca Aldridge και ιδρυτής της Balance Wealth Planning σε άρθρο της στους Financial Times, «Αν κάποιος σας πει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν σημασία για τον μέσο επενδυτή, ξανασκεφτείτε το. Μέχρι και ένας στους τρεις από τους πελάτες μου έχει τώρα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Και η (εποπτική) Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς έχει προσδιορίσει τον συνολικό αριθμό κατόχων κρυπτονομισμάτων στη Βρετανία σε όχι λιγότερο από 2,3 εκατομμύρια», αναφέρει.

Το περιοδικό Time σε αφιέρωμά του με αφορμή την πρόσφατη βουτιά των τιμών των κρυπτονομισμάτων προσέγγισε ειδικούς σε επενδύσεις και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Αυτοί συμβουλεύουν τους πελάτες να μην τοποθετούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Συνεργάζονται με πελάτες για να διασφαλίσουν ότι οι με μεγάλες διακυμάνσεις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν πλήττουν άλλες οικονομικές προτεραιότητες, όπως η ύπαρξη ενός κεφαλαίου έκτακτης ανάγκης και η εξόφληση χρέους με υψηλό επιτόκιο. “Έχετε μεγάλες πιθανότητες να τα χάσετε όλα και μικρή πιθανότητα να κερδίσετε πολλά”, λέει στο Time ο Nate Nieri, της εταιρείας συμβούλων Modern Money Management στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. «Μην παίζετε ένα ποσό που θα επιβάρυνε την οικογένειά σας ή θα σας εμπόδιζε να πετύχετε τους στόχους σας» αν τα χάσατε όλα, επισημαίνει.

Την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου ήταν το Δεκέμβριο του 2018. Τότε, η τιμή του Bitcoin διαπραγματευόταν στα περίπου 3.700 δολάρια και λίγοι ασχολούνταν με αυτό, ειδικά πιο μικροί επενδυτές. Εκείνη η χρονιά είχε αποδειχτεί δύσκολη για το πιο μεγάλο κρυπτονόμισμα, ιδιαίτερα προς το τέλος της, όταν το Bitcoin έχασε περισσότερο από 40% μέσα σε δύο μήνες, μια περίοδος που είχε συμπέσει επίσης με υποχώρηση και μετοχών στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto