Μετά το παράδειγμα μερικών άλλων χωρών, πλέον και οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια εισοδήματος.

Ένα εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα στρατολογεί εταιρείες για να μελετήσουν τον αντίκτυπο των λιγότερων ωρών εργασίας στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την ευημερία των εργαζομένων τους, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν το μοντέλο 100:80:100, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής για το 80%του χρόνου – σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση να διατηρήσουν το 100% εκατό της προηγούμενης παραγωγικότητάς τους.

«Η τετραήμερη εβδομάδα αμφισβητεί το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από την απλή μέτρηση του χρόνου «στη δουλειά» των ανθρώπων, σε μια πιο έντονη εστίαση στο παραγόμενο προϊόν», δήλωσε ο Joe O’Connor, επικεφαλής του πιλοτικού προγράμματος την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο διευθύνεται από ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης και στο Κολέγιο της Βοστώνης, καθώς και από τις μη κερδοσκοπικές ομάδες υπεράσπισης 4 Day Week Global, την 4 Day Week UK Campaign και το UK think tank Autonomy, στοχεύει στη στρατολόγηση 30 βρετανικών εταιρειών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι περισσότερο

Πέρυσι, τα αποτελέσματα μιας τετραήμερης εβδομαδιαίας δοκιμής στην Ισλανδία έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στην εργασία παρέμεινε η ίδια ή ακόμη και βελτιώθηκε όταν μειώθηκαν οι ώρες εργασίας.

Το Βέλγιο επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει ανάλογο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες

Η Ισλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα και ανέφερε «συντριπτική επιτυχία»

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που διήρκεσε δύο χρόνια ανέφεραν επίσης μια «ισχυρή θετική επίδραση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», η οποία περιελάμβανε περισσότερο χρόνο για να περνούν με τα παιδιά τους ή να ασχολούνται με χόμπι.

Εξοικονομήστε χρόνο και ενέργεια

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομαδιαίας δοκιμής αναφέρουν ότι οι λιγότερες ώρες μπορούν να ωφελήσουν τόσο τις εταιρείες όσο και τους υπαλλήλους τους.

Το 2019, η Microsoft Japan διαπίστωσε ότι η μείωση της εβδομάδας εργασίας σε τέσσερις ημέρες – με τις Παρασκευές να δίνονται ως άδεια μετ’ αποδοχών – αύξησε την παραγωγικότητα κατά 40%.

Απέφερε επίσης περιβαλλοντικά οφέλη: η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 23 τοις εκατό και το προσωπικό χρησιμοποιούσε 59 τοις εκατό λιγότερο χαρτί εκτυπωτή, διαπίστωσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive